Közélet

2006.11.20. 16:15

Hiba-éllovas a helyreállítás

Befejeződött a Jászság történetének legnagyobb fejlesztése. Öt településen, valamivel több mint nyolc milliárd forintért épült meg a szennyvízcsatorna hálózat.

SZOLJON

A próbaüzemek zajlanak, a rendszer működtetői pedig a szennyvízdíj mértékén dolgoznak. A műszaki ellenőrzés Jászberényben, Jászárokszálláson, Jászapátban, Jászszentandráson és Jászkiséren a múlt hét elején megkezdődött — tudtuk meg Lányi Lászlótól a jászberényi polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának vezetőjétől. A kivitelezés műszaki tartalmát kifogásoló észrevétel eddig nem érkezett. Az észrevételek zöme az úthelyreállításokkal kapcsolatos. Az önkormányzatok, illetve korábban a lakosság is megfogalmazta észrevételeit. A műszaki átadás folyamata november végére lezárul. — Rendben van, hogy elkészült a gerincvezeték.

Azt viszont nem tudom, hogyan tudok rákötni a rendszerre — tette fel a kérdést szerkesztőségünknek egy jászberényi férfi. — És azt sem látom, hogy mennyit kell majd fizetni a csatornahasználatért. Tamás Zoltán a jászberényi közműfejlesztési társulat elnöke elmondta, az ingatlanon belüli vezetékrendszert mindenki saját költségén kiépítheti. A rácsatlakozásról, illetve a későbbi használatba vételről a szerződést Jászberényben, a működtető Jász-Víz Kft-vel (A Margit-szigeti irodában) kell megkötni. Tamás Zoltán hozzátette, hogy az elkövetkező hónapokban intenzív kampányt indítanak, hogy minél többen kössenek rá a Jászberényben kibővített csatornarendszerhez. Ha a hálózat most kiépített szakaszaihoz 2007 végéig nem csatlakozik az érintett ingatlanok kétharmada, a támogatásul kapott milliárdokat vissza kellene fizetni. Ezt persze mindenki szeretné elkerülni.

Hogy mennyi lesz januártól a csatornadíj Jászberényben? Egyelőre erre a kérdésre még Pappné Berkó Anna a Jász-Víz Kft. ügyvezetője sem tudott válaszolni. Az biztosnak tűnik, hogy a jelenleg érvényes szennyvízcsatorna használati díj emelkedni fog. A lakosság számára jelenleg érvényes díj köbméterenként 164 Ft 40 fillér. A társaság hat-hét százalékos díjemelést javasolt a berényi önkormányzatnak. Erről a képviselők várhatóan következő ülésükön döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!