Közélet

2007.07.17. 16:26

Közel járunk a hőségrekordhoz, de még vannak tartalékaink

A következő napokban megnövekedő forgalomra számítanak a kórházak, az orvosok pedig arra figyelmeztetnek, hogy a déli órákban csak végszükség esetén menjünk napra.

SZOLJON

Rekordközeli hőmérsékletet mérnek ezekben a napokban a meteorológusok, s a hét végéig nem is várható enyhülés. Egyelőre azonban úgy tűnik, jól bírjuk a meleget.

— Nem igazán szeretem a klímát, mégis úgy döntöttünk, klímát szereltetünk a lakásba — meséli Ágnes, aki egy éves kisfiával otthon tölti a kánikula napjait. — Bencével nem szívesen megyünk ki napközben, de a szoba is felforrósodik, így sokat segít a légkondícionálás.
Nem csak a kicsiket, de az időseket is fokozottan veszélyezteti a tartós kánikula.
— Panellakásban élek, déltől egészen estig betűz a nap az ablakon — mondja Terike néni, aki lehetőség szerint elsötétíti a szobát, hogy ne legyen annyira meleg. — Ilyen körülmények között nehéz elviselni a kánikulát, de hát nyár van, mi másra számítsunk? Emlékszem, gyermekkoromban is voltak forró nyarak, csak úgy gondolom, akkoriban másként, természetesebben kezeltük ezt. Amit lehet, korán reggel, meg estefelé végeztünk el, napközben inkább csak a legszükségesebbeket.

A Hetényi kórház nagyobb forgalmú rendelőiben, illetve az intenzív osztályon, műtőben légkondícionáló biztosítja a megfelelő hőmérsékletet, az osztályokon azonban nincs klíma.
— Arra sajnos nincs kapacitásunk, hogy mindenhol klímaberendezéseket üzemeltessünk, de a lehetőségekhez képest megpróbáljuk árnyékolással, szellőztetéssel enyhíteni a hőséget a betegeink számára  — mondta el dr. Sebestyén Mihály, a kórház megbízott főigazgató-főorvosa. — A betegforgalmon egyelőre alig lehet észrevenni a szokatlanul magas hőmérsékletet, azt gondolom, vésztartalékainkat éljük. Csütörtök környékén azonban már minden bizonnyal nagyon sokan kerülnek orvoshoz a kánikula miatt. Érdekes módon sok fiatal rosszabbul viseli a hőséget, mint az idősebbek. Ennek főként a a gyenge állóképesség lehet az oka.

Munkaidő-kedvezmény a hőségben

A szolnoki Víz- és Csatornaművek Koncessziós ZRt. vezetése a nagy hőségre való tekintettel méltányos döntést hozott a cég munkatársai érdekében. Mint azt Török Ferenc gazdasági igazgató elmondta, a hálózati karbantartó csoport tagjai a héten félműszakban — délelőtt vagy délután — dolgoznak, azzal a feltétellel, hogy műszaki probléma esetén mozgósíthatók legyenek. Az irodai alkalmazottakat ebéd után hazaengedik. A felszíni vízmű szennyvíztelepén tevékenykedők azonban teljes műszakban dolgoznak illetve természetesen az ügyfélszolgálat is rendeltetésszerűen „üzemel”.

— A hőség kivédése érdekében tett intézkedéseket épp megkeresésünk előtt ellenőrizte a jászberényi Erzsébet Kórházban az ÁNTSZ Kistérségi Intézete — tájékoztatta lapunkat dr. Kárteszi Márta főigazgató. A hatósági ellenőrzésen minden rendben találtak. A kórház intenzív osztályának kórtermeiben működik légkondicionáló berendezés. A többi helyiségben a függönyök elhúzásával, szellőztetéssel próbálják enyhíteni a meleget. Emellett rendszeresen osztanak hűsítő italokat, illetve az ablakok mellé lehetőség szerint nem fektetnek betegeket.
Szolnokon mától több utcát és többször locsolnak. A Remondis Szolnok Zrt. locsolóautója a szokatlan meleg beköszönte óta minden hajnalban járta a megyeszékhely utcáit. Az önkormányzatnál azonban sokan jelezték, hogy szükség volna délután is a locsolásra — mondta el a megyeszékhely polgármestere. Szalay Ferenctől megtudtuk: tegnap már meg is állapodott a város és a szolgáltató. A Remondis üzembe állít még egy locsolóautót, melyek naponta kétszer, reggel és délután is feltűnnek majd a város útjain.

