Közélet

2006.11.23. 16:32

Borsos ereszcsatorna-cserék

Piros autóval négyen jöttek, rámenősebbek valamint drágábbak voltak a kelleténél. Röviden így lehetne összefoglalni több helyi lakos leírása alapján a csatornacserén nyerészkedő ál-bádogosokat.

SZOLJON

A 83 éves Király Zsigmond a település egyik köztiszteletben álló polgára. Megjárta a második világháborús hadifogságot, ezután kereskedőként dolgozott a városban. Zsiga bácsi azonban a minap csalók áldozatává vált, amelyről keserű szájízzel mesélt.
— Megállt egy autó a házam előtt. Négyen szálltak ki belőle, és azt mondták jöttek az ereszcsatornát kicserélni.

Sokkal olcsóbba kerülne a csere

Takács Imre bádogos, aki Király Zsigmondnál kijavította a sebtében összebarmolt esővíz elvezetőt lapunknak elmondta, hogy a csalók igencsak megkérték az árát a félcmunkának. Méterenként ugyanis csak 2000 Ft körül mozog az ereszcsere ára, az ismeretlenek mindezt kétszer ennyiért csinálták. Takács úr azt is kifogásolta, hogy ezzel a „magánakciókkal” a tisztességes, bádogos szakemberek nívóját is csökkentették a településen.

Én mondtam nekik, hogy jól van ez nem kell cserélni, erre ők kontráztak, hogy hamarosan jön az esős időszak, így jobban járok ha mégis megcsináltatom. Én nem törödtem velük, visszamentem a házba az ételhordómért, amivel eredetileg az ebédért indultam volna a fiamékhoz. Mire kiértem az ajtón azt láttam, hogy már megfeszített munka folyik a esőcsatornánál, nem tudtam mit tenni, hiszen mégiscsak négy jól megtermett férfi volt, egy gyenge öregemberrel szemben. Mikor végeztek kérték a fizettségüket, ami 55 ezer forintot jelentett. Miközben csinálták a csatornát kevesebbet mondtak, node nem mertem replikázni.
A csalók szakmaiatlanságát az is alátámasztja, hogy az összesen 14 méter hosszan lecserélt eresz felhelyezésekor még arra se vették a fáradtságot, hogy összeforrasszák azt az illesztéseknél, valamint a vizköpőt se tették föl.
— Körbeálltak, szinte már lefogtak, így nem mertem visszautasítani a fizetést. Féltem, hogy ezek az emberek berángatnak a lakásomba, feldúlják a házam, esetleg meg is vernek.
Arra a kérdésünkre, hogy miért nem értesítette a rendőrséget, Zsiga bácsi elmondta, hogy személyesen ment el feljelentést tenni a helyi kapitányságra, amit elutasítottak mondván nem lehet megállapítani, hogy az ismeretlen személyek szándékosan akarták megtéveszteni.
— Valóban érkeztek hozzánk feljelentések, de ismereteim szerint más kapitányságokra is, hasonló ügyek kapcsán — válaszolt érdeklődésünkre Fejes Zoltán alezredes, a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság vezetője. Nagy erőkkel keressük még ezeket a személyeket, akik esőcsatornákat javítanak. Sajnos, több esetben el kellett utasítanunk a sértettek feljelentéseit, mert az adott esetekben kriminalisztikai szempontból nem állapítható meg bűncselekmény.

Ismertté vált csalások száma a megyében

2000: 674 eset

2002: 856 eset

2003: 1771 eset

2004: 627 eset

Ezeket az ügyeket polgári peres eljárásokban kell vizsgálni. Mi csupán annyit tudunk segíteni, hogy amennyiben előkerülnek a keresett személyek, úgy az adataikat bírósági kérésre kiadjuk — hangsúlyozta a rendőrkapitány.
Az alezredes szavai is alátámasztják, hogy nemcsak Zsiga bácsinál kezdték meg a munkálatokat az ál-bádogosok. A Templom utcán lentebb is megcsinálták a csatornát, amiért megintcsak többszörös felárral kérték el a munkadíjat. Nem jártak szerencsével azonban a Györffy utcában, hiszen ott a tulajdonos egyből tárcsázta a rendőrséget, így az ál-mestereknek angolosan kellett távozniuk. Volt olyan, aki szimplán elhajtotta az ismertetleneket, ám szerencséjük ellenére is tartanak attól, hogy a következőleg a csalók újabb, még rafináltabb eszközökkel próbálják majd kicsalni kevés vagyonukat.

Sokkal olcsóbba kerülne a csere Takács Imre bádogos, aki Király Zsigmondnál kijavította a sebtében összebarmolt esővíz elvezetőt lapunknak elmondta, hogy a csalók igencsak megkérték az árát a félcmunkának. Méterenként ugyanis csak 2000 Ft körül mozog az ereszcsere ára, az ismeretlenek mindezt kétszer ennyiért csinálták. Takács úr azt is kifogásolta, hogy ezzel a „magánakciókkal” a tisztességes, bádogos szakemberek nívóját is csökkentették a településen.

Ismertté vált csalások száma a megyében 2000: 674 eset

2002: 856 eset

2003: 1771 eset

2004: 627 eset -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!