Közélet

2006.11.16. 15:44

Lakat alatt a hajléktalan

Szabadulása után üdülők feltöréséből tartotta fent magát egy 52 esztendős férfi. Mint arról az elmúlt hetekben többször is beszámoltunk, szinte naponta törtek fel és fosztottak ki hétvégi házakat Szolnokon.

SZOLJON

A rendőrség kérésére a Szoljon.hu is felhívta az ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy a bűncselekmények megelőzése érdekében sűrűbben látogassák üdülőiket.

Egyelőre keresik a tetteseket

Mint arról hírt adtunk, az elmúlt egymást követő két pénteki napon egy-egy fegyveres, símaszkot viselő férfi kirabolta Szolnokon a Petőfi úti benzinkutat, majd legutóbb a kertvárosi postahivatalt. A két eset között a helyszínelők összefüggést nem találtak. Érdeklődésünkre a rendőrségen elmondták, egyelőre nincsenek meg az elkövetők. A szemtanúk jelentkezését ugyanakkor várják, ám az eddigi adatokon túl tovbbi információkat a nyomozás érdekei miatt nem közölhetnek.

Mint arról Katona Mihály alezredes, a Szolnoki Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője tegnapi sajtótájékoztatón beszámolt, ezáltal az oldalunk is segített a tettes felderítésében. A felhívásra a telkeikre gyakrabban ellátogató kerttulajdonosok lettek figyelmesek egy arrafelé ismeretlen alakra. Mint megtudtuk, Szolnok üdülőövezetében — leginkább az Alamand dűlőben, illetve az alcsiszigeti Holt-Tisza-part környezetében — szeptember végétől megszaporodtak a hétvégi házfeltörések. A bejelentések a rendőrségre napi rendszerességgel érkeztek. Az ismeretlen tettes minden mozdíthatót elvitt, de elsősorban élelmiszereket és szeszesitalokat. A bűnügyi osztály nyomozói nagy erőkkel kezdték keresni a házak fosztogatóit, mígnem kutatásuk a minap eredményre nem vezetett. November 14-én fogták el az 52 esztendős F. Sándort, aki 1979 óta hajléktalan.

Még nem tudni, ki megy nyugdíjba

A Szolnoki Rendőrkapitányságon egyelőre nem tudni, hogy a közeljövőben melyik rendőri vezető kéri nyugdíjaztatását. Az érintetteknek ugyanis nincs pontos információik arról, hogyan és mikortól szigorítják, vagy szüntetik meg a rendvédelmi erők korkedvezményes nyugállományba vonulásának feltételeit. Így minden magas szolgálati idővel rendelkező rendőrvezető önmaga dönti el kérelmének benyújtási határidejét.

A büntetett előéletű személy — eddig 22 esetben volt büntetve vagyon elleni bűncselekmények miatt — szeptember 18-án szabadult utolsó büntetéséből. A megbánás, illetve a munkakeresés lehetőségének legkisebb tanújelét sem adva szinte azonnal az üdülőövezetbe „költözött”. F. Sándor számlájára két hónap alatt 38(!) hétvégi ház feltörése és kifosztása írható. A hajléktalan férfi egy-egy betörés alkalmával a keze ügyébe kerülő értékeket, holmikat, élelmiszer-jellegű termékeket vitt magával. Ezek egy részét a belvárosi piacon értékesítette. A kapott pénzből szeszesitalt vásárolt. Másik részét helyben elfogyasztotta, s olykor a kifosztott ingatlanban éjszakázott. Tettét akkor lehet még inkább elítélni, ha tudjuk, a házakba úgy jutott be, hogy a rongálási kár értéke többszöröse a lopott kárnak. Százezres nagyságrendben vágta ki a drótkerítéseket, tokostól rúgta be az ajtókat, s törte be az ablakokat. Talán könnyebben jutott volna a napi betevőjéhez, ha az arrajáróktól kér... A gyanúsított férfit még november 14-én őrizetbe vették, s a rendőrség kezdeményezte előzetes letartóztatását. A bíróság ezt tegnap el is rendelte — tudtuk meg az alezredestől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!