Közélet

2007.09.14. 15:09

17 év képviselőség után mond le a jászberényi Kis Zoltán

Az MTI információi szerint hárman esélyesek arra, hogy a parlamenti képviselői mandátumáról lemondott és az SZDSZ frakciójából távozó jászberényi Kis Zoltán helyére lépjenek. A politikus 17 év után távozik az Országgyűlésből.

SZOLJON

— Elegem lett abból a politikai stílusból, ami manapság jellemzi a közéletet — modta a szoljon.hu-nak Kis Zoltán eddigi SZDSZ-es képviselő, aki ezután egy állami cég, a Regionális Fejlesztési Holding első embereként tevékenykedik. A liberális honatya összesen tizenhét évig volt tagja a T. Háznak, ebből tizenkét éven keresztül a jászberényi központú választókerület egyéni képviselőjeként tevékenykedett.

— A politikusok egymáshoz való viszonyát már nehezen lehetett elviselni — folytatta Kis Zoltán —, az utóbbi időben már vissza is húzódtam az első vonalból. Ezért is örültem annak a szakmai jellegű felkérésnek, hogy a Regionális Fejlesztési Holding — amely pályázatok készítésével, lebonyolításával, önkormányzatok támogatásával stb. foglalkozik — első embereként tevékenykedjem ezt követően. Mivel állami cégről van szó, összeférhetetlen lett volna a továbbiakban, hogy cégvezetőként és képviselőként is folytassam tevékenységemet. Úgy gondolom, hogy ezt követően alkalmam nyílik majd kézzel fogható eredményeket elérni, amire a politikai életben az utóbbi időben nemigen volt lehetőségem. Itt is szeretném megköszönni azt a bizalmat amelyet a Jászságból, a jászberényiektől tizenhét éven át, de különösen egyéni képviselőségem tizenkét éve alatt kaptam.


Az MTI liberális forrásból úgy értesült, hogy Skaliczky Andrea, az SZDSZ dunaújvárosi elnöke, Léderer András, az Új Generáció elnöke és Velkey Gábor liberális békéscsabai önkormányzati képviselő került szóba Kis Zoltán pótlására.

Az SZDSZ ügyvivői jövő hétfőn döntenek arról, kit javasolnak a képviselői helyre - mondta Horn Gábor ügyvivő az MTI megkeresésére. Hozzátette: két-három jelöltről tud, megnevezni azonban nem kívánja őket. A jelöltről a párt Országos Tanácsa dönt, a szeptember 22-i ülésén.

A választási törvény értelmében az országos listáról bejutott képviselő helyére csak olyan személy javasolható, aki szintén szerepelt az adott párt listáján. A mandátumról harminc napon belül dönteni kell, ellenkező esetben a listáról automatikusan a következő jelölt lesz képviselő. Ebben az esetben a párt 2006-os országos listáján 15-ként szereplő Mézes Éva lenne a bejutó liberális képviselő.

Kis Zoltán, az egyik legrégebbi képviselő a parlamentben, összeférhetetlenség miatt mondott le mandátumáról. A politikus, az agrártárca egykori politikai államtitkára 17 évi parlamenti képviselőség után jövő hétfőtől a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgatója lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!