S hogy mire figyeljünk a következő napokban annak érdekben, hogy könnyebben viseljük a hőséget? Először is igyunk sokat, főleg vizet, de nem jéghidegre hűtve. Lehetőleg folyamatosan kortyolgassunk, hordjunk magunknál ásványvizet egy fél literes üvegben. Az izzadás során a víz mellett szervezetünk ásványi anyagokat és vitamint is veszít; igyekezzünk ezt is pótolni. Erre legjobbak a gyógyteák és a gyümölcslevek. Jót tesz szervezetünknek, ha meleg teával indítjuk a napot, hiszen ekkor nem lesz akkora különbség a külső és belső hőmérséklet között, ami segít elviselni a hőséget. A citrusfélék is jól jöhetnek, mert belülről hűtik szervezetünket. Együnk könnyű ételeket: gyümölcsöt, zöldséget, levest — ha tehetjük, inkább reggel lakjunk jól. Fontos környezetünk hűtése is, a klímaberendezést viszont ne állítsuk nagyon hidegre, mert a kinti forróságba lépve könnyen rosszul lehetünk, visszafelé pedig megfázhatunk. A ventilátorokkal egész nap forgathatjuk a levegőt, de soha ne irányítsuk magunkra, mert később ízületi bántalmakatt okozhat. A készüléket lehetőleg az ablak közelébe helyezzük, mert így az össze tudja keverni a kinti és benti levegőt. Az is kellemes lehet, ha néhány lepedőt, vagy ágyneműt kimosunk, és a szobákban tesszük ki szárítani. Ez egyszerre hűt és párásít is. Ha már nem bírjuk a meleget, jeges vizes palackkal lehűthetjük ereinket — főként a könyökhajlatban, a nyaki verőereknél, fül mögött, térdhajlatban, illetve a csuklónkon. Öltözködéskor tartsuk észben, hogy a hosszabb ruhák jobban szigetelnek. Válasszunk könnyű, természetes anyagból készült világos színű holmikat. Hordjunk szalmakalapot vagy vékony sapkát, ami nemcsak a napszúrástól véd, de árnyékot is biztosít arcunknak és ne hagyjuk otthon a napszemüveget!

Aki teheti, a strandon hűsöl
— A nagy kánikula miatt megnőtt a szolnoki Tiszaligeti Strandfürdőbe látogatók száma — mondta Bogdán Béla, a Víz -és Csatornaművek fürdőágazati  igazgatója. — A tavalyi évhez képest sokkal nagyobb a strand forgalma — folytatta. — Vasárnap több mint háromezren látogattak ki a ligeti fürdőbe. Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy júliusban fogy a legtöbb belépő, de augusztus 20-a után időjárástól függetlenül csökken az úszni vágyók száma. — A fürdő nem zsúfolt, még ennél több ember is kényelmesen elférne — tette hozzá.
Abádszalókon vasárnap megdőlt a látogatottsági csúcs. — 4600-an váltottak belépőjegyet és még ennél is több vendéget várunk — számolt be róla Kovrig Zoltán, a helyi strand vezetője.
A cserkeszőlői fürdőbe megközelítőleg  5000-en látogattak el a hétvégén. — A harmadfokú hőségriadóra rendszeresen figyelmeztetjük a vendégeinket — közölte Torkos György fürdőigazgató. — Bőven vannak árnyékos helyeink, szerencsére nem lett senki rosszul eddig — folytatta. — A melegvízben is sokan megmártóznak.
Jászberényben Csillag György, a Lehel Sport Kht. cégvezetője elmondta, hogy amennyiben három-négy napon keresztül jó idő van, megsokszorozódik a vendégeik száma. — A látogatottság nőtt, de nem érte el a tavalyit az uszodában — mondta.  — A termálvizes medencében nincs vízforgató, de így is több mint 600-an jöttek el úszni vasárnap. A jászberényi Strand -és Termálfürdőben több mint ezren lubickoltak ugyanezen a napon.

Munkaidő-kedvezmény a hőségben A szolnoki Víz- és Csatornaművek Koncessziós ZRt. vezetése a nagy hőségre való tekintettel méltányos döntést hozott a cég munkatársai érdekében. Mint azt Török Ferenc gazdasági igazgató elmondta, a hálózati karbantartó csoport tagjai a héten félműszakban — délelőtt vagy délután — dolgoznak, azzal a feltétellel, hogy műszaki probléma esetén mozgósíthatók legyenek. Az irodai alkalmazottakat ebéd után hazaengedik. A felszíni vízmű szennyvíztelepén tevékenykedők azonban teljes műszakban dolgoznak illetve természetesen az ügyfélszolgálat is rendeltetésszerűen „üzemel”. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!