Közélet

2006.11.09. 19:02

A felvétel már jól sikerül

Martfűre is eljutott a korszerű, mobil szűrőberendezés. A napokban megtartott éves, rendszeres tüdőszűrésen már nem a régi gépbe állhattak be a vizsgálatra érkezők.

SZOLJON

Különleges körülmények, a különleges gépnek

A digitális szűrők kiváltották az elavult, az állandó karbantartás ellenére sokszor napokig nem működő gépeket, s ezzel a kartonrendzsert is. Ezek a berendezések az eddiginél nagyobb felbontású képet adnak, agy az esetleges elváltozásokat hamarabb ki tudják szűrni a szakemberek. Fontos, hogy jóval kisebb sugárterhelést jelent egy-egy vizsgálat, s nem történhet olyan, hogy elmozdul a felvétel. A gép használatához egyébként megfelelő körülményeket kell biztosítani. Legfontosabb, hogy a kijelölt épületbe be lehessen vinni. Az ajtóknak legalább 100 centiméter szélesnek és 210 centiméter magasnak kell lenniük. Emellett legyen biztosított az autótól való akadálymentes, szilárd burkolatú szállítás. Áramigényük sem olyan nagy, mint a régieknek. A szűrés helyén gondoskodni kell a gép őrzés-védelméről.

— Nem láttam még ilyen gépet. Bár én akkor is rendszeresen eljártam, amikor a régi berendezések szűrtek — mondja Fekete Zoltán. A férfi bár nem Martfű él, munkája miatt sok időt tölt a településen. — A vizsgálat kötelező, így mindenképp el kell menni. Ha már úgy is itt dolgozom, gondoltam, elintézem — teszi hozzá a hajdúságból érkező férfi. Közben egy helybéli fiatalember érkezik. tetszik neki a berendezés, ezzel biztos nem készül rossz felvétel — mondja. — Véleményem szerint ennyit megtehet az ember az egészségéért — mondja Kiss Ádám, aki minden évben elmegy szűrésre. Ennyit valóban megtehetünk magunkért. Különösen most, amikor egy új tbc betegség a küszöbön áll. — Szerencsére az emberek komolyan vették a tüdőszűrést. Bár voltak apró szervezési problémák, időközben minden megoldódott és rendesen folytak le a vizsgálatok. A szűrést végző egészségügyi szakemberek elmondása szerint nagy előrelépés ez a berendezés. Azok a Hetényi Géza Megyei Kórház és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat sikeres pályázata révén kerültek a megyébe. Összesen négy ilyen gép működik. Egy Szolnokon van, a többit pedig településről településre viszik, s azokkal szűrik az embereket. Az elmúlt napokban Martfűn állt az egyik gép. — A kezdeti zökkenők ellenére sikeresen zajlott a vizsgálat — mondta el érdeklődésünkre Sólyom Dezsőné. A polgármesteri hivatal művelődési és népjóléti irodavezetőjétől megtudtuk, hogy a lakók nagy számban jelentek meg. Annak ellenére, hogy inkább délelőtti órákban tartották a vizsgálatot, az emberek viszont csak délután értek haza a munkából. A gond természetesen megoldódott, néhány plusz napot szerveztek, amikor mindenki el tudott menni, aki akart.

— Bár pontos kimutatásaink még nincsenek, biztos vannak olyanok, akik nem jöttek el. Ők felszólítást kapnak majd, s ha azután sem tesznek eleget kötelezettségüknek, akkor az ÁNTSZ szankciót szabhat ki — tette hozzá az irodavezető. Mindenki maga dönötte el, megvizsgáltatja-e magát. Az önkormányzatnak jogszabályi kötelezettsége, hogy értesítse az embereket. — Mi ezt megtettük. Idén először mindenkinek napra szóló meghívót küldtünk ki. Előfordult, hogy azon a napon valaki nem tudott megjelenni, őket természetesen más időpontban sem küldték el az egészségügyi vizsgálatót végző szakemberek. Az első év tehát, amikor mobil berendezéssel szűrték az embereket, apró zökkenőkkel, de tulajdonképpen sikeresen zajlott. A tanulóév megvolt, a következő esztendőkben már kevesebb problémával működik majd a vizsgálat — ebben mind az önkormányzat, mind pedig az egészségügyi dolgozók egyetértenek. — Az állandó helyszínt már megszokták a lakók. Szerencsére megoldottunk a gép bevitelét, mozgatását. Terveink között szerepel még, hogy akadálymentesíteni az épületet, hogy a mozgássérültek számára is megközelíthető legyen a vizsgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!