Közélet

2006.12.28. 12:22

Robbanós óévbúcsúztatás

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is várhatóan sokan vásárolnak majd különböző pirotechnikai eszközöket. Legálisan december 28 és 31. között lehet hozzájutni az ilyenkor divatos, robbanó, sistergő szerkezetekhez.

SZOLJON

A kistűzjátékok forgalmazására megyénkben csak tizenegy elárusító helyre adtak ki engedélyt az idén. Szolnokon öt, Tiszafüreden kettő, míg Jászberényben, Mezőtúron és Törökszentmiklóson egy-egy — kifejezetten erre a célra átalakított — zömében szupemarketek mellett lévő árusítólétesítménynél juthatunk hozzá legálisan ezekhez a kellékekhez.
— A nagy tűzijátékok, a P2-es kategóriába tartozókat viszik eddig a legjobban — mondta el Merena László, aki a Ferbor Kft Interspar parkolójánál lévő sátornál árul pirotechnikai eszközöket.

Néhány fontos dolog, amit fontos tudni a petárda használatról, tárolásról

— A pirotechnikai eszközök más veszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatóak.

— Lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani.

— Tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai eszközöket tárolni nem szabad.

— Minden pirotechnikai terméket úgy kell tárolni, hogy az a károsodástól, csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől védve legyen, az akaratlan gyújtástól védve kell szállítani.

— Elnedvesedett és utána kiszáradt vagy egyéb okok miatt sérült burkolatú pirotechnikai terméket a többitől azonnal el kell különíteni. Az ilyen hibás terméket felhasználni tilos. Ezek nagyon látványosak, az emberek nagyon szeretik.
Már tavaly is itt árultunk. A nálunk vásárlók közül csak azok hoztak vissza eszközöket, akiké hibás volt. Ezeket minden esetben kicseréltük. Amúgy nem jellemző, hogy használatlan termékeket hoznakl vissza nekünk.
A lakosság véleménye természetesen megoszlik az év végi durrogtatással és tűzijáték-dömpinggel kapcsolatban.
— Nálunk nem múlik el szilveszter durrogtatás nélkül — vágott mondandójába Ibolya. — Mi szigorúan csak a saját portánkon használjuk ezeket a pirotechnikai eszközöket, nem dobáljuk vagy lőjjük át a szomszédba vagy olyan helyre, ahol az gondot okozna. Nem érdemes az ilyen dolgokkal vagánykodni, nagy körültekintéssel lehet csak használni. Elég lehet egy apró kis figyelmetlenség és az ember könnyedén maradandó sérüléseket szerezhet. Én és a hugom is csak a szüleink jelenlétében használhatjuk ezeket az eszközöket.
— Szerintem már-már idegesítő mérteket ölt a petárdázás — árulta el határozott véleményét József. Amióta szabályozzák, azóta sincs kisebb hangzavar a környékünkön. Tehetik ezt könnyen, hiszen a város szélén lakunk, ahol nem túl gyakori a rendőri jelenlét. Évről-évre szegény házi ebünk mindig megrémül a nagy durranásoktól és az ajtót kaparja, hogy engedjük be. Nem tudom, hogy honnan eredezik ez a szokás, de tény, hogy nagyon sok gondot jelent azoknak, akik inkább füst- és durrogásmentesen kívánják tölteni az év utolsó napját.
A törvényi rendelkezés szerint a polgári felhasználású robbanóanyagokkal kapcsolatos szabályok megszegői 100 ezer, míg a pirotechnikai termékekkel összefüggő rendelkezések megsértői 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók szabálysértési eljárás alapján. Más szabályok vonatkoznak a játékos kistűzijátékokra. Ezeket a termékeket a lakosok december 28 és 31 között engedély nélkül is beszerezhetik. Felhasználni szigorúan csak szilveszter este 18 órától január elseje 6 óráig lehet, ellenkező esetben a szabályszegőt szabálysértési bírsággal lehet sújtani. A fel nem használt eszközöket — elvben — január elsejét követően vissza kell vinni abba a boltba, ahol megvásároltuk, ám a tavalyi év tapasztalatai alapján nem sokan éltek ezzel a lehetőséggel, vélhetően azért mert a vásárolt eszközöket fel is használták.

Néhány fontos dolog, amit fontos tudni a petárda használatról, tárolásról — A pirotechnikai eszközök más veszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatóak.

— Lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani.

— Tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai eszközöket tárolni nem szabad.

— Minden pirotechnikai terméket úgy kell tárolni, hogy az a károsodástól, csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől védve legyen, az akaratlan gyújtástól védve kell szállítani.

— Elnedvesedett és utána kiszáradt vagy egyéb okok miatt sérült burkolatú pirotechnikai terméket a többitől azonnal el kell különíteni. Az ilyen hibás terméket felhasználni tilos. -->

Ezek is érdekelhetik