Közélet

2006.10.30. 08:14

Újszászi lett az új vajda

Százötven esztendő után ismét vajdát választottak a hét végén Magyarországon. A cigányság újdonsült vezetője egy újszászi fiatalember, Kállai Csaba lett. Fiatalembernek számít, hiszen még negyven éves sincs. Pedig a vajda hagyományosan a legtapasztaltabbak, legbölcsebbek közül kerül ki.

Szilvási Zsuzsa

— Régen azt tartották, a vajda a legidősebb, legbölcsebb és leggazdagabb — mondta lapunknak Kállai Csaba. — Hát én se a legidősebb, se a leggazdagabb nem vagyok. Bölcs is csak annyira, amennyire a vének tanácsa annak tart. Immár 16 esztendeje vetődött fel tekintélyes romák, művészek körében a vajdaválasztás kérdése. Engem 2005 januárjában kerestek meg. Azért döntöttek így, mert valóban sok a tennivaló, fiatalon talán még több időm lesz erre. Az utóbbi bő másfél évet jórészt azzal töltöttem, hogy településről településre végigjártam az ország cigányságát, míg végül sor került az avatóünnepségre. Sajnos azonban el kellett halasztani egy hónappal. Eredetileg szeptember végére terveztük, ám két hónappal ezelőtt leestem egy lovaskocsiról és megsérült az egyik csigolyám. Mostanra azonban teljesen felépültem, így október 28-án megtarthattuk a hivatalos ceremóniát.

— Mégis, kiből lehet vajda? — Abból, aki beszéli a lovári nyelvet, ismeri az ősi törvényeket, hagyományokat, kultúrát és ezek szerint él. Akinek van becsülete, szava a romák között, illetve ősei nyomán vagy valami különleges dolog miatt kiemelkedik a többiek közül. Magam is vajda ősökkel büszkélkedhetem, születésemkor pedig csodagyereknek tartottak. Szekéren szült meg az anyám, burokban, fogakkal jöttem a világra. A romák nagyon babonásak: táltosnak tartottak. Mindez biztosan közrejátszott abban, hogy most rám esett a választás.

Előadóművészeti vizsgát is tett

Kállai Csaba Újszászon született 1967-ben. Nős, két gyermeke és egy unokája van. Szolnokon tanulta ki a lakatos szakmát, ezt követően éveken keresztül a Mezőgépnél, majd a vasútnál dolgozott. 1989-ben indította el vállalkozását. Énekesi képességeire már kisgyermek korában fény derült. Előadóművészeti vizsgát tett, esetenként fellép és Újszászi csillagok címmel CD lemeze is elkészült. Ennek kiadása karácsonyra várható.

— Számos roma szervezet létezik ma Magyarországon. Minden cigány szárazású ember elfogadja önt elsőszámú vezetőjének? — A vajdaság teljesen mentes a politikától. Épp ezért hétfőn az első teendőm, hogy lemondjak kisebbségi önkormányzati elnökségemről Újszászon. Az a dolgom, hogy egymillió háromszázezer cigány embert képviseljek; döntsek a vitás ügyekben, képviseljem a romák érdekeit a többségi társadalom felé, közvetítsek magyarok és cigányok között. A roma törvények szerint a vajda döntését kritika nélkül el kell fogadni. Természetesen nem egyedül határozok, a legtöbb esetben kikérem a vének tanácsának véleményét. A következő időszak fontos feladata lesz az alvajdaság rendszerének kiépítése. De már az utóbbi tíz évben is sokszor kértek vitás ügyek elsimítására. Ilyen volt például az emlékezetes tavalyi törökszentmiklósi robbantás. A két tábor közötti egyezség megteremtésében nagy részem volt.

Épp erre alkalmas a vajdaság. Igazságot tesz vitás esetekben, törvényt ül, hogy ne kelljen a hatóságokhoz fordulni. Hiszem, hogy tíz év múlva sokkal kevesebb roma ül majd a börtönökben, ha vajdaként tudok hatni a cigányságra. Nekünk nagyon erős törvényünk van, a romani kris. Szájhagyományok útján terjed, de nagyobb az ereje, mintha kőbe vésnék. — Erős kezű, hiteles vezetőt választottak tehát a romák. Emellett azonban sokuknak segítségre is szükségük van. — Lehetőségeimhez mérten eddig is támogattam azokat, akiknek szükségük volt erre. Nem vagyok gazdag ember, nem is törekszem rá. Elég, ha annyink van, hogy az asszony el tudjon menni bevásárolni. Mégis, ha két forintom van, az egyiket annak adom, aki nálam jobban rászorul. A legfontosabb feladatom azonban mostantól az igazságtétel. Az pedig nem kerül pénzbe...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!