Közélet

2007.03.13. 10:18

Két zárlati károsítót találtak a megyében

A tavalyi évben végzett felmérések szerint két új zárlati növényi károsítót fedeztek fel a megyében a Növény és Talajvédelmi Igazgatóság szakemberei.

SZOLJON

Az egyik károsító a monília frotikola (monilia froticola) névre hallgató gombabetegség, amelynek rokon fajait (csonthéjasok és almástermésűek moniliás megbetegedése) eddig is jól ismertük. Az új kórokozó eddig sem az unióban, sem hazánkban nem volt ismeretes, tájékoztatta lapunkat Jordán László, az igazgatóság vezetője. A betegség valószínűleg kereskedelmi forgalomnak köszönhetően került be az országba. Az országos felderítő program keretében a megyében egy szolnoki őszibarackosban, valamint fegyverneki szilva és őszibarackfákon találtak rá a fertőzésre.

Mivel a kórokozó eddig nem volt ismeretes hazánkban, továbbá nagy gazdasági kárral fenyeget, ezért zárlati károsítóként tartja számon a jogszabály. Súlyosságát az okozza, hogy — szemben az eddig ismert monilia betegségekkel — a gomba már akár egészséges gyümölcshéjon keresztül is képes fertőzést okozni, így sokkal agresszívebb betegségről van szó. A zárlati intézkedések közé tartozik többek között a frissen értékesítés tilalma, mivel a gyümölcsről is terjedhet a betegség a vadon termő rokonokra. A további felhasználás ilyen esetben szesz-, vagy konzerv ipari feldolgozás lehetséges.

A betegség elleni kémiai védekezés során — túl az egyéb eljárásokon, így például a gyümölcsmúmiák eltávolítása — a moniliás betegségek ellen jelenleg is használt szerek közül kell választani. Erről további információt a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságnál kérhetnek az érintett gazdák. A másik kártevő a trópusi területekről származó keleti cseresznyelégy, amely alapvetően a cseresznye és meggy ültetvényeken lehet komoly károsító. Ennek a fajnak is van hazai, ismert és elterjdet rokona (közönséges cseresznyelégy). Az országos felderítés keretében egy abádszalóki meggyültetvényben találtak rá a kártevőre.

A már eddig is ismert cseresznyelégy zöld vagy éppen sárguló gyümölcsre rakja tojásait. Az új faj ugyan azt a gyülölcsöt részesíti előnyben, ám már az érésekor. Ellene rövid hatásidejű termékeket lehet használni, ám ennek ellenére ki kell várni a 3-7 napos élelmezésügyi várakozási határidőt. E két károsító várhatóan komoly gondot okozhat majd a megyében a meggy és cseresznye ültetvényekben, de az újonnan megjelent moniliás betegség az egyéb csonthéjas és almástermésű gyümölcsöket is megtámadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!