Közélet

2006.10.01. 07:25

Szolnokon a Fidesz nyert

Bezárták kapuikat a szavazóhelyiségek. Elkezdődött a szavazatok számlálása, néhány óra múlva megtudhatjuk, kik vezetik településeinket, kisebbségi önkormányzatainkat az elkövetkező négy esztendőben.

Pókász Endre

A megyeszékhelyen négy évnyi szünet után visszatérhet a polgármesteri székbe Szalay Ferenc, a Fidesz jelöltje. Vass Lajossal (MSZP) végig fej-fej mellett volt az állás, s végül csak 262 szavazat döntött Szalay javára. Megyénkben több településen is legyőzhetetlennek hitt polgármesterek kerültek ki hivatali székükből, a függetlenek mellett a jobboldaliak örülhetnek leginkább.

Régi-új polgármester Szolnok élén

„Isten lássa lelkemet, meghálálom!” — fakadt ki Szalay Ferenc, amikor a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságánál az ő neve mellé került: „Polgármester”. De lássuk csak időrendben a történteket.

Ha választási nap, akkor Tisza Szálló. Megszokottá vált ez már, ezúttal is ez a létesítmény volt a fideszesek támaszpontja. Este hét órakor, urnazártakor már javában tele a hotel. Fiatalok, idősek beszélgetnek, s nézik a kivetítőt. A távirányító Hegmanné Nemes Sára kezében, ő az, aki váltogatja a csatornákat. Nyolc órakor még alig vannak eredmények, s a hangulat is csak erősen jellemezhető bizakodónak. Kissé szkeptikusak a jelenlévők. Nem csoda, hiszen jónéhány választás Szolnokon és a megyében nem a Fideszről szólt. Fél kilenctől azonban igen. Egyre másra érkeznek a részeredmények. Üdvrivalgás, ha feltűnik a televízión Magyarország, s azon minden megye narancsban virít. Egyre derűsebb a hangulat, féltávnál jelentősnek mondható a Szalay-vezetés riválisa, Vass Lajos előtt. Aztán jönnek az egyéni választókörzetek zuhanyhíradói. A terem fele a monitorra, a másik a mobiltelefonjára kapcsolódik. Úgy tűnik, a fideszes „szólisták” igen jó eredményt produkálnak, míg Szalay Ferenc előnye egyetlen orrhosszra csökken. A feszültséget tapintani lehet a levegőben. De aztán hirtelen szétrobban a szálló, a polgármester-jelöltek vesrenyében száz százalékos a feldolgozottság. Szolnok város polgármestere 2006-tól Szalay Ferenc. Hatalmas vastaps közepette áll fel a kivetítő dobogójára a régi-új városvezető, de mire odáig elér, nyakában lóg a nagyterem apraja-nagyja. Aztán minden más a köszönetnyilvánításól szól. Na, meg a hajnalig tartó ünneplésről...

„Élni és nem visszaélni akarok a bizalommal!”

— Köszönetet mondok mindenkinek, aki bízott és bízik bennem. És mindenki másnak is, aki nem rám adta le a szavazatát. Nekik is ígérem, óvom, megőrzöm a megyeszékhely értékeit, vigyázom annak polgárait, és minden lehetőségemmel gazdagítom a települést erkölcsileg és anyagilag egyaránt. Nagyon kicsi különbséggel győztem, ezért azt is tudom, egy fél várost kell arról meggyőznöm, hogy együtt, közösen sikeresek lehetünk, és sikeres lesz Szolnok. Ami most az országban történt a választások eredményeképpen, az nem más, mint egy üzenet azoknak, akik egy egész nemzetet akartak megvezetni. Ezzel a bizalommal mi a képviselőtársaimmal élni és nem visszaélni akarunk — adta az első interjút a megyeszékhely újdonsült polgármestere, Szalay Ferenc.

Vass Lajos: keddtől vár az Operaház

Tapintani lehetett a feszültséget vasárnap este az MSZP Tófenék úti irodájában. Ahogy percről percre csökkent a két nagy ellenfél, Szalay Ferenc és Vass Lajos között a különbség, egyre bizakodóbbá vált a hangulat. Végül már csak hét szavazatnyi maradt, ennél közelebb azonban nem jutott a szocialista párt polgármesterjelöltje. Vass Lajos végtelenül lehangoltan, mégis korrekt módon ismerte el Szalay Ferenc győzelmét. Az MSZP-sek ezen az estén csupán a képviselők egyéni sikereit ünnepelhették és persze lázasan számolgatták a listák töredékszavazatait.

