Közélet

2006.11.02. 21:10

Autóalkatrész-üzem épül Szolnokon

A szolnoki ipari park közel tíz hektárnyi területének megvásárlásáról kötött tegnap szerződést a spanyol Segura vállalatcsoport a város önkormányzatával. A megállapodás eredményeként a valenciai székhelyű cég az elkövetkező években Szolnokon építi fel új európai termelési központját.

SZOLJON

Később akár autógyárrá is bővülhet az alkatrészüzem

Csak ha van bizalmi tőke, akkor jön a befektető. Ezekkel a szavakkal foglalta össze a tegnapi megállapodás előzményeit a Segura vezetőit Szolnokra csábító Dr. Sziráki András. A megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint ez minden fontos üzlet alapja. Érdeklődésünkre elárulta: a közelmúltban hazánkban lezajlott belpolitikai válság érezhetően tartózkodóbbá tette a spanyol partnert. Ám a személyes kapcsolat végül mégis meghozta a kívánt eredményt. Mindez páratlan lehetőséget teremt a komoly gépipari hagyományokkal rendelkező Szolnok számára. Hiszen a milliárdokból megvalósuló spanyol gépjárműalkatrész-üzem idővel akár autógyárrá nőheti ki magát.

Ezen belül először egy autóalkatrész-üzem, majd egy napkollektor-gyár valósul meg, amelyek összesen mintegy négyszáz szakembernek és becslések szerint dupla ennyi beszállítónak adnak majd munkát. A Segura és Szolnok között létrejött egyezség részleteiről tegnap kora délután az érintettek sajtótájékoztatón is beszámoltak. Francisco Segura, a ma már nemzetközi hírű spanyol vállalatcsoport alapítója elmondta: több mint fél éves előkészítés előzte meg döntésüket. Azért esett végül erre a helyre a választásuk, mert a megyeszékhely ipari parkkal, megfelelő logisztikai háttérrel és képzett munkaerővel rendelkezik. Ráadásul a környező országokhoz viszonyítva a magyar bérek rendkívül versenyképesek, amely biztosítja a tervezett fejlesztés mielőbbi megtérülését és versenyképességét. A cégtulajdonos bejelentette: eredeti elképzeléseiknél szélesebb körű együttműködésre készülnek. Nem csupán autóalkatrész-gyárat, hanem napkollektor-üzemet is építenek ugyanis Szolnokon. Előbbi kialakítása várhatóan négy-öt hónapon belül elkezdődhet és bő egy év múlva a termelés is elindul. Ennek keretében legalább 10 millió euróból 3-4 ezer négyzetmétert építenek be és 150-200, zömében betanított munkást foglalkoztatnak majd. Már a kivitelezés során is elsősorban a helyi munkaerőre számítanak — hangsúlyozta a vezető. A napkollektorüzem még a másik gyárnál is gyorsabban megvalósul. Először elektromos energia előállítására alkalmas, ipari méretű napelemek gyártásával indítanak, majd a háztartási célú kollektorépítés is beindul az ipari parkban.

Mindehhez az önkormányzat a logisztikai központ és a terület infrastruktúrájának további fejlesztésével, valamint a gépipari képzés megerősítésével járul hozzá — ígérte a polgármester. Szalay Ferenc a valenciai befektető által elmodottakra reagálva azonban megjegyezte: Szolnok nem annyira a helyi munkaerő olcsóságával, sokkal inkább szakértelmével és az itteni munka minőségével szeretné megalapozni a Segura-gyárak sikerét. A 120 hektáros ipari parkban a Segurával együtt immár féltucatnyi nagybefektető, illetve nyolc kisebb cég van jelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!