Közélet

2006.11.10. 08:25

Életre kelt a malomszögi Zagyva-holtág

Az utóbbi időben mind több pecás állítja: a sokáig hányatott sorsú malomszögi Holt-Zagyva újra fénykorát idézi. A vadregényes víz halászati jogát 2003-ban egy megyén kívüli vállalkozó szerezte meg.

SZOLJON

Azt ígérte, horgászparadicsomot varázsol a megyeszékhely északi határában fekvő holtágból, ebből azonban semmi sem lett. Végül szerződést bontott vele a szaktárca. A 9,2 hektáros terület hasznosítására ezt követően írt ki ismét pályázatot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A tavaly májusi határidőig erre két beadvány érkezett. Közülük került ki győztesen a Malomzug Kft. ajánlata. A cég vezetője rögtön munkához látott, hogy a Holt-Zagyva megtépázott hírnevét helyreállítsa. A rabsicokkal már idén januárban meggyűlt a baja.

Szigorú ellenőrzésekkel azonban sikerült gátat szabnia az átmeneti időszakban felbátorodott haltolvajok kártételének. Ennek ellenére a kedvenc vizük után sóvárgó becsületes pecásoknak egészen nyár elejéig kellett várniuk, hogy Tóth András igyekezetének első eredményeit megtapasztalhassák. A Tisza magas vízállása miatt ugyanis júniusig nem lehetett feltölteni a holtágat, így a tervezett telepítéseket sem sikerült a szezon kezdetére megvalósítani. Mára azonban nyilvánvalóvá vált, ez a csúszás nem volt hiábavaló. Hiszen aki kitartott, azt rengeteg élménnyel kárpótolta az elmúlt hónapokban a szépséges állóvíz. Gyakran hajlottak a botok kiló körüli kárászok, öt-hat kiló feletti pontyok súlya alatt. Akadt olyan szerencsés, aki márnát, illetve tíz kilogrammot meghaladó csukát zsákmányolt.

Az új gazda azonban nem csak a jelennek örül, a jövőre is gondol. Ennek bizonyságaként eddig mintegy tizenhat mázsányi, zömében horogérett ponttyal és öt mázsa méretes csukával gazdagította a tó halállományát. Vízvezetéket és útalapot épített. A beruházások sorát ráadásul a part további rendezésével, egy ivadéknevelő kubik, jövő nyáron pedig egy horgásztanya építésével folytatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!