— Úgy érzem, tisztességgel dolgoztuk végig a kampányidőszakot, köszöneti illet mindenkit, aki segített ebben — mondta Vass Lajos, az MSZP polgármesterjelöltje pillanatokkal azután, hogy tudomást szerzett a végeredményről. — Becsületes, szakmai alapokon nyugvó kampány után végül alig több mint kétszáz szavazat döntött. Az országos események sajnos hozzánk is begyűrűztek, s úgy tűnik, ennek a kétszáz embernek az indulatok többet számítottak. Engem pedig kedden vár az Operaház...

Tiszafüreden a helyzet változatlan

Pintér Erika Györgyike (Független), Tiszafüred:

— Nagyon örülök, bár kicsit vegyesek az érzelmeim. Azt gondolom, a kapott szavazatokban az elmúlt négy év elismerése is benne van, de egy kis kritika is. Akkor 74 százalékkal, most 50,1 százalékkal nyertem, ez számomra egy kis figyelmeztetés is. Azt gondolom, a négy év alatt elég jó alapokra helyeztük az új ciklus fejlesztéseit, stratégiai program végrehajtásában az új testülettel — hozzáértő emberekkel — remélem jól együtt fogunk dolgozni Tiszafüredért, erre garancia, hogy mindannyian fürediek vagyunk.

Karcagon minden maradt a régiben

Dr. Fazekas Sándor, Karcag

— Szeretném megköszönni mindenkinek a bizalmat, a támogatást, a FIDESZ önkormányzati képviselőjelöltjeinek a munkát, a segítők, önkéntes támogatók, aktivisták áldozatkészségét. Nagyon örülünk annak, hogy az elkövetkező években is mi (FIDESZ) tehetjük a dolgunkat, dolgozhatunk Karcagért és vihetjük tovább mind azokat a programokat, amelyek mindenkinek fontosak és amelyek a mai napon támogatást kaptak.

Jászberényben még óvatos mindenki

Az már biztos, hogy Jászberénynek új polgármestere lesz a következő ciklusban. Dr. Magyar Levente (SZDSZ), aki 16 éven át volt a város választott vezetője a nem hivatalos végeredmény szerint negyedik helyet szerezte meg a szavazatok 20,09 százalékával. Lapunknak adott rövid nyilatkozatában jó munkát kívánt utódjának. Szerinte úgy adja át a város vezetését, hogy Jászberénynek minden lehetősége meg van a tovább fejlődésre. Úgy vélekedett, hogy az ország politikai légköre nem kedvezett az SZDSZ politikusainak. A választók büntették a kormánypártokat a bejelentett megszorító intézkedések miatt. Dr. Gedei József (MSZP) aki a szavazatok összesítését követően ötven voksal (28,59 %) az első helyen áll, egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta a 192 érvénytelen szavazat miatt még bizonytalan a végeredmény, nem szeretne elhamarkodottan véleményt mondani. Juhász Dániel (Fidesz - KDNP) szerint — aki a második helyen áll 28,15 százalékkal — a jászberényi választókban meg volt a polgármester váltás szándéka, de bővebben csak a hivatalos végeredmény ismeretében nyilatkozik. A harmadik helyet Dobák István (független) szerezte meg 23,17 százalékkal.

