Közélet

2007.09.17. 11:08

Csak óhaj marad az együttműködés Jászberényben?

Az összefogás igénye alapvető az önkormányzatokban. Az igény azonban gyakran csak puszta kinyilatkoztatás marad a gyakorlatban valahol mindig meghiúsul a közös munka. Jászberény polgármestere a minap nyílt levélbe kérte politikustársait az újbóli összefogásra.

SZOLJON

Az összefogás szükségességét senki sem kérdőjelezi meg. Arról viszont, hogy ez valóban megvalósulhat, már kevesebben tudnak pozitívan nyilatkozni. Az állampolgárok sem bíznak igazán az összefogásban.

A jászberényi Rusvai János azért még reménykedik: — Szerintem van arra a lehetőség, hogy legalább helyi szinten összefogjanak politikusaink. Napi szinten ugyan nem követem a helyi eseményeket. Az együttműködés eshetőségét azért nem vetném el teljesen. — Megvan annak az esélye, hogy ez az összefogás, az együttműködés létrejöjjön. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a dolgot. Akár személyi kérdésekben, akár pedig a városfejlesztés irányait tekintve csak úgy lehet előre haladni, ha közösen dolgoznak azok akiket megválasztottunk — vélekedett a berényi Zsíros István.

A szintén városban élő Bónics Sándor már nem ilyen optimista: — A politikusok nem fognak megegyezni semmiben. Tovább folytatódik a hatalmi harc. Két képviselő is a közelemben lakik, de még ők sem nagyon beszélnek egymással. Szinte kizártnak tartom, hogy közös nevezőre jutnának akár a városban, akár a nagypolitikában. Azt nem mondom, hogy nem volna jó dolog, de nem látok rá esélyt.

Új összefogást vár a polgármester

Dr. Gedei József polgármester az elmúlt héten fordul nyílt levéllel képviselőtársaihoz. Vélekedése szerint rossz irányba fordult az önkormányzat, mert a jobboldali, liberális és független képviselőkből álló laza szövetség kihagyja a döntésekből a baloldali városatyákat. A meghozott határozatrok, személyi döntések egy részében nem alkalmazzák az arányosság, illetve a „ne sérts” elvét, amelyet a polgármesteri program elfogadásakor határoztak meg.

— A polgármester előre nem egyeztette velünk a megfogalmazott nyílt levelet, de annak tartalmával azonosulni tudok — mondta Balogh Béla az MSZP-s képviselő. — A megállapításokat elfogadom, de be kell valljam az előzményeket figyelembe véve szkeptikus vagyok annak végrehajthatóságát illetően. Alapvetően ebben a helyzetben nem mi szocialisták vagyunk a történet főszereplői, de készek vagyunk az együttműködésre. Nem rajtunk fog megbukni a kezdeményezés.

— Sokan állítják, hogy épp az ön elmúlt ciklusban folytatott tevékenységét „bosszulja” a többség.
— Korábban nem nekünk, hanem az SZDSZ-nek volt kulcsszerepe a döntések meghozatalában. Akkor a polgármester mögött egy erős frakció állt, amellyel együtt dolgoztunk. Voltak viták, de ez az együttműködés velejárója, amit igyekeztünk házon belül megoldani, nem diktátumokban gondolkodtunk a kisebbség kizárásával. Az SZDSZ egyelőre nem alakította ki álláspontját a kérdésben. Cserta Istvánné képviselő asszony elmondta, hogy várják a polgármester konkrét javaslatait, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az együttműködésre, a párbeszédre eddig is készek voltak.
— A polgármester előtt eddig is nyitva állt a Fidesz irodájának ajtaja — mondta Juhász Dániel alpolgármester. — A magam részéről meglepődtem a polgármester nyílt levelén, hisz úgy gondoltuk van olyan viszony a képviselő-testületen belül, hogy ha bármilyen problémánk van, azt meg lehet beszélni. Szerintem rengeteg munka vár még a testületre a közeljövőben is. Itt a költségvetés, át kell alakítani a polgármesteri hivatal működését, fel kell készülni az uniós pályázatokra. Inkább ezzel kéne foglalkozni, mint a múlt apró kis sérelmeivel. Egyébként épp az MSZP képviselői azok akik az elmúlt évben szabotálták a munkát a testületben. Nem a sebeket kell nyalogatni, inkább el kell kezdeni dolgozni. — fogalmazott az alpolgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!