Közélet

2006.11.21. 15:42

Földvár felé félúton

Tiszafölváron az elmúlt hónapokban nagyszabású útépítés indult. A beruházásra szüksége is volt a városnak, hiszen csak a belterületi úthálózatának hossza, eléri a száz kilométert.

SZOLJON

– Én nagyon örülök annak, hogy utak épülnek. – mondta Raksa Jánosné. - Itt Földváron elég nagyok a távolságok, nagy a forgalom is, ezért szükség van a jó minőségű utakra. A tábláktól pedig legalább jobban betartják az autósok a szabályokat. Lassabban haladnak, és talán nem történik annyi baleset. – folytatta. Tiszaföldvár útjainak eddig mindössze egyharmada volt szilárdburkolattal ellátva. Az úthálózat fejlesztése ez év július közepén indult, és befejezésének határidejéül október végét jelölték meg. Jelenleg már az utak műszaki átvétele és a használatbavételi engedélyezés van folyamatban.

- A város útjainak elkészítését három ütemben szeretnénk megvalósítani. – mondta Borza Attila polgármester. - Az első ütem most készült el, a második megvalósítása 2008-09-ben történik, a harmadik ütem építését pedig, 2010-11-re tervezzük. Most, az első ütemben huszonhárom kilométer út épült meg. Ebből hét kilométer már korábban rendelkezett útalappal, ezek burkolásra kerültek. Tizenhat kilométer pedig teljesen megépült. –tette hozzá a polgármester. Borza Attila elmondta, hogy az első ütem beruházásának teljes összege mintegy négyszáznyolc millió forintot tesz ki. Az útépítésekhez, hatvanegy millió forintot nyertek pályázaton. Ehhez százmillió forint költségvetési normatíva társult.

Változott a közlekedés rendje

Tiszaföldváron a Közlekedési Felügyelet a közlekedés biztonsága érdekében korlátozó táblák kihelyezését rendelte el. Több utcában ezért, súly- és sebességkorlátozásra hívják fel a figyelmet. A hatóságok négy utcában egyirányúsították a forgalmat. Ezeknél az utcáknál azért változott a forgalmirend, mert az úttestek túl keskenyek, mindössze három méter szélesek. Hamarosan fekvőrendőröket is elhelyeznek nyolc hosszú utcában, hogy azokkal lassítsák az utakon áthaladó autók sebességét.

Kettőszázhetvenmillió forint hitelt vett fel az önkormányzat, és saját erőt is rendelkezésre bocsátottak. Az utak építése a lakosok hozzájárulásával történik. Az útépítést azokban az utcákban kezdik el, ahol a lakosok kétharmada önként vállalja, hogy az építkezésig, ötven hónapig, hozzájárulásával Lakástakarék Pénztárban takarékoskodik. A hozzájárulásokat havonta fizetik. A földutas utcáknál ötvenezer forint a lakossági hozzájárulás, tehát havi ezer forinttal takarékoskodnak. Ahol már van útalap, ott harminchatezer a hozzájárulás, tehát hétszázhúsz forintot tesznek félre ötven hónapig. Azoknál az utcáknál, ahol megvan a lakók kétharmados hozzájárulása, a többiek jogszabály szerint kötelezhetőek a térítés megfizetésére. A második ütemnél az útépítés, további huszonhét utcában történik majd meg. A harmadik ütem végére, a város útjainak szilárdburkolatú lefedettsége mintegy kilencven százalékosra tehető majd Tiszaföldváron. A nyár folyamán felújították a várost elkerülő új 442-es utat. A munkálatok miatt, a Tiszaföldváron áthaladó két közútban, a megnövekedett forgalom miatt, az útburkolatban jelentős károk keletkeztek. Az önkormányzat jelezte az illetékes hatóság felé az utakban keletkezett károsodást, akik egyelőre kisebb munkák elvégzését ígérték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!