Megyénk polgármesterei

Tízezer lakosnál nagyobb települések

Szolnok: Szalay Ferenc (FIDESZ-KDNP) 48,68%

Jászberény: Dr. Gedei József (MSZP) 28,59 %

Karcag: Dr. Fazekas Sándor (Fidesz-KDNP) 79,78%

Kisújszállás: Kecze István (Nagykun Polgári Kör) 67,34 %

Mezőtúr: Dr. Draskovits Dénes (MSZP-SZDSZ) 48,03%

Tiszaföldvár: Borza Attila Ottó (MSZP) 54,32%

Tiszafüred: Pintér Erika Györgyike (Független) 50,19

Törökszentmiklós: Dr. Juhász Enikő (FIDESZ-KDNP-MDF-KPE) 30,79 %

Tízezer lakosú és annál kisebb települések

Abádszalók: Bordás Imre (Független) 53,39%

Alattyán: Kockás Gábor (független) 50 %-os feldologozotságnál 44,7 %

Berekfürdő: Cséti Attila (független) 25,2 %

Besenyszög: Balogh Zoltán (Független) 69,49 %

Cibakháza: Hegyes Zoltán (MSZP) 40,02%

Csataszög: Pomázi Ferenc (Független) 57,58%

Cserkeszőlő: Szokolai Lajos (Független) 53,35%

Csépa: Fialka György (Független) 68,97%

Fegyvernek: Huber Ferenc (Független) 37,44%

Hunyadfalva: Vékonyné Házi Eszter (Független) 100 %

Jánoshida: Eszes Béla (független) 100 %

Jászalsószentgyörgy: Szarvák Imre (Független) 86,54 %

Jázsapáti: Szabó Lajos (MSZP) 56,94%

Jászágó: Mozsár Lászlóné (Független) 39,95%

Jászárokszállás: Gergely Zoltán (Független) 79,95%

Jászboldogháza: Szűcs Lajos (Független) 86,24 %

Jászdózsa: Dr. Szerencsés István (Független) 47,75 %

Jászfelsőszentgyörgy: Zelenai Tiborné (Független) 36,33%

Jászfényszaru: Győriné Dr. Czeglédi Márta (Független) 82,76 %

Jászivány: Borbély István Imre (Független) 60,59 %

Jászjákóhalma: Ifj Lukácsi Pál (Független) 63,29 %

Jászkisér: Hajdú László (Független) 68,7 %

Jászladány: Dankó István (Független) 81,6 %

Jászszentandrás: Banka Ferenc (Független) 72,77 %

Jásztelek: Kisbakonyi Zoltánné (MSZP) 48,8%

Kenderes: Bogdán Péter (Független) 40,93 %

Kengyel: Czédli Gyula (Független) 57,94 %

Kétpó: Boldog István (Fidesz) 74,29 %

Kőtelek: Dr. Böhmer Péter Krisztián (Függetelen) 60,52%

Kuncsorba: Rédai János (MSZP) 75,79 %

Kunhegyes: Szabó András (FIDESZ-KPE-KPK) 62 %

Kunmadaras: Márki Sándor (Független) 35,8 %

Kunszentmárton: Dr. Czuczi Mihály (SZDSZ-MSZP) 74 %

Martfű: Dr. Bakonyi Péter (Független) 36,63 %

Mesterszállás: Kiss Gábor (Független) 63,82%

Mezőhék: Fórizs Ágnes Karolina (Független) 45,88 %

Nagyiván: Orosz Gyuláné (Független) 50,2 %

Nagykörű: Dr. Veres Nándor (Független) 63,52 %

Nagyrév: Burka István (Független) 55,51 %

Öcsöd: Molnár Bálint (Független) 100 %

Örményes: Török Csaba (Független) 55,53%

Pusztamonostor: Sőregi János (Független) 56,2%

Rákóczifalva: Tóth Lajos (független) a szavazatok 80%-os feldolgozottságánál 70,2 %

Rákócziújfalu: Kecskés János (Független) 34,3 %

Szajol: Ifj. Szöllősi József (független) 52,59%

Szászberek: Vasas Zsuzsanna (Független) 81,82 %

Szelevény: Pánczél Ferenc (Független) 87,77%

Tiszabő: Szabó Béla (Burkus) (Független) 37,64 %

Tiszabura: Farkas László (Firosz) 64,21%

Tiszaderzs: Dr. Herédy Dezső (Független) 52,25 %

Tiszagyenda: Sipos József (független) 38,7 %

Tiszaigar: Szilágyi László (Független) 45,1 %

Tiszainoka: Szendreiné Kiss Erzsébet (Független) 56,39 %

Tiszajenő: Puskás Béla Csaba (független) 24,6 %

Tiszakürt: Tálas László (Független) 61,34 %

Tiszaörs: Hatta József (Független) 66,2 %

Tiszapüspöki: Polgár István (MSZP), 66,57%

Tiszaroff: Kamarás Zsolt (független) 50 %-os feldolgozottságnál 45,5 %

Tiszasas: Laskai István (Független) 42,88 %

Tiszasüly: Pollák Tibor (Független) 31.16 %

Tiszaszentimre: Koczúrné Tóth Ibolya (Független) 56,95 %

Tiszaszőlős: Kerekes András (Független) 64,04%

Tiszatenyő: Kazinczi István (Fidesz) 73,25

Tiszavárkony: Mészáros Zoltán (Független) 81,79%

Tomajmonostora: Fazekas Szabolcs (Független) 74,93 %

Tószeg: Papp István (Tószeg) 55,23%

Túrkeve: Cseh Sándor (Független) 33,58%

Újszász: Molnár Péter (MSZP) 62,82%

Vezseny: Hatvani Lajos (független) 45,95 %

Zagyvarékas: Agócs Gyula (Független), 47,36 %

Fidesz-fölény a megyei közgyűlésben is

Fidesz 22 mandátum

MSZP 14 mandátum

SZDSZ 2 mandátum

Tiszazugi Települések Szövetsége - Tisza-tó Régió Ifjúságáért Egyesület 1

Autóval fuvarozta a választókat szavazni

Megsértették a kampánycsendet. Bővebben:

