SZOLNOK/SZEGED

2019.11.20. 17:30

Neten keresztül árulták a drogot, lebuktak

Helybenhagyta és jogerőre emelte a Szegedi Ítélőtábla a különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt első fokon több éves börtönbüntetésre ítélt két fiatalember ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék elsőfokon meghozott ítéletét.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az indoklásban elhangzott: a bűnösségi körülményeket figyelembe véve a Szolnoki Törvényszék arányos büntetéseket szabott ki, ezért a táblabíróság annak sem a lényeges súlyosítására, sem lényeges enyhítésére nem látott indokot.

A jogerősen megállapított tényállás szerint az első rendű vádlott 2014 elején megkérte egy barátját, hogy hogy hozzon létre számára postafiókot, és az interneten fizessen elő a legalvilag.hu domain névre. Ez 2014. március 4-én meg is történt. Az első rendű vádlott a weboldalt üzemeltette, amelyen füstölőket és cannabionid hatóanyagú szereket hirdetett eladásra. Az anyagokat legálisan forgalmazhatóként tüntette fel, figyelmeztetve a megrendelőket, hogy ezek a szerek emberi és állati fogyasztásra nem alkalmasak.

A hirdetés szerint cannabionid port is lehetett rendelni egy, a vádlott által megadott email címen és telefonszámokon. Ezeket a szereket az első rendű vádlott országszerte forgalmazta úgy, hogy a megrendelő a weboldalon megadott telefonszámon leadta a megrendelését, majd postai utánvétellel ő, vagy egy általa megbízott személy levélben vagy csomagban feladta a megadott címre. Az áru ellenértéke internetes pénzátutalási szolgáltatókon keresztül, illetve postai úton jutott el az első rendű vádlotthoz.

A forgalmazott szerek hatóanyagtartalma utólag már nem volt megállapítható, így az sem, hogy az anyagok jogi besorolás szerint új pszichoaktív anyagnak, avagy kábítószernek minősültek-e. Az első rendű vádlott a weboldal hirdetései alapján több emberrel, így egy kiskunfélegyházi lakossal személyesen is kapcsolatba került, akinek többször közvetlenül értékesített kábító hatású anyagot.

Egy ilyen átadás előtt fogták el a rendőrök az első rendű vádlottat, akinek a kocsijából kábító anyagokat foglaltak le.

Az ügy másod rendű vádlottja, aki már 2014-ben értékesített Szegváron herbált, a már említett weblapon megadott telefonszámon vette fel a kapcsolatot az első rendű vádlottal. Majd pedig 2015. április 7-i letartóztatásáig a másod rendű vádlott többször rendelt telefonon kábítószernek minősülő anyagokat az első rendű vádlottól, hogy azokat tovább értékesítse.

Mindkét vádlott a kábítószernek minősülő termékek értékesítésével rendszeres haszonszerzésre törekedett.

A Szolnoki Törvényszék különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek mindkét vádlottat. Előbbit 8, utóbbit 6 év börtönbüntetésre ítélte, mely döntést most emelte jogerőre a Szegedi Ítélőtábla – tudtuk meg dr. Bátyi Zoltántól, a táblabíróság sajtótitkárától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában