Közélet

2006.10.03. 19:18

A mérőpohár nem hiteles

Gyakran mérnek kevesebbet az italból és a fagylaltból Még mindig kevesebb sört csapolnak poharunkba, mint kellene. Ez derült ki a fogyasztóvédelmi felügyelőség idegenforgalmi ellenőrzésekor.

Fodor Beáta

A turisztikai szezon fő célpontjai az eszpresszók, a cukrászdák, az éttermek, a szálláshelyek és a szezonális termékeket forgalmazó üzletek voltak. Az idén a hatóságok a civil szervezeteket is bevonták a szokásos ellenőrzésbe. A nyár folyamán 32 megyei település vendéglátó üzleteiben jártak a fogyasztóvédők, az adóhatóság, a rendőrség és az tisztiorvosi szolgálat munkatársai. Kiemelt figyelmet fordítottak Cserkeszőlő, Abádszalók, Berekfürdő, Tiszafüred és Szolnok idegenforgalmára.

A már megszokott együttműködést folytatva, az idén nyáron is előfordult, hogy egyes bárokban, szálláshelyeken nem a megyei hatóságok ellenőriztek. A szomszédos megyékkel kötött megállapodás szerint régiónkban Békés, Heves, Nógrád és Hajdú-Bihar megyei ellenőrök is elkérték a szükséges iratokat, bizonylatokat.

Dr. Boieru Ildikó, a felügyelőség igazgatója a tapasztalatokat értékelve elmondta, a korábban jellemző hiányosságok idén is előfordultak, ám gyakoriságuk csökkent. A próbavásárlások alkalmával például kiderült, hogy vendéglátóegységek nem minden esetben rendelkeztek az italok méréséhez szükséges mércével. Vagy azt nem helyesen használták. Lévay Józsefné, a Fogyasztóvédelmi Egyesület megyei elnöke tapasztalata szerint néhány kivétellel a vendéglátóhelyek megbuktak ezen a vizsgálaton.

— Vendégként kértünk egy korsó vagy egy pohár sört. A szabványnak megfelelő mércébe öntöttük a pohár tartalmát. A sörgyárak által kiadott reklámpoharak ugyanis nem hitelesek. Hiába tűnik úgy, hogy a feltüntetett vonalig öntötték az italt. Többnyire a három deci nem három deci, hanem lényegesen kevesebb — mondta a civil fogyasztóvédő. A sörmennyiségek eltérése 15 és 180 milliliter között volt. Az ellenőrök összesen 61 féle, 98 különböző űrtartalmú sört próbavásároltak. — Ezúttal is találkoztak a felügyelők lejárt minőség-megőrzési idejű árukkal, valamint szabálytalanul lefagyasztott élelmiszerekkel — mondta Boieru Ildikó.

Az ellenőrzés alá vont 206 vendéglátóegység több mint felében tapasztaltak valamilyen hiányosságot. Közel háromszázezer forint értékű áru forgalmazását tiltották meg, valamint 86 ezer forintnyi áru értékesítését feltételekhez kötötték. — Az idegenforgalmi vizsgálat során 33 üzletben tiltottuk meg különböző okok miatt az élelmiszertermékek, étel alapanyagok, fagylaltok, jégkrémek további forgalmazását — egészítette ki Boieru Ildikó —, mintegy 280 ezer forint értékben. A szálláshelyek vizsgálata során kiderült, jelentős hiányosságok nincsenek. A vendégeket tiszta környezetben fogadják a magánpanziókban és a kereskedelemi szálláshelyeken. —Bár gyakoriak voltak idén is a fogyasztók sérelmére elkövetett szabálytalanságok — állapította meg a felügyelőség vezetője —, a vendéglátás színvonala emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!