17.30

Az utolsó részeredmények szerint 46,63 százalékos a részvételi arány országszerte. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a választópolgárok 44,1 százaléka járult 17.30-ig az urnákhoz. Ez pontosan egy százalékkal kevesebb a négy évvel ezelőtti önkormányzati választáshoz viszonyítva.

Polgárőrök biztosítása kell a nyugodt szavazáshoz Jászfelsőszentgyörgyön. Bővebben:

Mozgóurnával segítettek a beteg és idős embereknek

A mozgásukban korlátozott idős, vagy beteg állampolgárok sincsenek elzárva a szavazástól. Ha azt kérik a választási bizottságoktól, lakásukban keresik fel őket, ahol az úgynevezett mozgó urna segítségével szavazhatnak. Jászberényben is lehetőség nyílt erre, amivel többen éltek is a városban. Közülük az egyik volt Petri András 84 éves nyugdíjas is, aki az utóbbi szavazások alkalmával már rendszeres igénylője a mozgó urnának.

— Amióta csak nagykorúvá váltam, minden alkalommal leadtam szavazatomat a választások alkalmával — mondja az idős úr. — Az egészségi állapotom miatt egy ideje már nem tudok elmenni a szavazókörbe, ezért igényelem mindig ezt a lehetőséget. Szerintem minden magyar állampolgárnak nem csak joga, de kötelessége is, hogy az ország, vagy jelen esetben városa érdekében véleményt nyilvánítson. Meggyőződésem, hogy minden egyes szavazatnak súlya van, ezért fontos, hogy az emberek részt vegyenek a voksoláson. 

15 óra

Már a magyar választókorú lakosság 34,7 százaléka szavazott lakóhelyének polgármesterére, illetve képviselő-testületére. Megyénkben a korábbiakhoz képest jelentősen visszaesett a szavazókedv, a 33,8 százalékos arány az országos középmezőnynek felel meg. A négy évvel ezelőtti önkormányzati választáshoz képest már másfél százalékkal kevesebb a szavazók száma.

Életében először szavazott a Tisza-tó szépségkirálynője

Tóth Andrea, a szolnoki Varga Katalin Gimnázium negyedikese. „Mellesleg” a Tisza-tó szépe, az Aranypart szépe, a Miss Ideál győztese.

— Sűrű hétvégén vagyok túl. A szombatot Pesten töltöttem, manökenvizsgán. Sikerült. Ma délután pedig életem első szavazásán voltam.

— Miért?

— Mert augusztusban betöltöttem a tizennyolcat, és élni szerettem volna választópolgári jogommal. Ráadásul ezt először tehettem az életemben, és örülök, ha csak egyetlen vokssal is, de hozzájárulhattam ahhoz, kik vezessenek bennünket néhány évig.

— Mi alapján szavazott?

— Ahogyan az ország sorsa alakul. Egyébként anyuval mi ugyanarra szavaztunk. Apu, az más...

13 óra

Az országos átlag növekedése némileg lelassult, hat órával az urnazárás előtt 26,98 százaléka szavazott a voksolásra jogosultaknak. Ez hat tized százaléknyival jobb a négy évvel ezelőttihez képest. Megyénkben ennél még mindig magasabb az arány, itt a jogosultak 27,12 százaléka már választott. Változatlanul többen járultak az urnához a 2002-es adatokhoz viszonyítva, több mint fél százalékkal szavaztunk nagyobb arányban. Szám szerint egyébkén 89 ezren éltek alkotmányos jogukkal.

11 óra

Bár már nem nálunk a legnagyobb a észvételi arány az országban, de még mindig az aktívabb megyének számítunk. A 19,93 százalékos arány magasabb az országos átlagnál, a 18,53 százaléknál. Viszont a négy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva már csökkent az érdeklődés szűkebb hazánkban a voksolás iránt. 2002-ben ugyanebben az órában mintegy fél százalékkal, 20,4 százalékot mutatott a részvételi arány.

Az országban több helyen is jelentettek kampánycsendet sértő eseteket, illetve sajnálatos ügyet is. Pakson például egy idős úr lett rosszul a fülke előtt, a helyszínen életét is vesztette. Eddig megyénkben rendkívüli esetről nem adott ki jelentést a megyei választási bizottság.

 

9 óra

Változatlanul megyénkben a legnagyobb a választási kedv, eddig a szavazók 9,14 százaléka voksolt már. A négy évvel ezelőtti választáshoz képest már több, mint egy százalékkal nagyobb az emberek szavazókedve. Számszerint egyébként 30 ezer Jász-Nagykun-Szolnok megyei ember már urnába dobta a döntését tartalmazó lapot.

7 óra

Az első választó feladata volt az urna hitelesítése

Karcagon a 7. számú szavazókörnél csak negyed hét előtt jött az első szavazó. Balogh Istvánnak így első dolga az urnák hitelesítése volt, majd aztán adhatta le elsőként a szavazatát.

— A szavazásra azért jöttem ilyen korán mert megyek dolgozni. Nagyon fontosnak tartom, hogy a sok munka mellett ennyit tegyen meg az ember a lelkiismerete megnyugtatására. Tudom, hogy az én szavazatom is számít, ezért egyértélemű volt, hogy eljövök. Közben a választók folyamatosan érkeztek, akár csak a város többi szavazókörébe. Voksolás után többen sokan a kiskertbe, vagy a földekre igyekeztek, hiszen a jó időben lehetett kukoricát törni, vagy éppen kertet ásni.

Hat órakor nyitottak a szavazókörök. Este hétig adhatjuk le voksainkat. Hét óráig Jász-Nagykun-Szolnok megyében a választásra jogosultak 1.32 százaléka járult az urnákhoz, ami pillanatnyilag a legmagasabb arány Magyarországon. Számszerint a maximális 328 ezer főből 4200-an már éltek állampolgári jogukkal szűkebb hazánkban.

Ez a 2002-es adatokhoz viszonyítva hasonló eredmény, akkor két tized százalékkal adták már le voksukat kevesebben, mint idén.

Pókász Endre Az első választó feladata volt az urna hitelesítése [caption id="" align="alignleft" width="200"] Karcagon Balogh Istvánnak az urnák hitelesítésében Kovács Szilvia bizottsági tag segített
[/caption]Karcagon a 7. számú szavazókörnél csak negyed hét előtt jött az első szavazó. Balogh Istvánnak így első dolga az urnák hitelesítése volt, majd aztán adhatta le elsőként a szavazatát.

— A szavazásra azért jöttem ilyen korán mert megyek dolgozni. Nagyon fontosnak tartom, hogy a sok munka mellett ennyit tegyen meg az ember a lelkiismerete megnyugtatására. Tudom, hogy az én szavazatom is számít, ezért egyértélemű volt, hogy eljövök. Közben a választók folyamatosan érkeztek, akár csak a város többi szavazókörébe. Voksolás után többen sokan a kiskertbe, vagy a földekre igyekeztek, hiszen a jó időben lehetett kukoricát törni, vagy éppen kertet ásni. Életében először szavazott a Tisza-tó szépségkirálynője Tóth Andrea, a szolnoki Varga Katalin Gimnázium negyedikese. „Mellesleg” a Tisza-tó szépe, az Aranypart szépe, a Miss Ideál győztese.

— Sűrű hétvégén vagyok túl. A szombatot Pesten töltöttem, manökenvizsgán. Sikerült. Ma délután pedig életem első szavazásán voltam.

— Miért?

— Mert augusztusban betöltöttem a tizennyolcat, és élni szerettem volna választópolgári jogommal. Ráadásul ezt először tehettem az életemben, és örülök, ha csak egyetlen vokssal is, de hozzájárulhattam ahhoz, kik vezessenek bennünket néhány évig.

— Mi alapján szavazott?

— Ahogyan az ország sorsa alakul. Egyébként anyuval mi ugyanarra szavaztunk. Apu, az más... Mozgóurnával segítettek a beteg és idős embereknek A mozgásukban korlátozott idős, vagy beteg állampolgárok sincsenek elzárva a szavazástól. Ha azt kérik a választási bizottságoktól, lakásukban keresik fel őket, ahol az úgynevezett mozgó urna segítségével szavazhatnak. Jászberényben is lehetőség nyílt erre, amivel többen éltek is a városban. Közülük az egyik volt Petri András 84 éves nyugdíjas is, aki az utóbbi szavazások alkalmával már rendszeres igénylője a mozgó urnának.

