Közélet

2006.12.04. 11:30

Levetítik az Amadeust a Szigligetiben

Az Amadeus című dráma tévéfelvételét vetítik le kedden este 7 órakor a szolnoki Szigligeti Színházban a Mozart-év rendezvénysorozathoz kapcsolódóan. Peter Shaffer drámáját a szolnoki társulat vitte színre, amellyel 2001-ben elnyerték a Pécsi Országos Színház Találkozó legjobb rendezése és legjobb jelmezének díját.

SZOLJON

Az előadást felejthetetlenné tette, hogy a nagy színészgeneráció egyik képviselőjének Darvas Ivánnak ez volt az utolsó fellépése. A címszereplő természetesen Wolfgang Amadeus Mozart.

A közte és az olasz származású komponista Antonio Salieri közötti legendás konfliktus ihlette meg Shaffert. A naív, sebezhető zseni és a féltékeny középszerű tehetség szembenállása, amelyből az utóbbi kerül ki győztesen. Salieri szerepében Darvas Ivánt láthatjuk, Mozart Alföldi Róbert, a felesége Constanze pedig Létay Dóra.

Az előadást Szikora János rendezte. Közreműködött a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Rolla János vezetésével. A Szigligeti Színház tagjai ezzel a filmvetítéssel emlékeznek meg a 250 évvel ezelőtt született muzsikusról.

Ezek is érdekelhetik