Közélet

2007.09.08. 12:32

Aki szegény ne tanuljon?

Mit tegyen az a szülő, akinek tehetséges gyermeke van, de nem tudja finanszírozni annak felsőfokú tanulmányait? Milyen megoldások vannak?

SZOLJON

A költségek nagyok, a támogatások kicsik

A Szolnoki Főiskolán a költségtérítéses képzésben résztvevő hallgatók nappali tagozaton 180 ezer forintot fizetnek félévente, míg a levelező tagozatosaknak 125 ezer forint a költségtérítési díjuk egy félévben. A diákok ösztöndíjat kapnak, melynek összege a tanulmányi átlaguktól függ, minimum négyezer forint. A kollégiumért havonta 8500-12000 forinot fizetnek a főiskolások komfortfokozattól függően. Vannak olyan diákok, akik elmaradtak a befizetésekkel. A főiskolán igényelhetnek a hallgatók rendszeres és rendkívüli szociális támogatást, ezek odaítélése több tényezőtől függ : pédául az anyagi helyzettől vagy a lakóhely főiskolától való távolságától.

— Gyermekeimet egyedül nevelő szülő vagyok — mondta Menyhártné Dragon Katalin, szolnoki édesanya. — A nagyfiam, József, Egerbe jár kommunikáció és számítástechnika szakra. Csak diákhitelből tudjuk finanszírozni a tanulmányait, de a nagymama segítsége nélkül ez sem lenne elég. Nem szeretnénk eladósodni — fűzte hozzá. — A fiam három éve került fősulira, azóta csak a kisebbik gyermekem után kapok családi pótlékot. A havi bevételem körülbelül nyolcvanezer forint összesen — tette hozzá. — Pedagógus vagyok, néhány hónap múlva megszűnik a munkaviszonyom, fogalmam sincs mihez kezdjünk — kesergett az anyuka.

Az egyedülálló édesanya arról is beszámolt, hogy a kollégiumért tízezer forintot fizetnek havonta. — A diákbérlet Szolnok és Eger között 9170 forintba kerül minden hónapban. Az étkezésre két napig nincs gondja a fiamnak, mert itthonról visz ételt. A fennmaradó napokon hatszáz forintos diákmenüt szokott ebédelni. A tankönyvek és jegyzetek ára több tízezer forintba kerül.
Az anyuka elmondta, hogy három évvel ezelőtt igényelte meg az állam által megelőlegzett formáját a gyermektartásnak, amely csak a kisebbik gyermeke után járt egészen a múlt hónapig. Havi hatezer-ötszáz forintot jelentett ez a család számára havonta. Most már ez sincs.
— A főiskolán minden hallgató igényelhet szociális támogatást — közölte Menyhárt József, a nagyobbik fiú. — Tavaly ötezer forintot kaptam minden hónapban. Ezen kívül, Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj címén körülbelül hatezer forint is jár havonta — jegyezte meg.
Menyhártné Dragon Katalin elmondta, hogy a fiúk nyáron dolgoztak, így megkeresték a tankönyveik árát. — Tankönyvsegélyt sajnos az idei év őszétől nem kapunk, mert az egyedülállóknak már nem jár ez a kedvezmény — panaszolta.

Rocsik Zoltánné háromgyermekes tiszatenyői édesanya, akinek a legnagyobb gyermeke az idei tanév végén érettségizik. —  A fiam szeretne továbbtanulni Szegeden, ahol egy ötven négyzetméteres lakás bérleti díja minimum ötvenezer forint. Szeretnénk félrerakni előre egy kis összeget albérletre és bár a fizetésünkből megélünk, ez nem lesz könnyű — közölte a pedagógus édesanya.
Romhányi Beáta, a Szociális Támogatások Osztályának vezetője tájékoztatotta honlapunkat a felsőoktatási tanulmányok finanszírozását megkönnyítő támogatásokról. — A Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjra idén október 1-től október 31-ig lehet pályázni — mondta az osztályvezető. — A tanulmányi átlagot figyelmen kívül hagyva, a szociális helyzet alapján döntünk arról, hogy ki kap juttatást. Nézzük például a család egy főre jutó jövedelmét, plusz pontot jelent, ha a szülő egyedülálló, nyugdíjas vagy munkanélküli — mondta Romhányi Beáta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!