— Amióta csak nagykorúvá váltam, minden alkalommal leadtam szavazatomat a választások alkalmával — mondja az idős úr. — Az egészségi állapotom miatt egy ideje már nem tudok elmenni a szavazókörbe, ezért igényelem mindig ezt a lehetőséget. Szerintem minden magyar állampolgárnak nem csak joga, de kötelessége is, hogy az ország, vagy jelen esetben városa érdekében véleményt nyilvánítson. Meggyőződésem, hogy minden egyes szavazatnak súlya van, ezért fontos, hogy az emberek részt vegyenek a voksoláson. Vass Lajos: keddtől vár az Operaház Tapintani lehetett a feszültséget vasárnap este az MSZP Tófenék úti irodájában. Ahogy percről percre csökkent a két nagy ellenfél, Szalay Ferenc és Vass Lajos között a különbség, egyre bizakodóbbá vált a hangulat. Végül már csak hét szavazatnyi maradt, ennél közelebb azonban nem jutott a szocialista párt polgármesterjelöltje. Vass Lajos végtelenül lehangoltan, mégis korrekt módon ismerte el Szalay Ferenc győzelmét. Az MSZP-sek ezen az estén csupán a képviselők egyéni sikereit ünnepelhették és persze lázasan számolgatták a listák töredékszavazatait.

— Úgy érzem, tisztességgel dolgoztuk végig a kampányidőszakot, köszöneti illet mindenkit, aki segített ebben — mondta Vass Lajos, az MSZP polgármesterjelöltje pillanatokkal azután, hogy tudomást szerzett a végeredményről. — Becsületes, szakmai alapokon nyugvó kampány után végül alig több mint kétszáz szavazat döntött. Az országos események sajnos hozzánk is begyűrűztek, s úgy tűnik, ennek a kétszáz embernek az indulatok többet számítottak. Engem pedig kedden vár az Operaház... Karcagon minden maradt a régiben Dr. Fazekas Sándor, Karcag

— Szeretném megköszönni mindenkinek a bizalmat, a támogatást, a FIDESZ önkormányzati képviselőjelöltjeinek a munkát, a segítők, önkéntes támogatók, aktivisták áldozatkészségét. Nagyon örülünk annak, hogy az elkövetkező években is mi (FIDESZ) tehetjük a dolgunkat, dolgozhatunk Karcagért és vihetjük tovább mind azokat a programokat, amelyek mindenkinek fontosak és amelyek a mai napon támogatást kaptak. Jászberényben még óvatos mindenki Az már biztos, hogy Jászberénynek új polgármestere lesz a következő ciklusban. Dr. Magyar Levente (SZDSZ), aki 16 éven át volt a város választott vezetője a nem hivatalos végeredmény szerint negyedik helyet szerezte meg a szavazatok 20,09 százalékával. Lapunknak adott rövid nyilatkozatában jó munkát kívánt utódjának. Szerinte úgy adja át a város vezetését, hogy Jászberénynek minden lehetősége meg van a tovább fejlődésre. Úgy vélekedett, hogy az ország politikai légköre nem kedvezett az SZDSZ politikusainak. A választók büntették a kormánypártokat a bejelentett megszorító intézkedések miatt. Dr. Gedei József (MSZP) aki a szavazatok összesítését követően ötven voksal (28,59 %) az első helyen áll, egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta a 192 érvénytelen szavazat miatt még bizonytalan a végeredmény, nem szeretne elhamarkodottan véleményt mondani. Juhász Dániel (Fidesz - KDNP) szerint — aki a második helyen áll 28,15 százalékkal — a jászberényi választókban meg volt a polgármester váltás szándéka, de bővebben csak a hivatalos végeredmény ismeretében nyilatkozik. A harmadik helyet Dobák István (független) szerezte meg 23,17 százalékkal. Régi-új polgármester Szolnok élén „Isten lássa lelkemet, meghálálom!” — fakadt ki Szalay Ferenc, amikor a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságánál az ő neve mellé került: „Polgármester”. De lássuk csak időrendben a történteket.

