Közélet

2007.01.19. 16:11

Petíció nélkül maradtak

Alig voltak ma délelőtt a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet által meghirdetett tüntetésen. Sőt a cigány jogvédők petíciójukat sem tudták átadni a polgármesternek. Mégis sikerről beszéltek, mert ugyanekkor a ladányi iskolában sem jelentek meg a nebulók.

SZOLJON

Érdektelenségbe fulladt a roma demonstráció? Vagy a résztvevők csak megijedtek az előre jelezett szélvihartól? Mindenesetre reggel nyolc óra tájban alig húszan gyűltek össze a jászladányi Móra Ferenc Általános Iskola alsó tagozatának épülete előtt. Megfogalmazásuk szerint az ellen tüntettek, mert a cigány gyerekeket kitiltották az önkormányzati iskolával egy épületben, de másik épületszárban lévő alapítványi iskola folyosójáról. Ezért a gyerekek csak az udvaron juthatnak el az ebédlőig. A főszervező Kállai László lapunknak elmondta, mindenképp sikernek érzik tegnapi akciójukat. Igaz, kevesen jöttek el, de meghirdetett polgári engedetlenségre szólító felhívásuk elérte a célját: a roma gyerekek tegnap nem mentek iskolába.
— Senki nem kötelezhet arra — fogalmazott Kállai —, hogy olyan oktatási formában vegyünk részt, ahol naponta megaláznak bennünket. Márpedig ha nincs gyermek az intézményben, akkor nincs oktatás sem, s ha nincs oktatás, akkor iskolai szegregáció sincsen.
Az iskolától a tüntetők maroknyi csoportja kilenc óra tájban átvonult a községháza elé. Több helybéli roma járókelő eközben aláírta petíciójukat, de egy fél óra múlva már tíz alá csökkent a tiltakozók száma. A petícióban egyébként az elkülönítés megszüntetését, a polgármester, illetve az önkormányzati iskola igazgatójának lemondását követelték.
A tüntetők egy csoportja tizenegy órakor akarta átadni a petíciót. Dankó István erre az időpontra rendkívüli testületi ülést hívott össze, és csak ezt követően — miután a tüntetők is meghallgatták — akarta átvenni a dokumentumot. Ebből heves vita kerekedett az érintettek között. Végül a Kállai László vezette demonstrálók elhagyták az üléstermet. Dankó István ezt követően ismertette az önkormányzati és az alapítványi iskola működésének jogi hátterét, az ügyben hozott bírósági határozatokat. Mint mondta az alapítványi és az önkormányzati iskola szétválasztásával a korábban létrejött bérleti szerződésnek tettek eleget. Dankó István hangsúlyozta, hogy arra kellene több energiát fordítani, a gyerekek rendszeresen járjanak iskolába, mert a félévben óriásira növekedett az önkormányzati iskolában tanulók hiányzása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!