Közélet

2006.11.02. 15:20

Gyalogosok balesetveszélyben

A széles, jól belátható egyenes út nagy sebességre ösztönzi az autósokat Szolnokon, a Kőrösi út környékén élők naponta kerülnek balesetveszélyes helyzetbe. A felülvizsgálat szerint is szükség lenne zebrákra. Mégsincs.

SZOLJON

— Néha szinte lehetetlen átjutni az út másik oldalára — panaszolta Sánta Roland. Olvasónk Szolnokon, a Kőrösi útról nyíló egyik kis utcában lakik. — A vámudvar és az üzemek jelenléte miatt rengeteg kamion, teherautó jár erre. Szinte naponta kerülünk életveszélyes helyzetbe, amikor a babakocsival szeretnénk átkelni az úton. Kijelölt gyalogos-átkelőhely ugyanis még mindig nincs ezen a forgalmas útszakaszon. A szolnoki önkormányzat nem sokat tett a környéken élők védelme érdekében. Tavaly megrendelte egy békéscsabai cégtől az érintett utca forgalomtechnikai felülvizsgálatát. A jelentésből kiderül, hogy a Kőrösi utca elsősorban iparterületet kiszolgáló nagyforgalmú útvonal.

Bár lakóterület csak rövid szakaszon a Lomb és Hant utcák közötti részen kapcsolódik hozzá. A Kőrösi úton a jó minőségű útburkolat szükségtelenül széles, mintegy 9 méteres — áll a jelentésben. Ez a szélesség és a hosszú, jól belátható egyenes út nagy sebességre ösztönzi az autósokat. Ezt helyszíni szemléjükön a felülvizsgálatot végző cég képviselői is tapasztalták. A jelentésből kiderül az is, hogy az úton hat autóbusz pár található, viszont közelükben nincs gyalogos-átkelőhely. A Hant és a Béke utcák kereszteződésében tábla hívja fel az autósok figyelmét a gyalogos forgalomra. A Kresz szerint ez útburkolai jellel kijelölt átkelők előrejelzésére hivatott.

Az viszont csak az utca elején, a temető mellett van. — A gyalogátkelőhelyeket az önkormányzat javaslatára jelöljük ki — mondta Kollár László. A megyei Közlekedési Felügyelet igazgatója hozzátette, a tervezés és a kivitelezés a város költsége. — Ennek legnagyobb részét általában a közvilágítás megoldása teszi. A zebrákat sötétedés után ugyanis meg kell világítani. Fontos szempont, hogy az átkelőhely belátható legyen, és ne járjon a létesítése indokolatlan forgalomlassítással. A zebra felfestése előtt ezért forgalomszámlálást kell végeztetni. Ez már megtörtént. A békéscsabai cég értékelésében jelezte, hogy a lakóépületeknél lévő buszmegállóknál kijelölt gyalogátkelőhelyet létesítsenek az intenzívebb gyalogosforgalom levezetése érdekében. Ezen kívül a forgalom csillapító hatású gyalogos védősziget kialakítását is javasolták. A forgalmi rend felülvizsgálatát tavaly végezte el a cég. Azóta azonban nem történt előrelépés a Kőrösi út környékén lakó gyalogosok védelme érdekében.

A témáról bővebben az Új Néplap szombati számában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!