Közélet

2006.10.30. 08:27

Bűvös szám lett a huszonhét Tiszabőn

Urnák elé járultak október 29-én Nagyivánban és Tiszabőn. Mindkét településen a megyei bíróság jogerős végzése szerint kellett megismételni a polgármester-választást. Az október elsejei választás eredménye ellen Tiszabőn a független Farkas Barnabás élt kifogással a helyi, majd a területi választási bizottságnál.

Fodor Beáta

Beadványa szerint a nyertes, szintén független Szabó Béla többeket megvesztegetett, hogy rá szavazzanak. Október elsején a tiszabői polgármester-választáson Szabó Béla 376 szavazatot kapott, míg Farkas Barnabásra 349 tiszabői lakos szavazott. Vagyis huszonhéttel többen bíztak meg Szabó Bélában. Tegnap azonban fordult a kocka. A település jegyzőjének tájékoztatása szerint csökkent a szavazni vágyók száma, ugyanis az 1538 választásra jogosult közül csak kilencszáznyolcvanan mentek el. Az előző választáson résztvettek közül huszonheten tegnap úgy döntöttek, hogy nem járulnak az urnák elé. A jegyzőkönyv tanusága szerint ismét 27 szavazatkülönbséggel győzött az egyik jelölt. A választók tegnap végül Farkas Barnabásnak szavaztak bizalmat.

— Eszerint, ha senki sem kifogásolja a választást, akkor hivatalosan ő lesz a polgármester Tiszabőn — összegezte az eredményeket Ulviczky László jegyző. A nagyiváni polgármester-választás ismétlését Lajtos István polgármester-jelölt kezdeményezte. Állítása szerint az ellenjelölt megbízottja befolyásolta a szavazást. A megyei bíróság ítélete szerint sérült az önkéntesség és a titkosság. A tegnapi ismételt szavazás megváltoztatta az októberi elsejei eredményt. Kissné Horváth Piroska jegyző elmondta, az 1020 választásra jogosult közül nyolcszázhuszonheten adták le voksukat. Vagyis a lakosság 81 százaléka érezte úgy, fontos számára, hogy ki lesz a polgármester. A 10 érvénytelen szavazat mellett 817 érvényeset találtak. Ebből 464 Lajtos Istvánt jelölte meg, míg 353 szavazólapon Orosz Gyuláné neve szerepelt. Az adatok alapján 111 nagyiváni lakossal több döntött úgy, hogy Lajtos István legyen a falu vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!