Közélet

2006.10.18. 10:38

Elmérgesedett szomszédság

A szolnoki Nagysándor József úton két szomszéd vitája mérgesedett el olyannyira, hogy birtokháborítástól sem tartva egyik fél földig visszametszette a másik fenyőjét.

Bozsó Anikó

A jó szomszédság megrontója

A "farongáló" odaköltözése idején szeretett volna társasházat alakítani, ám valamennyi lakó ellene volt. Ettől fogva — különböző ürügyek miatt —a környéken több szomszéddal is perben áll a mai napig is. A környéken lakók állítása szerint a Széchenyi István lakóteperől költöztek oda, ahonnan szintén a közös képviselőség során szomszédainak okozott károk miatt kellett eljönniük.

A rosszindulat talán nem elég erős kifejezés arra a tettre, amit egy
szolnoki lakos csinált a szomszédja fájával, csak azért, mert ki akarja
utálni a házból. — Az egész viszálykodás akkor kezdődött, amikor meghalt szegény Erzsikének a férje — meséli Váci Istvánné, a sértett szomszédja. — Onnantól fogva minden alkalmat megragadott Ferenc, a felső szomszéd, hogy kitúrja a lakásából és megkeserítse az életét. Nemrég kezdték el például felújítani a tetőszerkezetet. Mivel a két lakásnak egy a teteje, így ki akarta fizettetni Erzsikével a fele költséget. Ám mindez hiábavaló húzás volt részéről, hiszen még ideköltözésükkor bíróság előtt lemondtak a tető jogáról Ferenc javára. Így minden, a tetővel kapcsolatos kiadás is a férfit terhel azóta.
A házsor érdekessége, hogy az egyik oldalra néz a földszinti lakó
kertje, míg a hátsó oldal felé tekint az emeleti szomszédé. Így mindenkinek megvan a maga kis fennhatósági területe.
Úgy egy hónapja történt, hogy Ferencék az Erzsike kertjében lévő, 35
éves fenyő csúcsát jó egy méteres szakaszon lecsupaszították. Mindezt, mondván, a tulajdonukban lévő tető szerkezetét megrongálja a túl közel ültetett fa. — A történtek után az önkormányzattól hívatott egy szakértőt Erzsike, aki megállapította, hogy semmi köze a fának a tetőhöz — meséli tovább a történetet a szomszéd. — Tudvalevő ugyanis, hogy a fenyő képes  féloldalasan nőni, ha az egyik irányba nincs tere fejlődni. Márpedig ebben az esetben is így nőtt a fánk. E papír tulajdonában a bíróság könnyedén elmarasztalta a jogtalanul gallyaló szomszédot. A következő incidens már a durva rosszindulat megnyilvánulása volt. Sőt  már magántulajdon megrongálása és magánterület sértése is fennáll. Ugyanis  nem volt nekik elég csupán a fa csúcsa. Így egészen a földszintig
visszanyesték a szerencsétlen fát, ezzel a növény pusztulását okozva.
— Soha egy szóval nem mondták, hogy bármi gondjuk lenne a fenyőnkkel. Ha értelmes emberek módjára leültünk volna megbeszélni a dolgot, talán  másként is alakulhattak volna az események — zárta le a témát a nyugdíjas hölgy. A dolog érdekességét az adja, hogy a környéken valamennyi ház előtt hasonló korú és magasságú fenyők sorakoznak, mint Erzsike kertjében. Ám egyik szomszéd sem csinált belőle gondot mind a mai napig. Kíváncsiak voltunk a felső szomszéd véleményére is, aki végül nem kívánt nyilatkozni az esetről.

olyannyira, hogy birtokháborítástól sem tartva egyik fél földig

visszametszette a másik fenyőjét. Bozsó Anikó A jó szomszédság megrontója A "farongáló" odaköltözése idején szeretett volna társasházat alakítani, ám valamennyi lakó ellene volt. Ettől fogva — különböző ürügyek miatt —a környéken több szomszéddal is perben áll a mai napig is. A környéken lakók állítása szerint a Széchenyi István lakóteperől költöztek oda, ahonnan szintén a közös képviselőség során szomszédainak okozott károk miatt kellett eljönniük. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!