nincs ok az aggodalomra

2018.01.21. 17:12

Kitűnő szőlőtermést jósoltak Ópusztaszeren

A környékbeli hegyközségek gazdái és a borrendek Szent Vince napjához kapcsolódóan ünnepi vesszővágást tartottak.

Miután levágott három vesszőt az emlékpark skanzenjének szőlőskertjében, Kalmár István mórahalmi hegybíró elmondta, a növény egészséges, a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek. A szőlővesszők rugalmasak, beértek, a háncs és a bél aránya a kövidinka fajtának megfelelő.

Ha az enyhe időjárást nem követik komoly fagyok, a hőmérséklet nem csökken mínusz 15 fok alá, nincs okuk aggódniuk a gazdáknak.

A szőlőtermelők a rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termésre következtetnek, a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a növények metszését.

Szent Vince ünnepe alkalmából immár huszonötödik alkalommal gyűlt össze 15 Kárpát-medencei borrend képviselője Ópusztaszeren. A termésjóslást követően fölavatták a házigazda, Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend két új tagját, Győri Tibort és nejét. Az avatást megelőző próbatételen többek között bekötött szemmel föl kellett ismerniük a borrend zászlósborát, a csongrádi cabernet franc-t.

A rendezvényt a környékbeli szőlősgazdák új borainak kóstoltatása zárta.

A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján – január 22. – tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani. A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen.

 Borítókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!