Ha választási nap, akkor Tisza Szálló. Megszokottá vált ez már, ezúttal is ez a létesítmény volt a fideszesek támaszpontja. Este hét órakor, urnazártakor már javában tele a hotel. Fiatalok, idősek beszélgetnek, s nézik a kivetítőt. A távirányító Hegmanné Nemes Sára kezében, ő az, aki váltogatja a csatornákat. Nyolc órakor még alig vannak eredmények, s a hangulat is csak erősen jellemezhető bizakodónak. Kissé szkeptikusak a jelenlévők. Nem csoda, hiszen jónéhány választás Szolnokon és a megyében nem a Fideszről szólt. Fél kilenctől azonban igen. Egyre másra érkeznek a részeredmények. Üdvrivalgás, ha feltűnik a televízión Magyarország, s azon minden megye narancsban virít. Egyre derűsebb a hangulat, féltávnál jelentősnek mondható a Szalay-vezetés riválisa, Vass Lajos előtt. Aztán jönnek az egyéni választókörzetek zuhanyhíradói. A terem fele a monitorra, a másik a mobiltelefonjára kapcsolódik. Úgy tűnik, a fideszes „szólisták” igen jó eredményt produkálnak, míg Szalay Ferenc előnye egyetlen orrhosszra csökken. A feszültséget tapintani lehet a levegőben. De aztán hirtelen szétrobban a szálló, a polgármester-jelöltek vesrenyében száz százalékos a feldolgozottság. Szolnok város polgármestere 2006-tól Szalay Ferenc. Hatalmas vastaps közepette áll fel a kivetítő dobogójára a régi-új városvezető, de mire odáig elér, nyakában lóg a nagyterem apraja-nagyja. Aztán minden más a köszönetnyilvánításól szól. Na, meg a hajnalig tartó ünneplésről...

„Élni és nem visszaélni akarok a bizalommal!”

— Köszönetet mondok mindenkinek, aki bízott és bízik bennem. És mindenki másnak is, aki nem rám adta le a szavazatát. Nekik is ígérem, óvom, megőrzöm a megyeszékhely értékeit, vigyázom annak polgárait, és minden lehetőségemmel gazdagítom a települést erkölcsileg és anyagilag egyaránt. Nagyon kicsi különbséggel győztem, ezért azt is tudom, egy fél várost kell arról meggyőznöm, hogy együtt, közösen sikeresek lehetünk, és sikeres lesz Szolnok. Ami most az országban történt a választások eredményeképpen, az nem más, mint egy üzenet azoknak, akik egy egész nemzetet akartak megvezetni. Ezzel a bizalommal mi a képviselőtársaimmal élni és nem visszaélni akarunk — adta az első interjút a megyeszékhely újdonsült polgármestere, Szalay Ferenc. Megyénk polgármesterei Tízezer lakosnál nagyobb települések

