Közélet

2006.11.09. 18:32

Silány anyag közpénzből?

Túlságosan általános, sületlenségekkel teli, tárgyi tévedésektől hemzsegő, semmire sem jó anyag. Így minősítették a térség vezető vállalkozói a Jászsági fejlesztési koncepció, stratégiai és operatív program megállapításait.

SZOLJON

Pedig nem kis dologról van szó. Ez az a dokumentum, amely mentén a kistérségnek egyáltalán esélye lehet 2007 — 2013 között, hogy az uniós támogatásokra pályázzon. Országunknak megközelítőleg 8000 milliárd forint jár. A Jászsági Menedzser Klub Jászberényben tartott fórumára összegyűlt nagyvállalkozók ézért is felháborítónak tartották az eléjük került programtervezet — megállapításuk szerint — elkészítésének hanyagságát. Takács János az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója kijelentette, hogy ha munkatártsai közül valaki ilyen minőségű munkát hozna elé, abban a pillanatban felbontaná a munkaszerződését.
A Jászsági Fejlesztési Program elkészítését a térségi többcélú társulás rendelte meg a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. Térségi Tervezési Irodájától. Az elkészítésben közreműködött a társulás is. A megállapodás szerint a programtervezetet október 31-ig kellett kidolgozni, s harminc napot szántak a társadalmi vitára. Ezt követően a felvetéseket, az észrevételeket át kell vezetni az anyagba. Rendkívül kevésnek tűnik az idő ahhoz képest, hogy a vállalkozók szerint az egészet ki kellene dobni.
A cégvezetők leginkább azt kifogásolták, hogy a fejlesztési program gazdasági helyzetelemzése szerintük hanyag adatgyűjtésen alapul. Ilyen például, hogy új lehetőségként említi a vasúti szállítás kihasználását. Vagy tényként állítja, hogy a közúti forgalom a térségben a 32-es számú főúton növekedett a leginkább. Lehetőségként ír a logisztikai bázisok létrehozásáról, amelyek már több helyen létrejöttek a Jászságban. Mindezek mellett a jászberényi beszállítói tudásközpont létrehozására a Szent István Egyetem karai, illetve a Regionális Virtuális Továbbképző Központ együttműködését jelölik meg. Történetesen épp azon vállalkozások képviselői voltak jelen a fórumon, akik a berényi tudásközpont ötletének kidolgozásában részt vesznek. Kuti Gábor a Kód Kft. egyik vezetője például felháborítónak tartotta, hogy épp azokat nem kérdezték meg a dologról, akik a tudásközpont gondolatát felvetették. Ez idő szerint a térségi nagyvállalatok, a Miskolci Műszaki Egyetem, a budapesti Képzőművészeti Egyetem, illetve az önkormányzat együttműködése körvonalazódik. Olyan fejlesztő központot alakítanának ki, amely a szakemberképzést, a kutatás fejlesztést, illetve a beszállító kisvállalkozások indulásának, megerősítésének célját valósítja meg. A cégvezetők elmondták, hogy ilyen alapvető hibák miatt az egész program alapossága kérdőjeleződik meg. Ráadásul mindezt közpénzből, a lakosság adóiból finanszírozzák, így nagyobb odafigyelést vártak volna.
Az anyagot bemutató Lányiné Fogarasi Kornélia a VÁTI vezető területrendezési tervezője a fórumon együttműködést kért és ajánlott a résztvevőknek. Mint mondta ezekben a napokban épp a program egyeztetése zajlik, amikor is minden kistérségi szereplő elmondhatja, hogyan tudna kapcsolódni a programhoz. Lapunknak később hozzátette, hogy a program véglegesítésére és előterjesztésére a rendeletben előírtaknak megfelelő egyeztetés után kerül sor. Addig is a Jászsági Többcélú Társulás megbízásából dolgoznak a szerződés ütemezésének megfelelően. A tervező szerint az  együttműködésre már a koncepció fázis egyeztetése kapcsán is lehetősége lett volna a cégvezetőknek és volt is aki élt ezzel a lehetőséggel A folyamat azonban nem fejezÕdött be, újabb egyeztetéseket beszéltek meg például Jászberény polgármesterével is.

Több mint hatmillióba kerülne
Dányi Olga a Jászsági Többcélú Társulás titkárságvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy egyelőre nem fizettek a fejlesztési programtervért. Pályázati támogatásokból összesen 6,6 millió forintot nyert a kistérség a fejlesztési koncepció és program elkészítésére. Kifizetni azonban csak akkor lehet, ha azt a Társulás jászsági polgármesterekből álló Társulási tanácsa egyhangúan elfogadja. Amennyiben ez 2006. december 31-ig nem történik meg, a térség nem használhatja fel a pályázati támogatást. A titkárságvezető megerősítette, hogy az uniós fejlesztési támogatásokra a kistérségből csak akkor lehet majd pályázni, ha egy-egy adott projekt illeszkedik a Jászsági fejlesztési koncepcióhoz, pogramhoz.

Jászberénynek sem elfogadható
— A program készítőinek munkáját meg lehet köszönni, de az ebből született eredményeket egyáltalán nem — mutatott rá dr. Gedei József Jászberény polgármestere ma délutáni sajtótájékoztatóján. A városvezető szerint a program jelen formájában nem alkalmas arra, hogy az alapján Jászberény, illetve a Jászság fejlesztési elképzeléseihez uniós támogatásokra pályázzon. A december végéig hátralévő időt arra kell felhasználni, hogy az anyagot átdolgozzák. Mindenképp furcsának tartotta, hogy a készítők hivatkozása szerint, az adatfelvétel még januárban történt. A polgármester minden esetre esélyt lát arra, hogy sikeresen átdolgozzák a fejlesztési koncepciót még ebben az évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!