Közélet

2006.11.23. 09:44

Korgó gyomorral a padban

Az iskolatej-program nem érte el célját. Még mindig sok gyerek éhezik suli után és a szünidőben. Sokszor az osztálytársak adnak nekik tízórait.

SZOLJON

— A legrászorultabb gyerekek nem itták meg a tejet — mesélte tapasztalatait Fuder Lászlóné. A tiszagyendai általános iskola és óvoda igazgatónője szerint ennek oka, hogy otthon nem szoktak hozzá. — Nem ismerték, így sokan nem is fogyasztották el. Tavaly tanév végén már a tej 70 százalékát kiöntötték. Szerettünk volna sajtra váltani, de a szállító kijelentette, erre nincs lehetőség. Így megszüntetettük ezt a programot. A gyenda iskolába és óvodába összesen 131 gyermek jár.

Az éhségtől lesznek rosszul a gyerekek

Dr. Rotyis György szolnoki gyermekorvos rendelőjébe szinte naponta kísérnek be a környező iskolákból olyan gyereket, aki az éhségtől lett rosszul. — Mivel a gyermekek vércukorszintje még sokkal labilisabb, mint a felnőtteké, rendkívül fontos lenne a napi ötszöri étkezés — mondja a szakorvos. — Épp ezért nem csak a reggeli, de a tízórai is nagyon fontos. Így azután különösen szomorú, hogy sok olyan családban sem kapnak reggelit a gyerekek, ahol ez nem okoz anyagi problémát. Sokszor nem csak a tipikus tünetekkel — szédülés, sápadtság — jelentkezik az éhség, hanem erre kell gyanakodnunk magatartászavarok, "rendetlenkedés" esetén is. A későbbiekben számos baj forrása lehet a gyermekkori éhezés, így vérszegénység éppúgy kialakulhat, mint egyéb szervi bajok, vagy épp pszichés zavarok.

Az igazgatónő elmondása szerint 89 százalékuk gyermeknevelési támogatásban részesül. A gyerekek közel egyharmada pedig hivatalosan is veszélyeztetett. Sok kisdiák csak az iskolában eszik meleg ételt, ezért a téli szünetben csomagokat osztanak ki közöttük. Az iskola pályázaton nyert támogatásból lisztet, vajat és dobozos készételeket visznek ki a rászoruló gyerekek családjának. Szakemberek tapasztalatai szerint sok esetben nem a pénztelenség, hanem a szülők nemtörődömsége az oka annak, hogy csemetéik éheznek. Tapasztalat, hogy a gyermekek után járó juttatásokat gyakran nem ételre költik. A pedagógusok szerint sok esetben előfordult már, hogy az eltartó nem a gyerek étkeztetésére fordította a rendkívüli segélyt, a családi pótlékot. A rossz körülmények között élő gyerekek pedig többnyire titkolják, szégyellik, hogy nincs mit enniük. Ritkán fordul elő, hogy visszaélnek helyzetükkel és követelik az ingyenebédet. Gyakran az osztálytársak fedezik fel, hogy egyik társuk éhezik. Látják, hogy rendszeresen nem visz magával tízórait. A tanárok tapasztalata szerint az ilyen helyzetekben nem csúfolják vagy bántják őket. Éppen ellenkezőleg, dupla adag tízórait csomagoltatnak otthon és odaadják társuknak. Jánoshida, Alattyán, illetve Jásztelek általános iskoláiban a diákok 20-30 százalékának jár az ingyen étkeztetés. Tóthné Eszes Éva igazgatónő érdeklődésünkre elmondta, ezek a gyerekek gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, vagy nagycsaládban élnek. Az ingyenesség mellett sok diáknak segítenek úgy, hogy a napi étkezés költségeiből különböző mértékben, 20-75 százalékos kedvezményt adnak a fenntartó önkormányzatok.

Ha a gyerek látványosan fogy, keveset eszik és ez folyamatossá válik, akkor az osztályfőnök, a gyermekvédelmi felelős jelzi az önkormányzatnak vagy gyermekjóléti szolgálatnak. Így gyorsabban nyílik lehetőség a segítségnyújtásra — mondta az igazgatónő. Szolnokon több körzetben élnek diákok nehéz körülmények között. A tejet azonban ők sem szívesen isszák meg. Ezt támasztja alá a városi felmérés is. A megyeszékhelyen az elmúlt tanévben 61 százalékra csökkent vissza a tejet elfogyasztó gyerekek száma. A diákok egyszerűen megunták ezt a nedűt. A rendszer azonban nem teszi lehetővé, hogy naponta változtassanak, tejet, kakaót vagy éppen túró rudit kapjanak az iskolások. Január közepéig változatlan módon jut el az iskolákba a tej. A második félévben azonban változhat a támogatási rendszer. — Nincs biztosíték arra sem, hogy az iskolatejprogramot jövőre is támogatná az állam — tette hozzá dr. Kállai Mária.

Szolnok alpolgármestere ennek ellenére több lehetőséget is lát arra, hogy a rászorult gyerekek étkeztetését megoldják. Iskolaigazgatóként tapasztalta, vannak gyermekek, akiknek a napi egyszeri meleg ételt az iskolai menza jelenti, hétvégente és szünidőben legjobb esetben is csak krumplit, kenyeret és tésztát esznek. — A törvénymódosítások következtében több diák kieshet a rendszerből, miközben az iskola vezetői tudják, ezután is rászorulnak az ingyen étkeztetésre. A mi felelősségünk, hogy senki ne szenvedjen hátrányt. Főként ne egy gyermek, aki nem tehet arról, milyen körülmények között él. A munkanélküliség miatt sok család került kilátástalan helyzetbe. Vannak, akik szégyellik, ezért mindent megtesznek, hogy az iskolában ezt ne tudják meg. — Nehéz észrevenni, hogy baj van, amikor a gyerek tiszta, szép ruhában jár, de ennivalóra már nem futja — mondta dr. Kállai Mária. Az alpolgármester szerint nagy a pedagógusok felelőssége. — Oda kell figyelni az apróbb jelekre. Ezek a kisdiákok több kenyeret esznek az ebédhez. Gyakran kérnek repetát, mert tudják, aznap már nem esznek többször.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!