Közélet

2006.11.11. 11:13

Még készülnek a rohamra

Sokan szeretik már jó előre letudni az ünnepi bevásárlást. Ezt tudják a különböző üzletek is, így már senki sem hökken meg azon, hogy hónapokkal karácsony előtt beindulnak a különböző ünnepi akciók.

SZOLJON

Már közeledik a karácsony, s egyre több helyen találhatunk vásárlásra biztató akciós táblákat. Az üzletek alaposan felkészülnek, hiszen az éves forgalmuk egy jelentős részét decemberben bonyolítják. Ilyenkor mindenki a megszokottnál jobban belenyúl a pénztárcájába. Az üzletek azzal is számolnak, hogy különböző időpontokban vásárolnak az emberek így nemcsak egyszeri, hanem többszöri megismételt akciókkal, esetleg ünnep előtti nagy árleszállítással „csalogatják” magukhoz az érdeklődőket. Vannak a korai vásárlók, akik már jóval az ünnep előtt elkezdenek az ajándékok után járkálni, nézelődni és általában december elejéig be is szerzik a családtagoknak szánt meglepetéseket.

Jól fogy a pezsgő decemberben

Az egész évben értékesített pezsgőmennyiség legnagyobb része szintén az év végi „szezonban” talál gazdára. A pirosbetűs ünnep közeledtével a fogyasztók is nyitottabbak a pezsgő vásárlásra, és ilyenkor azok is szívesebben fogyasztják ezt az italt, akik egyébként az év során nem szokták ilyet inni. Érdekesség, hogy decemberben az átlagos havi fogyasztás a hatszorosára ugrik.
— Én először összeírom, hogy kinek és mit akarok venni — mondja Fábián Gabriella. Ezek alapján vásárolgatok már folyamatosan, november végétől. A munka után, vagy ahogy épp van időm benézek egy-két üzletbe. Amikor vásárolok fontos nekem, hogy az ár és a minőség arányban legyen. Vannak a késői vásárlók, akik viszont egyre csak halogatják a vásárlást. Többször ők járnak jól, hiszen közvetlenül az ünnep előtt az üzletek próbálják eladni a megmaradt termékeiket, így még lentebb viszik az árakat. Bár amikor a késői vásárlók eljutnak oda, hogy beszerezzék az ajándékokat, meg van annak is a veszélye, hogy nem találnak már az eredeti elképzeléseiknek megfelelő darabokat. — Én nem tartozok a korai beszerzők közé — kezd mondandójába Baráth Szilárd. A legtöbbször sajnos nincs időm nézelődni az ajándékok között. Azonban van előnye is annak, hogy nem november elején vásárolok be. Már célirányosan megyek a boltokba, mert december közepére mindig kitalálom, hogy melyik családtagomat mivel lepem meg. Mint minden évben az idén is többen szánnak majd meglepetésként elektronikus eszközöket szeretteiknek. — Mi havonta négy akciós újságot adunk ki, így készülünk a forgalom fokozódására — árulta el Tukarcs Mihály a szolnoki Baross úti Euronics vezetője. Már most érezhetően növekszik az érdeklődés, de az igazi roham az ünnep előtti hetekben kezdődik majd. Valószínű a számítástechnikai eszközök kedvelt fa alatti ajándékok lesznek majd.

Van, akinek nyűg az ünnepi bevásárlás

Annak ellenére, hogy decemberben a lakosság körében eluralkodik a karácsonyi beszerzési láz, saját bevallásuk szerint sokak számára nyűg a vásárlás. Ez derül ki egy a Közép- és Kelet-Európa fogyasztóiról készített felmérésből. A tanulmány szerint csak a magyar lakosság 42 százaléka minősítette kellemes tevékenységnek a fogyasztási cikkek beszerzését. Általánosságban elmondható az is, hogy többen az olcsó árral szemben a minőséget tartják elsődlegesnek.

Ehhez még december 31-ig mindenki kihasználhatja a Sulinet Expressz program nyújtotta adókedvezményt is. Szerintem a laptopok, plazma- és LCD tévék, valamint az MP3-as lejátszók lesznek a legnépszerűbb ajándékok. Utóbbi készülékeknek nagy erőssége az ára, amely 8000-től 25000 forintig terjedhet. Az elmúlt pár hónapban az LCD -és plazmatévék ára is drasztikusan tovább csökkent, egy márkás darabot már 200 ezer forinttól hazavihetünk magunknak. Azonban nem mindenki vágyik egy jól megtermett plazmatévére, vagy egy multifunkciós zenelejátszóra. A kisebb gyerekeknek például a legtöbben még mindig a játékboltokban néznek ajándékot. — A legtöbbször a felnőttek és a gyerekek is a tévéreklámokban látható játékok után érdeklődnek, és ezek is fogynak a legjobban a legótol egészen az interaktív állatokig — értékelt Kiss Viktória a szolnoki Bambini játékbolt üzletvezetője. Már érezhető a forgalomnövekedés, az akciós termékek is jól fogynak. 99 forintól 50 ezer forintig terjedő intervallumban bárki találhat nálunk megfelelő ajándékot szeretteinek. A szupermarketekben is nagyobb szokott lenni a sürgés-forgás az év utolsó hónapjában, hiszen a karácsonyi sütés-főzéshez elengedhetetlen alapanyagokat is be kell szerzni. Az ilyenkor nélkülözhetetlen kellékek, úgy mint sütőpor, majonéz, mustár, kakaópor, vaníliás cukor, illetve tejszínhab vásárlási tétele megkétszereződik. Ugyanez jellemző a táblás édességekre és a pipereszerekre is, valamint a vendégfogadáshoz elengedhetetlen sós rágcsálnivalók és különböző szeszesitalok esetében is. A szükséges készlet felhalmozásakor az emberek persze arra is kell gondoljanak, hogy az üzletek többsége karácsonykor zárva tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!