Közélet

2007.01.11. 09:21

Istállóból varázsoltak egykoron kiállítótermet

A honismereti mozgalomnak szinte minden évre jut valamilyen évfordulója Jászjákóhalmán. Ez évben lesz 40 éve, hogy megnyílt az első állandó kiállítóterem az akkor már 4 éves munka és az összegyűjtött szellemi és tárgyi néprajzi anyag elismeréseként.

SZOLJON

Az 1966-ban a művelődési ház nagytermében kiállítással bemutatkozó honismereti szakkör olyan elismerést aratott, hogy a községi tanácstól megkapta az udvarban álló használaton kívüli épületet, a járási tanács pedig kétéves részletben 65 ezer forinttal támogatta a felújítást. Igen nagy összeg volt ám ez akkoriban!

Rengeteg társadalmi munkával a hajdani csődöristállóból a tagság olyan kiállítótermet varázsolt egy év alatt, hogy 1967. augusztus 20-ára már időszaki kiállítást nyithattak vándoranyagokból. A következő évben pedig már itt mutatkozhatott be Laki Ida először képeivel szülőfalujában. Nem sokkal később pedig megnyílhatott az állandó helytörténeti gyűjtemény kiállítása. S nem mellesleg ez évben 110 éve született Jászárokszálláson Váradi Zoltán az alapító szakkörvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!