EGY TUCAT BŰNCSELEKMÉNY

2017.11.21. 11:20

Sajtótájékoztató: elfogták a sorozatbetörőket, akik Szolnokon is bűnöztek (videó) – frissítve

Megyénkben fogták el az ötödik gyanúsítottját annak az elkövetői körnek, akik többek között Szolnokon, Karcagon, Debrecenben, Kalocsán és Orosházán törtek be családi házakba, ahonnan főként pénzt, ékszereket és órákat vittek el.

Az öt fős társaság tizenkét megyében, legalább harminc településen több mint ötven bűncselekményt követett el, mellyel eddig több mint tízmillió forintos kárt okoztak.

Az országos betöréssorozat felderítéséről, melyet a megyei rendőr-főkapitányságok szoros együttműködéssel hajtottak végre, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tartottak tegnap sajtótájékoztatót a megyei rendőr-főkapitányságon.

– Több kertes családi házba is betörtek ismeretlen elkövetők még májusban Szolnokon és Karcagon is – kezdte az eset részletezését dr. Varga Koritár Attila alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi megyei rendőrfőkapitány-helyettese.

– A nyomozók megállapították, hogy az esetek több hasonlóságot is mutatnak, és a betöréseket feltehetően ugyanazon elkövetői kör tagjai követték el az ország több megyéjében, főként Békés megyében. Ugyanis egy orosházai és kalocsai eset elkövetésével is a betörőbanda tagjai gyanúsíthatóak – tette hozzá.

Forrás: police.hu

A Békés megyei eseteket Kiss Gábor hadnagy, az Orosháza Rendőrkapitányság nyomozója és dr. Kis Péter ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi megyei rendőrfőkapitány-helyettese ismertette.

Megtudtuk, hogy április 13-a és 16-a között egy orosházai lakóházból loptak el arany ékszereket, október 28-án pedig négy férfi egy kalocsai házból vitt el pénzt, ékszereket és órákat. Ez utóbbi betörésnél három gyanúsítottat még a helyszín közelében tetten értek és elfogtak a rendőrök, negyedik társuk azonban elmenekült, őt másnap Budapesten csípték nyakon.

A negyvenhárom éves sajószentpéteri, és a harminchét, huszonhat, valamint negyvennégy éves budapesti férfiakat lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásuk elrendelését.

A nyomozás eddigi adatai alapján a negyvennégy éves budapesti férfi gyanúsítható az orosházai betöréssel is, valamint a Kalocsán elfogott harminchét éves társával két debreceni házba is betörtek.

Szintai Zoltán alezredes, megyei bűnügyi osztályvezető elmondta, hogy a betörőbanda ötödik tagját a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói fogták el november 14-én budapesti otthonában. A férfit a korábban elfogott négy társával együtt előzetes letartóztatásba helyezték.

– Az öt fős társaság országszerte követett el betöréseket. A nyomozás jelenlegi állása szerint tizenkét megyében, legalább harminc településen több mint ötven bűncselekményt követtek el.

– Az elkövetők módszeréről elmondható, hogy saját autóval vagy kölcsönzött gépjárművekkel érkeztek a bűncselekmények helyszínére sötétedés után. Az ingatlanok, melyekbe betörtek pedig minden esetben kertvárosi övezetekben található családi házak voltak.

– A betörő „banda” tagjai jellemzően pénteken és szombaton hajtották végre „akcióikat” és jellemzően készpénzt, valutát, aranyékszereket, karórákat vittek el. Az ellopott tárgyak értéke a több százezertől a több millióig terjed – fejtette ki Szintai Zoltán.

Jelentkezzen!

Szabó Zita megyei rendőrségi szóvivő mindehhez hozzátette, hogy a nyomozók a házkutatások alkalmával temérdek arany- és egyéb ékszert, valamint karórát foglaltak le, melyek egy részének tulajdonosait még keresik.

A rendőrség felhívást tett közzé a honlapján, melyben kérik, hogy aki felismeri a tulajdonát képező ékszerek valamelyikét, jelentkezzen a rendőrségen.

A sajtótájékoztató végén a rendőrségi megelőzési robot ajánlásokat fogalmazott meg a lakásbetörések megelőzésének lehetőségeivel kapcsolatban.

Czakó Nóra

Borítókép: police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!