Közélet

2006.10.12. 16:33

Szívügye lett a fiatalság

Ha a fiatalok érzik, hogy fontosak, képesek a legnagyszerűbb dolgokat művelni — ezt vallja Fróna Katalin. A martfűi hölgy az ifjúságért végzett munkájáért Lehel László-díjat kapott.

Rimóczi Ágnes

Fróna Katalin népművelő, ifjúsági közösségfejlesztő és szervező egy személyben. Ezt a Lehel László-díj alapítói mondták róla. Kijelentésüket azzal erősítették meg, hogy ez évben a martfűi közművelődési szakembernek ítélték oda az országos díjat. — Óriási meglepetés volt — emlékszik vissza Katalin. — A kollégáim a végsőkig titkolták előttem, nem is akarták elmondani, csak a díjátadás napján. Aztán mégis úgy döntöttek, tudnom kell. Ennek ellenére kimondhatatlanul meghatódtam. El sem hittem, hogy ez tényleg velem történik meg — meséli még mindig meghatódva. Fróna Katalin egyébként meglepő módon reál irányból került erre a pályára. Közgazdasági pályán tanult, s egy általános iskolába dolgozott. Gyermeke születése után már nem várta az a megszokott szék vissza, ám kapott egy másik lehetőséget. Szabadidő-szervező lett, így került kapcsolatba a fiatalsággal és a közösségfejlesztéssel. — 1998 óta dolgozom a művelődési házban, persze előtte már sok tapasztalatot szereztem. Természetesen szükség volt arra, hogy tanuljak, hogy új információkat szerezzek. Mindez azonban nem ért volna semmit az ifjúság hozzáállása nélkül.

A gyerekek hihetetlenül pozitívak voltak, és aktívan részt vettek a velük kapcsolatos munkában. Csak így lehet sikert elérni, ez csapatmunka — mondja a népművelő. Sokak szerint ez a szakma legrangosabb kitüntetése, Katalin azonban továbbra is keményen dolgozik. — Új célokat kell kitűzni magunk elé, hisz fiatalok mindig vannak és lesznek, értük továbbra is dolgozni kell. Mindezt azonban csak belső indíttatás segítségével lehet megvalósítani. Emellett a legfontosabb, hogy kellenek olyan szakértő emberek, akik segítenek ebben. Nélkülük nehéz lenne. És talán nehéz lenne ez a munka, ha a fiatalok nem vennék ki részüket abból, ami az ő jövőjüket építi ki. Martfűn szerencsére ezzel nincs gond. A tizennégy és tizennyolc év közötti korosztály nagyon aktív. Céljaik vannak, s vezetőjük segítségével meg is valósítják a célokat. És nem utolsó sorban hálásak. — Óriási elismerés ez az országos díj, de mégis a legtöbbet a gyerekektől kapott tabló jelenti nekem — mondja mosolyogva Katalin.

Akinek emlékére alapították a díjat

Lehel László népművelő volt, 1974 óta dolgozott a kultúra területén. A Petőfi Csarnok Ifjúsági Szabadidő Központ intézményének felépítője, szellemiségének megálmodója és megvalósítója. Szakmai munkásságára a kreativitás, az igényesség, az emberség volt jellemző. Megkülönböztetett felelősséget érzett a felnövekvő generációk iránt. Magas színvonalú tevékenységét a közművelődési szakmában mindenki elismeri. Munkásságáért elnyerte a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. 2003-ban elhunyt. Kollégái és tisztelői úgy gondolták, hogy a kiváló szakember emlékét szakmai díj formájában is ápolni kell. A Lehel László-díjat minden esztendőben egyetlen népművelőnek ítéli oda egy öttagú bizottság. A kitüntetést — amit egyszer lehet csak elnyerni — minden év szeptember 27-én, Lehel László születésnapján, az éppen kitüntetett szakmatárs munkahelyén adják át ünnepség keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!