Közélet

2006.10.22. 09:27

A teret márpedig átalakítják

A szolnoki belváros átrendezése sokaknak nem tetszik A Kossuth téren élők nem örülnek annak, hogy átalakítják a területet. Attól tartanak, hogy a rendezvények megkeserítik majd az életüket.

SZOLJON

— Nem örülünk a tér átalakításának. Hogy miért? Mert akkor egymást fogják érni a rendezvények. Abból pedig az itt élők nem kérnek! Tapasztalatból tudjuk, hogy amikor a nyári hét végi rendezvények zajlottak, az óriási zajtól a lakásokban nem lehetett megmaradni. A dübörgéstől az ember a saját hangját sem hallotta, az ablakok beleremegtek, berezonáltak az ész nélküli hangerőtől. A rendezvények hiába értek véget egy adott időben, a téren tovább maradtak szórakozók, akik üvöltöztek, a kapualjakban végezték dolgukat és össze-vissza hányták a teret. Így aztán sem pénteken, sem szombaton, sem vasárnap nem lehetett pihenni! Akik ezt a marhaságot kitalálták, egyikük sem lakik itt a téren! Csak a dicsfényben fürödtek, hogy milyen jól kitalálták ezt a mások agyára menő rendezvénysort!

A szolnoki közgyűlés 2001-ben egyszerű többséggel elfogadta a Kossuth tér átalakításának tervét. Néhány képviselő véleménye szerint azonban nem volt megnyugtató megegyezés a lakókkal. Több szolnoki már akkor fölvetette, hogy a Hild tér mellett szükség van-e még egy rendezvénytérre. — Bennünket soha senki nem kérdezett meg — morgolódott a téren lévő egyik kisüzlet vezetője. — De nem is ez a legnagyobb problémánk. Átgondolta valaki, hogy egy sétálóutcában, vagy téren üzletek sokasága kellene? A jelenleginél több azonban nem várható. Ha csak nem nyitják meg e célra a városháza földszintjét.

A belváros átalakításának költségei és forrásai (Ft)

Beruházás teljes összege: 1107 millió Uniós és hazai támogatás: 980 millió Az ismert részegységek költségei Városháza és 1. számú irodaház felújítása: 268 millió Térfigyelő rendszer kiépítése: 98 millió Kossuth tér átalakítása: 274 millió A beruházás befejezése: 2007. november 30.

A tervek szerint a megújuló tér három nagy egységre tagolható. Központja a dísztér lesz. Keleti oldalán, a meglévő ligetben pihenőparkot hoznak létre, amely alkalmas lehet arra, hogy a későbbiekben szoborparkkal gazdagodjon. A nyugati oldalon pedig a közönséget kiszolgáló funkciókat ellátó fórumtér alakul ki. A lakosság véleménye a tér átépítéséről már régen nem jut el a városházára. Öt éve a látványterveket kiállították, a szolnokiak véleményezték, majd egyet kiválasztottak. Azóta néhány lakossági fórumon felmerült a kérdés, jó döntés-e a tér átalakítása. Csakhogy a belváros átalakítási tervén már nem lehet változtatni. A város ugyanis 980 millió forintot nyert uniós forrásból a közel másfél milliárdos munkálatokra.

— A pályázat nem írta elő, hogy csatoljuk a lakosok írásbeli véleményét — tudtuk meg Benedek Henriettétől. A polgármesteri hivatal program- és városfejlesztési osztályvezetője elmondta, a tér igazi közösségi park lesz. Öt éve a legszebb tervet választották ki, a forrást megszerezték. A Kossuth tér teljes átalakítása azonban közlekedési káoszt is hoz majd. A városháza és az egykori Néplap-székház teljes felújítása mellett a teret teljesen lezárják az autósforgalom elől. Emellett díszburkolat borítja majd az egész területet. Ezért a téren csak a buszok és a megkülönböztetett jelzést használó járművek mehetnek keresztül. — Elképzelem, ahogy vásárlóink kiskocsikat húzogatva viszik el a vásárolt árut — panaszolta Tóthné Magdolna. A Kossuth tér közepén lévő munkaruházati üzlet vezetője elmondta, vásárlói zömében közületek. A parkolási gondok miatt elpártolhatnak tőlük. — Ráadásul a sétálóutca hosszabbított nyitva tartást feltételez. Ez nagyobb eladói létszámot, plusz költséget jelent. A tér átalakításával mi biztosan nem kerülünk jobb pozícióba. Át kell gondolnunk működésünket.

A látványterveket 2001-ben kiállították. A látogatók beírták a vendégkönyvbe, hogy a tervek zsúfoltak, szétesők, hivalkodók és drágák. Abban mindenki egyetértett, hogy a térrel „kezdeni kell valamit”, de a javaslatok jelentősen eltértek. Volt, aki a tér rendezvénytér-funkcióját kifogásolta, mondván, hogy erre alkalmasabb terek is vannak, például a Hild tér, amely szintén a központban van, és amelyen a rendezvények sokkal kevesebb embert zavarnának, mint a Kossuth téren.

A szolnokiak közül többen internetes fórumon azt firtatták, hogy kell-e Szolnoknak az átalakított tér. Néhányan azt gondolják, hogy még semmi sem késő, léteznek a jelenleginél sokkal jobb tervek, módosítani pedig még mindig lehetséges. Hírek keringenek népszavazás kiírásáról is. A hivatal program- és városfejlesztési osztályvezetője azonban másképp látja. — Vitázhatunk arról, hogy kell-e a 100 kis szökőkút a térre, vagy sem. Képtelenség mindenkinek megfelelni. Mindig lesz valaki, aki másképp szeretné a tér kialakítását — mondta Benedek Henriette. A vélemények ütközése mellett a belváros átalakítására kiírt közbeszerzési eljárás sem zökkenőmentes. — Kénytelenek leszünk az utak és a tér kivitelezését egy vállalkozóval megvalósítani — tette hozzá Benedek Henriette. Több közbeszerzési eljárás volt eddig eredménytelen. Így a következőben a hivatal kénytelen lesz a két tervet együttesen kihirdetni. — Emiatt csúszik a kivitelezés. Leghamarabb december végén hirdethetünk eredményt. A nyertes kivitelező konzorciumban valósíthatja meg a beruházást. A munkát várhatóan tavasszal kezdhetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!