Közélet

2007.01.05. 10:35

Újra terítéken a főépítész

A főépítész lemondása óta már több mint negyedév eltelt Jászberényben. Sáros László tevékenysége a napokban mégis vitát szült. Többen odáig elmentek, hogy az építész tevékenysége egyenesen kárt okozott a Jászság fővárosának.

SZOLJON

Kellemetlen fiaskó volt a múlt év végén, hogy a berényi képviselő-testület képtelen volt a jelentkező tíz építész közül főépítészt választani. Úgy tűnik nem is próbálkoznak vele még egyszer. Egyhangú döntéssel ugyanis arról határoztak a minap rendkívüli ülésükön, hogy az elkövetkezőkben ne megbízásos jogviszonyban végezze feladatait a főépítész. A feladatkört így a város főjegyzője által kiválasztott köztisztviselő látja majd el. A közeljövőben kiírják a pályázatot, s várhatóan február végén, március elején lesz új főépítésze a városnak.
— Azért kell egy esküt tett tisztségviselő, mert egy Jászberénybe ritkán járó Ybl-díjas építész ténykedéséről, károkozásáról már vannak tapasztalatai a városnak — fogalmazott Szádvári Gábor képviselő a rendkívüli ülésen. Mint mondta a károkozást az ingatlanforgalom megtorpanásában, az építkezések nehézkes engedélyeztetésében lehet tetten érni. Juhász Dániel alpolgármester mindezt azzal egészítette ki, hogy ha nem is jogi értelemben, de erkölcsi értelemben a károkozás mindenképp tapasztalható a városban.
A megfogalmazott vádak veszélyeire több képviselő, de a főjegyző is figyelmeztette a megszólalókat. Dr. Forgács István rámutatott, hogy nem szerencsés annak tevékenységét értékelni, aki nincs jelent a tanácsteremben. Ráadásul az idézett építési szabályokat a korábbi képviselő-testület fogadta el.
— Tizenhat nyomasztó év telt el a városban — fogalmazott dr. Novotni Jánosné a berényi Építőipari Szövetkezet vezetője, amikor véleményét kértük a felvetettekről. — Aki Jászberényben építési engedélyt akart kiváltani, telket akart megosztani, vagy egyáltalán ingatlant akar értékesíteni, az hosszú ideje érzékelheti a problémákat.

Főjegyzőre testált személyi döntés

A megelőző ciklusokban a polgármester saját hatáskörben kérte fel a főépítészt, aki megbízásos jogviszonyban látta a feladatát. Ezzel a gyakorlattal szakított az új testület amikor az új polgármester kezdeményezésére önkormányzati hatáskörbe vették a pályáztatást. A szabályosan lefolytatott eljárást követően mégsem tudtak választani a jelöltek közül december közepén. A napokban tartott rendkívüli ülésen pedig a város főjegyzőjét bízták meg a főépítész kiválasztásával.

A túlszabályozottság és emiatt a rendkívül hosszadalmas ügyintézés nagyon sok ember életét megkeserítette, megkeseríti a mai napig. Nem csak azokét akik hivatásszerűen foglalkoznak házépítéssel, hanem a bárkiét aki házat akar bővíteni, garázst akar építeni saját telkén. Szerintem ebben ugyan olyan felelősége van a volt főépítésznek, mint az egykori polgármesternek, illetve a képviselő-testületnek is.
— Olyan építési szabályokat fogadtattak el a testülettel — mondja egy ingatlan forgalmazással foglalkozó szakértő — amelyeken már eljárt az idő. A hagyományos jász településszerkezetet ugyanis túlságosan nagy intenzitással szerette volna megvédeni a korábbi főépítész. Sok telek eladhatatlanná vált az irreálisan megszabott beépítési százalékok, a tervezőkre és az ingatlan tulajdonosokra erőltetett hagyományos házformák miatt. Az általános rendezési tervben (ÁRT) meghatározott településrészek némelyikén lehetetlenné vált például a telekegyesítés, vagy épp a megosztás. Volt eset, hogy egy idős bácsi a házához tartozott nagy telekből szeretett volna eladni a szomszédnak. A szomszéd a saját házát egy garázzsal akarta bővíteni. Ehhez viszont területre lett volna szüksége. A két szomszéd megegyezett, de az üzlet nem jöhetett létre az ÁRT megkötései miatt.
Természetesen megkerestük a negyedéve lemondott korábbi főépítészt, Sáros Lászlót is. Az építész nem kívánt reagálni a testületi ülésen vele szemben megfogalmazódott vádakra. Mint mondta, ha valakinek egykori munkájával problémája van, meg van a hivatalos módja annak, hogy ezt szóvá tegye.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!