Közélet

2006.12.05. 09:04

Eldőlt, hogy bezár a MÁV kórház?

A megszűnés veszélye fenyegeti a reumatológiai, az ortopédiai és a mozgásszervi rehabilitációs betegellátást Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Ezt a három feladatot eddig kizárólagosan a szolnoki MÁV Kórház látta el, a gyógyintézet azonban nem kapott helyet a kiemelt kórházak között.

SZOLJON

Elkezdődtek a tüntetések a kórházért

Információink szerint a MÁV egyes dolgozói már kedden reggel elkezdtek aláírásokat gyűjteni a kórház bezárása, illetve átminősítése ellen. A tévés híradások azonban már kész tényként kezelik, hogy a kormány bezárásra ítélte az intézményt.

Ez azt jelenti, akár teljes egészében megszűnhet az aktív betegellátás ezen a három osztályon. 156 betegágy, 17 ezer fős betegforgalom, 400 dolgozó. Ez a mérlege az érintett szakellátásoknak a szolnoki MÁV Kórházban. Ha minden marad a tervek szerint, ezek megszűnnek majd. Valószínűleg a kórházzal együtt.

"A reumatológia, ortopédia és mozgásszervi rehabilitáció a megyében nem lesz hozzáférhető, az ilyen ellátásra szorult betegeknek legközelebb vagy Debrecenben vagy pedig Budapesten nyílik lehetőségük ellátásra" - mondta Dr. Rudner Ervin a szolnoki MÁV Kórház főigazgató-főorvosa.

Vagyis messzebb mint az előírás szerinti 50 km. A megyében ugyanis csak itt vannak ezek a szakrendelések. Szalay Ferenc ezért most a parlamenti képviselőkhöz fordul. "Mindenképpen szükséges az, hogy a Parlament belássa, hogy ez így nem mehet tovább. Ezért hétfőn egy módosító javaslatot fogalmazok meg a költségvetési törvényhez, amely a MÁV kórház további lehetőségeit, a túlélési és akár fejlődési lehetőségeit is biztosítja" - mondta Szalay Ferenc a megyeszékhely polgármestere.

Ha a törvénymódosítási javaslat nem ér célba, a MÁV Kórház legfeljebb ápolási gyógyintézet lehet majd. A kizárólag itt működő reumatológiai, ortopédiai és mozgásszervi rehabilitációs szakellátás pedig valószínűleg az amúgy is zsúfolt szolnoki Hetényi Géza Kórházba kerül. Annak ellenére, hogy a személyi és tárgyi feltételek csak a MÁV Kórházban adottak.