Közélet

2007.06.17. 17:53

Szezonnyitó a Tisza-tónál

Bíznak a jó időben és sok vendégben a Tisza-taviak. E kettő nélkül ugyanis nincs jó szezon a térségben.

SZOLJON

Korán jött a nyár idén, már a szezon kezdetén 25 fok feletti a Tisza-tó vize. A tó körüli strandokon minden készen áll a vendégek fogadására. A vízibiciklik, banánok és jet-skik takaros rendben sorakoznak, a kempingekben szabvány szerint pompázik a pázsit, pultokat ezredszer is letörlik a büfések. Az igazán hűsítő strandolást azonban az elmúlt hétvégén ennek ellenére csak kevesen választották.

— Csak most fejeződött be a tanítás, a legtöbb helyen még folyik vizsgaidőszak, a ballagásokat is ezekben a napokban rendezik — mondja Bodzás Pálné Marika, aki már 15 esztendeje üzemeltet büfét az abádszalóki strandon. — Így azután még alig van forgalom, elvétve téved ide egy-egy vendég.

Jet-skivel járőröznek a vízirendőrök

Búsi László, a Tiszai Vízirendészet kapitánya vette át szombaton azt a jet-skit, amely mostantól napkeltétől napnyugtáig szolgálatban lesz a Tisza-tónál. Az egyik legnagyobb motoros cég felajánlásaként került az idegenforgalmi szezon idejére a kapitánysághoz a 110 lóerős, 80 km/órás végsebességre képes vízijármű, melyre három járőrt képeztek ki. Mint kiderült, Európa több országában már évek óra eredményesen alkalmazzák a vízi robogókat. Mivel gyors, fordulékony és stabil, segítségével az ellenőrzés és mentés egyaránt könnyebbé válik a vizeken.

Bízom benne, hogy tartós marad a jó idő és hamarosan megtelik a strand. Az első évek családias hangulatát, no meg kiemelkedő forgalmát hiábavaló lenne visszasírni, de remélem, idén nem fogunk panaszkodni a rossz szezon miatt.

A szalóki vízpart ettől az évtől Tisza-tó strandként üzemel, számos fejlesztést követően. — Vonalkódos beléptetőrendszert helyeztünk üzembe, új vízisportokat lehet kipróbálni a strandon, nagy hangsúlyt helyezünk a tisztaságra és a kellemes környezetre, ami bizony hagyott kívánnivalót maga után a korábbi években — sorolja Kovrig Zoltán strandvezető. — A korábbinál kevesebb szolgáltatóval, összesen harminchárommal kötöttünk új szerződést, velük azonban három évre szól a megállapodás. A kiszámíthatóságért, biztonságért a szolgáltatások magasabb színvonalát és az árak mérséklését kérjük cserébe.

— Most először jöttünk a Tisza-tóhoz Budapestről, a férjem nézte ki interneten, hogy hol nyaraljunk a picikkel — meséli Kissné H. Dóra, míg a családfő a gyerekekkel pancsol. — Olyan helyet kerestünk, ahol jól el tudunk tölteni néhány napot a két kislánnyal. Tegnap érkeztünk, így túl sok tapaztalatunk még nincs, de egyelőre nagyon tetszik, hogy tiszta és rendezett a környék, a gyerekeknek éppen megfelelő a strand, s őszintén szólva mi annak is örülünk, hogy nincs tömeg.

— Egyelőre nem panaszkodhatok, a nyár nagy részére már előre lefoglalták a szállásaimat — mondja T. Istvánné, aki falusi vendéglátással foglalkozik. — Egyre többen érkeznek úgy, hogy a bicikijüket is hozzák, így most, hogy szinte teljes a kerékpárút, számukra még vonzóbb ez a térség. Sokan már leírták a Tisza-tavi régiót, azt mondják, hogy egyre kevesebb a vendég, de én úgy látom, hogy ez nem igaz. A statisztikák ugyanis csak a hivatalosan érkező, bejelentett turistákat regisztrálják. Mi tudjuk, hogy nagyon sokan fogadnak vendéget úgy is, hogy nincs róla papír. Ha pedig kimutatás nincs, persze, hogy kongatják a vészharangot a csökkenő vendégszám miatt. De elég körülnézni itt az igazán meleg hétvégéken, s máris egyértelmű, hogy nagyon sokan szeretik a Tisza-tót.
A fürdőzők és kirándulók mellett a horgászok számára is igazi paradicsom ez a régió.

— Évekkel ezelőtt hoztam le Tiszafüred-Örvénybe a csónakomat, s azóta, ha csak tehetem, megyek ki a vízre horgászni — mondja Varga Gábor, aki szekszárdiként majdnem az egész nyarat Füreden tölti. — Társaimmal együtt sajnos sokat bosszankodunk az utóbbi időben azok miatt, akik vadonatúj hajóikkal villognak, vagy épp jet-skivel száguldoznak olyan területeken, amelyeket motoros járművel meg sem lehetne közelíteni, összességében azonban úgy gondolom, olyan különleges adottságú ez a környék, amit nem cserélnék el semmi pénzért. Varázslatos környezet, a vízi világ ezernyi csodája vár arra, akinek van türelme kivárni, amíg minden elcsendesül körülötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!