Közélet

2006.10.17. 15:15

A nagyot kicsire cserélik?

Az ingatlanadó bevezetésével népvándorlás várható. Két év múlva újabb adót fizethetünk. Bevezetésével a nagyvárosok nagyobb lakásainak, házainak tulajdonosai válaszút elé kerülhetnek.

Fodor Beáta

— Újabb bőrt akarnak lehúzni rólunk — panaszolta az ingatlan adóval kapcsolatos híresztelések hallatán Sz. Dávidné. A fiatalasszony családjával Szolnokon kertes házban lakik. Az ingatlan régi építésű, nincs benne semmi extra. Értéke fekvése miatt mégis megközelíti az országos áltagárnak számító 9,5 millió forintot. — Nemrégen költöztünk ide a galambdúcosból, hogy egy kicsit kényelmesebben, de nem fényűzően éljünk.

Az ingatlanadó bevezetése nyílt titok. Bekerült a konvergenciaprogramba is. A kormány álláspontja szerint egyelőre bizonytalan az adóval érintettek köre. Ugyanígy megfoghatatlan az adó kiszámításának, kivetésének és beszedésének módja is. A kedvezmények kidolgozása is további szakmai vizsgálatok és elemzések tárgya. A megyeszékhelyen a legtöbb lakás célú ingatlan az említett átlagár kategóriájába tartozik. Az ingatlanforgalmazók szerint azonban az ingatlanadó bevezetéséig sok minden változhat még. Az viszont valószínűsíthető, hogy következményeként a szolnoki nagy családi házakban egyedül élő nyugdíjas párok kisebb lakást keresnek majd.

— A vándorlás elkerülhetetlen lesz — vetítette elő a jövő Gávris Jánosné. A szolnoki ingatlaniroda vezetője szerint ezt a plusz terhet sok idős ember nem tudja majd elviselni. — Átértékelődés várható. A nagyobb lakásokból esetleg kínálat, a kisebbekből pedig kereslet alakul ki. Ez nyilván alakítja majd a piacot. Szerintem a 15-20 millió forint feletti ingatlanokat kellene adóztatni. Érdekes problémát vet fel viszont az, hogy ki végzi és ki fizeti az értékbecslést — tette hozzá Gávris Jánosné.

Egy ingatlannál az értékbecslés ugyanis általában 20 ezer forintba kerül. Bonyolítja a helyzetetet, hogy más értéket képvisel a város felkapottabb területén lévő kétszobás lakás, mint egy vidéki településen lévő kacsalábon forgó családi ház. A megyeszékhelyen négyzetméterenként 230 ezer forint felett van egy belvárosi magántársasházban lévő lakás ára. Egy megyénkbeli kistelepülésen ennél 100 ezerrel is kevesebbe kerülhet egy újépítésű, luxuskivitelű ház négyzetméterenkénti ára. Ingatlan jellegű adó nem újkeletű adónem. Jelenleg is létezik, helyi építményadóként működik, és az önkormányzatok bevételét szolgálja. A megyében ennek ellenére nem minden településen vetik ki. Karcagon nem fizetnek építményadót a nyolcezer ingatlan tulajdonosai.

— A városban csak gépjárműadó és iparűzési adó van — tudtuk meg Nyester Ferenctől, a polgármesteri hivatal építési és műszaki irodavezetőjétől. Abádszalókon, Örményesen, Vezsenyen, Szelevényen is csak kommunális adót fizetnek az ingatlanok után. Ez pár ezer forint évente. Szelevényen azonban ehhez az adónemhez nem tartozik közszolgáltatás. Sem szemétszállítás, sem más egyéb. Jászberényben és Mezőtúron a városvezetők viszont éltek az ingatlan adó kivetésének jogával. Mezőtúron az építményadó januárban 250 forintról 350 forintra emelkedett négyzetméterenként.

A jászberényi polgármesteri hivatal osztályvezetője Koncz Andrásné érdeklődésünkre elmondta, hogy a helyi adókon belül építményadót is meghatározott a képviselő-testület. A magánszemélyek a lakás céljára használt ingatlanukra azonban mentességet élveznek. A nem lakás céljára használt épületek után kell fizetni. Az adó mértéke minden jogcímnél egységes, viszont különböző övezeteket határoztak meg a városban. A városközponti, illetve a főutak menti ingatlanok után négyzetméterenként 225 forintot kérnek el. A város egyéb belterületi részein négyzetméterenként 190 forint az adómérték, a külterületeken pedig 150 forintot szednek be egy négyzetméter után. Jászberényben az építményadóból idén mintegy 120 millió forint bevétele volt az önkormányzatnak.

— Szolnokon csak a vállalkozók az építményadó alanyai — tudtuk meg a polgármesteri hivatal adóügyi osztályának munkatársától. A nem lakás célú építmények után fizetik a törvényileg megszabott felső határt, azaz a 900 forintot négyzetméterenként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!