Közélet

2007.04.12. 10:54

Biciklin gyorsabb, de veszélyes

Reggel és délután hosszú, tömött autósorok kígyóznak a Szolnok—Szandaszőlős útvonalon. Sokakban felmerül a kérdés ilyenkor: nem lenne gyorsabb kerékpárral?

SZOLJON

— Szandaszőlősről járok be autóval naponta reggel és kora délután a csúcsforgalomban. Ha elkerül az ember a Holt-Tisza-hídnál a nagyáruházak felé, akkor kikerüli a dugót — mondja egy napi rendszereséggel ingázó úr. — Ezzel akkor van gond, ha mindenki ezt a megoldást választja. Munka után, kifelé haladva általában nagy dugóba kerülök. A Tisza-hídi körforgalom irányában a közlekedés nem egyszerű dolog. Csúcsforgalomban tizenöt perc alatt érek be a városba, kerülő úton. Ha beállok a kocsisorba, akkor tíz perccel tovább tart az út — meséli.
Délután Szolnok belvárosában az autók szinte csak araszolva tudnak haladni. Sok a türelmetlen autós, akik minden lehetséges módot megpróbálnak, hogy beelőzzék a tömeget. Gyakran előfordul, hogy végigszáguldanak a külső sávban, majd a Tisza-hídi körforgalomnál bevágnak.
A Szandaszőlős—Szolnok útvonalon már van bicikliút, közel húsz éve. Dr. Lambert Istvánné életében egy közlekedési eszköz létezik: a bicikli. — A kerékpározás számomra egy életmódforma. Sajnos az utak szörnyűek. Egyik oldalról a másikra cikázva lehet csak haladni. Az út tele van üvegszilánkokkal, oda kell figyelni, nehogy tönkretegye a kereket. Nyáron az utat benövi a gaz, alig lehet menni rajta. A belvárosban csak a járdán tudok közlekedni. Ott azonban feszült a légkör. Egyfajta gyalogos—biciklis kölcsönös utálat alakult ki. Az Ady Endre úton mehetnének a kerékpárosok, de az autósok nincsenek tekintettel rájuk. Szidják őket, rájuk dudálnak, rájuk kiabálnak. Nehéz a biciklisek élete, de nem tenném le a kerékpáromat — mondta.
Felmerül a kérdés, vajon milyen közlekedési eszközt érdemesebb választani a munkába járáshoz. A reggeli és délutáni csúcsforgalomban kígyózó, araszolva haladó kocsisor láttán elgondolkodtató, talán biciklivel gyorsabban lehet haladni. E dilemma eldöntéséhez segítségül hívtunk egy kerékpárost, egy autóst és egy személyt, aki autóbuszon utazik. Tesztelőink egyszerre indultak útnak a tegnap reggeli csúcsforgalomban Szandaszőlősről, a 442-es főút és a Vörösmező út torkolatától. A cél a szolnoki városháza épülete volt. Kerékpárral, normál tempóban haladva tizenöt percig tartott az út. Autóval normál esetben, hét végén tíz perc alatt be lehet érni. A tegnap reggeli csúcsforgalomban viszont ez tizenhét percig tartott. Helyi járatú autóbusszal is megtettük a távot. A tömegközlekedést választó munkatársunk tizenkilenc perc alatt ért be a városközpontba.
A Szolnok—Szandaszőlős távolságot már rutinszerűen letekerő bicajosok elmondása szerint a kertvárosi körforgalomnál véget ér a kerékpárút. A Tisza-híd alatt át lehet menni a túloldalra, de árvíz idején elönti a víz. Nagyon oda kell figyelni, nehogy a lendület erejével a vízbe hajtsanak.
— Lényegesen több bicikliút kellene. Rövidebb távú úton, munkába járni, előnyösebb lenne kerékpárral közlekedni. Olcsóbb, és néha időt is meg lehetne takarítani vele. Nem kellene parkolójegyet venni, illetve parkolóhelyet keresni — kezdte Kollár László, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közlekedési Felügyelet igazgatója. — Szolnok főterének átépítésével lehetőség lesz a biciklizésre. A Széchenyi-városrésztől már két-három éve megépült a kerékpárút Szandaszőlősig. A Pozsonyi úti benzinkúttól szintén bicikliút vezet a Csokonai útig — tette hozzá.
A kerékpárüzletek vezetői nem csak árulják a kétkerekűeket. Maguk is rendszeresen pattannak nyeregbe. — A bicikliutak egy szóban összefoglalva katasztrofálisak — panaszolta Balogh Sándor, egy szolnoki kerékpárüzlet vezetője. — A belvárosban nincsen kijelölt hely a bicikliseknek. Kifelé, Szandaszőlős felé benőtte az utat a fű, a gaz. Az aszfalt szét van repedve. A Széchenyi-városrész felé megoldották egy sárga csík felfestésével a járdán. A Pólya Tibor úttól Besenyszög felé tábla jelzi, hogy ott bizony nemzetközi kerékpárút vezet. A valóságban azonban nincsen ott — hangsúlyozta.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!