Közélet

2007.09.11. 20:29

Csak gyermekből nincs hiány: bővíteni kell Tiszabőn az óvodát

Tiszabő „szemben megy” az országgal. Míg a legtöbb településen a csökkenő gyermeklétszám miatt iskolákat, óvodákat zárnak be, addig a javarészt romák lakta kistelepülésén éppen fordítva történik minden: iskolát, óvodát építenének. Itt ugyanis egyetlen amiből nincs hiány, az a gyerek.

SZOLJON

Nem érzik a pedagógus munkanélküliséget

— A matematikatanár a tanév elején jelentette be, hogy elmegy. Már az órarend is meg volt, így most úgy helyettesítjük, mintha beteg lenne — mondja Ulviczkiné Kiss Ibolya. A tiszabői általános iskola igazgatóhelyettese állítja: nem érzik, hogy sok tanár állása szűnt volna meg. Egy magyar tanárra például csak az utolsó napokban találtak. A jelentkezők többsége messziről pályázik hozzájuk. Volt, hogy Segedről érdeklődtek az állás után. A környékről, alig van jelentkező. Aki jön, azinkább pályakezdő. Aki már tanított néhány évet, az nem igen vállalja a munkát Tiszabőn, ahol minden diák romaszármazású. És nem csak a nehézségek miatt. Hiszen míg korábban Tiszabőn valamivel többet kereshettek a tanárok, most már nincs pénz a többlet juttatásokra. Már étkezési hozzájárulást sem kapnak a faluban a pedagógusok. Így aztán nem meglepő, hogy a tanárok egy része egy-két év után tovább áll. Néhányan azonban azért megragadnak Tiszabőn.

— Azok maradna hosszabb ideig, akik szót tudnak érteni az itteni tanulókkal. Elfogadók és tudják mit érhetnek el a diákokkal — magyarázza az igazgató-helyettes, aki maga is már másfél évtizede tanít a faluban.— Tiszabőn korán sötétedik — céloz viccesen a település népesedési adataira Farkas Barnabás polgármester. Az alig kétezer lakosú településen ugyanis évente félszáznál is több gyermek születik, míg például a közeli, tízszer nagyobb Törökszentmiklóson jó, ha 200 újszülött látja meg a napvilágot. Így nem csoda, ha a település oktatási intézményeiben nem a gyerekhiány, hanem éppen a helyhiány okozza a legnagyobb gondot.
— A középső csoportosok a legkisebbek az óvodában. A nagycsoportosok mellett csak őket tudjuk felvenni, bár a szülők hoznák a kisebbeket is — mondja a Jenei Józsefné. A tiszabői óvoda igazgatójától megtudtuk,  jelenleg 125 gyermek jár az intézményben, de legalább ugyan ennyien várnak felvételre. Több gyereket azonban nem tudnak fogadni, hiszen az eredetileg négy csoportosnak épült óvodában már így is öt működik. Pedig ha a gyerekek hamarabb kerülnének az óvodába, akkor több idő jutna a felzárkóztatásukra. A többségük ugyanis itt tanul meg mosakodni, késsel, villával enni, de még játszani is. A tapasztalatok szerint ugyanakkor ha hosszabb időt töltenek az óvodában, akkor talán könnyebb lesz valamivel az iskola dolga is.

— Előfordul, hogy azt sem értik a tanulók, amit mondunk. Néhány éve egy szegedi kutató csoport végzett vizsgálatot nálunk. Mint megállapították, az elsősök szókincse 500-600 szó, szemben a kívánatos kétezeregy-kétszázzal — mondja a helyi álltalános iskola igazgató-helyettese. Ulviczkiné Kiss Ibolya szerint a tanárok munkáját a körülmények is nehezítik. Az alsótagozatban még csak-csak vannak szemléltető eszközök, ám a felsőben már hiányoznak. A testnevelési szertár pedig szinte kimerül két focilabdában. Ám talán ennél is nagyobb probléma a helyszűke. Az iskolába 350 diák jár, 56 tanulót a szomszédos településre hordanak el a szülei. Még szerencse, hiszen őket nagyon le sem tudnák ültetni. Idén például az első évfolyamban három osztály is indult. Pedig az elmúlt években az iskola is igyekezett megtenni amit lehetett. Legutóbb még egy házat is megvásároltak, ahol újabb tantermeket alakítottak ki.
— Amit lehet, azt megteszünk az iskoláért és az óvodáért — állítja a település polgármestere. Farkas Barnabás szerint azonban szegény település révén minden fejlesztést csak pályázati forintokból tudnak megoldani. A közelmúltban azonban rájuk mosolygott a szerencse, hiszen 250 millió forintos címzett támogatást nyertek az óvoda bővítésére. A pénzből egy új, négycsoportos óvoda épülhet meg. A közbeszerzési pályázatot már kiírták, így  hamarosan elindulhat a beruházás. Sőt, ha az időjárás is kedvez, akkor még talán idén elkészülhetnek az alapozással is.  A településvezető azt reméli, hogy jövő szeptemberben megnyílik az új óvoda.
A polgármester reményei szerint az iskolásoknak sem kell sokáig szoronganiuk. A kistérség számára rendelkezésre álló fejlesztési forrásokból szeretne a település pályázati pénzhez jutni. A tervek szerinte ey négy tantermes iskolát és egy tornateremet is építenének. Így a jelenlegi két tornaszobából is tantermet tudnának kialakítani. Erre azonban a legjobb esetben is 2009-ben nyílhat lehetősége a falunak.


 

— Azok maradna hosszabb ideig, akik szót tudnak érteni az itteni tanulókkal. Elfogadók és tudják mit érhetnek el a diákokkal — magyarázza az igazgató-helyettes, aki maga is már másfél évtizede tanít a faluban. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!