Szolnok: Szalay Ferenc (FIDESZ-KDNP) 48,68%

Jászberény: Dr. Gedei József (MSZP) 28,59 %

Karcag: Dr. Fazekas Sándor (Fidesz-KDNP) 79,78%

Kisújszállás: Kecze István (Nagykun Polgári Kör) 67,34 %

Mezőtúr: Dr. Draskovits Dénes (MSZP-SZDSZ) 48,03%

Tiszaföldvár: Borza Attila Ottó (MSZP) 54,32%

Tiszafüred: Pintér Erika Györgyike (Független) 50,19

Törökszentmiklós: Dr. Juhász Enikő (FIDESZ-KDNP-MDF-KPE) 30,79 %

Tízezer lakosú és annál kisebb települések

Abádszalók: Bordás Imre (Független) 53,39%

Alattyán: Kockás Gábor (független) 50 %-os feldologozotságnál 44,7 %

Berekfürdő: Cséti Attila (független) 25,2 %

Besenyszög: Balogh Zoltán (Független) 69,49 %

Cibakháza: Hegyes Zoltán (MSZP) 40,02%

Csataszög: Pomázi Ferenc (Független) 57,58%

Cserkeszőlő: Szokolai Lajos (Független) 53,35%

Csépa: Fialka György (Független) 68,97%

Fegyvernek: Huber Ferenc (Független) 37,44%

Hunyadfalva: Vékonyné Házi Eszter (Független) 100 %

Jánoshida: Eszes Béla (független) 100 %

Jászalsószentgyörgy: Szarvák Imre (Független) 86,54 %

Jázsapáti: Szabó Lajos (MSZP) 56,94%

Jászágó: Mozsár Lászlóné (Független) 39,95%

Jászárokszállás: Gergely Zoltán (Független) 79,95%

Jászboldogháza: Szűcs Lajos (Független) 86,24 %

Jászdózsa: Dr. Szerencsés István (Független) 47,75 %

Jászfelsőszentgyörgy: Zelenai Tiborné (Független) 36,33%

Jászfényszaru: Győriné Dr. Czeglédi Márta (Független) 82,76 %

Jászivány: Borbély István Imre (Független) 60,59 %

Jászjákóhalma: Ifj Lukácsi Pál (Független) 63,29 %

Jászkisér: Hajdú László (Független) 68,7 %

Jászladány: Dankó István (Független) 81,6 %

Jászszentandrás: Banka Ferenc (Független) 72,77 %

Jásztelek: Kisbakonyi Zoltánné (MSZP) 48,8%

Kenderes: Bogdán Péter (Független) 40,93 %

Kengyel: Czédli Gyula (Független) 57,94 %

Kétpó: Boldog István (Fidesz) 74,29 %

Kőtelek: Dr. Böhmer Péter Krisztián (Függetelen) 60,52%

Kuncsorba: Rédai János (MSZP) 75,79 %

Kunhegyes: Szabó András (FIDESZ-KPE-KPK) 62 %

Kunmadaras: Márki Sándor (Független) 35,8 %

Kunszentmárton: Dr. Czuczi Mihály (SZDSZ-MSZP) 74 %

Martfű: Dr. Bakonyi Péter (Független) 36,63 %

Mesterszállás: Kiss Gábor (Független) 63,82%

Mezőhék: Fórizs Ágnes Karolina (Független) 45,88 %

Nagyiván: Orosz Gyuláné (Független) 50,2 %

Nagykörű: Dr. Veres Nándor (Független) 63,52 %

Nagyrév: Burka István (Független) 55,51 %

Öcsöd: Molnár Bálint (Független) 100 %

Örményes: Török Csaba (Független) 55,53%

Pusztamonostor: Sőregi János (Független) 56,2%

Rákóczifalva: Tóth Lajos (független) a szavazatok 80%-os feldolgozottságánál 70,2 %

Rákócziújfalu: Kecskés János (Független) 34,3 %

Szajol: Ifj. Szöllősi József (független) 52,59%

Szászberek: Vasas Zsuzsanna (Független) 81,82 %

Szelevény: Pánczél Ferenc (Független) 87,77%

Tiszabő: Szabó Béla (Burkus) (Független) 37,64 %

Tiszabura: Farkas László (Firosz) 64,21%

Tiszaderzs: Dr. Herédy Dezső (Független) 52,25 %

Tiszagyenda: Sipos József (független) 38,7 %

Tiszaigar: Szilágyi László (Független) 45,1 %

Tiszainoka: Szendreiné Kiss Erzsébet (Független) 56,39 %

Tiszajenő: Puskás Béla Csaba (független) 24,6 %

Tiszakürt: Tálas László (Független) 61,34 %

Tiszaörs: Hatta József (Független) 66,2 %

Tiszapüspöki: Polgár István (MSZP), 66,57%

Tiszaroff: Kamarás Zsolt (független) 50 %-os feldolgozottságnál 45,5 %

Tiszasas: Laskai István (Független) 42,88 %

Tiszasüly: Pollák Tibor (Független) 31.16 %

Tiszaszentimre: Koczúrné Tóth Ibolya (Független) 56,95 %

Tiszaszőlős: Kerekes András (Független) 64,04%

Tiszatenyő: Kazinczi István (Fidesz) 73,25

Tiszavárkony: Mészáros Zoltán (Független) 81,79%

Tomajmonostora: Fazekas Szabolcs (Független) 74,93 %

Tószeg: Papp István (Tószeg) 55,23%

Túrkeve: Cseh Sándor (Független) 33,58%

Újszász: Molnár Péter (MSZP) 62,82%

Vezseny: Hatvani Lajos (független) 45,95 %

Zagyvarékas: Agócs Gyula (Független), 47,36 % Fidesz-fölény a megyei közgyűlésben is Fidesz 22 mandátum

MSZP 14 mandátum

SZDSZ 2 mandátum

Tiszazugi Települések Szövetsége - Tisza-tó Régió Ifjúságáért Egyesület 1 Tiszafüreden a helyzet változatlan Pintér Erika Györgyike (Független), Tiszafüred:

— Nagyon örülök, bár kicsit vegyesek az érzelmeim. Azt gondolom, a kapott szavazatokban az elmúlt négy év elismerése is benne van, de egy kis kritika is. Akkor 74 százalékkal, most 50,1 százalékkal nyertem, ez számomra egy kis figyelmeztetés is. Azt gondolom, a négy év alatt elég jó alapokra helyeztük az új ciklus fejlesztéseit, stratégiai program végrehajtásában az új testülettel — hozzáértő emberekkel — remélem jól együtt fogunk dolgozni Tiszafüredért, erre garancia, hogy mindannyian fürediek vagyunk. Karcagon Balogh Istvánnak az urnák hitelesítésében Kovács Szilvia bizottsági tag segített -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!