Közélet

2007.09.05. 08:57

Gráf József: termeljük azt, ami gazdaságos

Az agrárminiszter szerint, ha nyolc évből hat veszteséges, azt nem tudja ellensúlyozni az állam. Figyeli a közvélemény-kutatási eredményeket, de nagy jelentőséget nem tulajdonít nekik. Úgy látja, a reformok terén kicsit óvatosabbnak kellene lennie a kormányzatnak.

SZOLJON

Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyszer az aszály, máskor a belvíz pusztít. Ha nem próbáljuk meg e hatásokat kivédeni, nincs az a termelő, aki ezt kibírja — állítja az agrárminiszter. Gráf József Kétpón egy gazdafórumon járva adott interjút lapunknak.
 
— A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint ön a kormány egyik legnépszerűbb minisztere. Szokta figyelni a közvélemény-kutatásokat?
— Hogyne. Hiszen mindenkit érdekel, hogyan vélekednek a végzett munkájáról. Akkora jelentőséget azonban nem tulajdonítok ezeknek a felméréseknek, hogy mondjuk önelégült lennék tőlük. De jólesik, hogy értékelik azt, amit miniszterként teszek. Másrészt a vidéki útjaimon, fórumaimon is úgy tapasztalom, hogy a gazdálkodókkal rendkívül jó viszonyban vagyok.
— Minek köszönhető ez a fajta elfogadottság, hiszen a mezőgazdasági sem egy könnyű tárca?
— Főleg idén, amikor a fagytól az aszályig minden sújt bennünket. de én már régóta, 35 éve dolgozom szakemberként ebben az ágazatban. Mindig a szakmáról beszélek, amennyire lehet, a politikát megpróbálom távol tartani, úgy keresem a megoldásokat. S ezt, úgy gondolom, értékelik az emberek.

Megnyílt a vidékfejlesztési irodahálózat

Törökszentmiklóson Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára tegnap átadta a térségi vidékfejlesztési irodát. Mindezzel azonban megnyitotta a megye hét kistérségét felölelő vidékfejlesztési irodahálózatot is. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban 2007-13 között nem kevesebb, mint 1300 milliárd forint áll az ország rendelkezésére. Ebből a nem mezőgazdasági jellegű programokra 230 milliárd forint fordítható. Az ilyen programok finanszírozásának segítésére hozták létre a helyi vidékfejlesztési irodák hálózatát, amelyek a tervek szerint összekötő kapcsot képeznek majd az országos vidékfejlesztési főirányait kidolgozó szaktárca és az azt tartalommal megtöltő önkormányzatok, civil szervezetek, gazdálkodók között.

— Az agrárkamara szerint a megye gazdálkodói nehezebb helyzetben vannak, mint az ország más részeinek termelői. Az elmúlt nyolc évből ugyanis négyben az aszály, kettőben a víz pusztított. Ez pedig már versenyhátrányt jelent, hiszen a pályázatokhoz önerejük sincs. Mit tudnak tenni a gazdákért?
— Annak nincs értelme, hogy nyolcból hat év veszteséges. Nincs az a kormány, amelyik ezt kárpótolni tudja és nincs az a termelő, amelyik ezt kibírja. Az időjárást azonban nem tudjuk befolyásolni. Ezért az ilyen típusú, az átlagnál veszélyeztetettebb területeken meg kell nézni, hogy mi az, amit itt gazdaságosan lehet termelni. A gazdálkodóknak, az érdekvédelmi szervezeteknek egyetemi szakemberek bevonásával végig kell gondolniuk, milyen termékszerkezet-váltásra van mód. Nagyon fontos az öntözés megvalósítása, de a talajvíz is óriási probléma. Éppen ezért az ennek kezelésével kapcsolatos tevékenységet is fel kell gyorsítani.
— A kárenyhítési alaphoz meglehetősen kevesen csatlakoztak az idei aszályos, fagykáros esztendő ellenére is. Elgondolkoztak azon, hogy mi lehet ennek az oka?
— A földalapú támogatás hektáronként negyvenezer forint. Ebből ezer forintot kellene a gazdáknak a biztonságukra áldozni. Ezt azonban erőszakkal nem lehet megoldani. Aki sajnálja rá ezt a pénzt, azzal nem tudunk mit kezdeni. Azt viszont a fagykár kapcsán eldöntöttük a gazdatársadalommal, hogy aki nem lép be, az ebből az alapból nem számíthat kárenyhítésre.
— Van olyan vélekedés, mely szerint a természeti csapásoknak kevésbé kitett területek termelőinek nem éri meg a csatlakozás az alaphoz, míg mások úgy látják, olyan kevés pénz van az alapban, hogy érdemi kártérítésre nem számíthatnak.
— Ez az első év. Ebből még messzire menő következtetéseket nem lehet levonni. A magyar gazdatársadalom megfontolt, alapvetően konzervatív gondolkodásmódú. Két-három év tapasztalata alapján hajlandó igazán a változtatásra. Azt gondolom, hogy ez az év, a fagy és az aszály igazán megmutatta a rendszer hasznát, így jövőre többen fognak csatlakozni az alaphoz.
— Megyénkben az országos átlagnál is erőteljesebben csökken az állatállomány. A folyamat pedig gyorsulhat, hiszen idén egekbe szökhetnek a takarmányárak. Mi lesz az állattartókkal?
— Minden olyan intézkedést megteszünk, amit lehet. Az első az, hogy aki megveszi az éves, vagy féléves takarmányát, az legalább ötven százalékos kamattámogatást kap a hitelhez. A hatósági, állatorvosi költségeiket igyekszünk a minimálisra leszorítani. Az erről szóló intézkedéscsomag most fog a kormány elé kerülni. Ezen kívül megpróbálunk olyan tiszta piaci viszonyokat teremteni, ahol az állattartók is jobb árat kapnak a termékükért. Azt gondolom, hogy aki kibírja ezt az évet, és a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel együtt foglalkozik, ahogy ez egyébként normális, akkor nem lesz nagy baj. Hiszen a növénytermesztés eredménye azért segít ellensúlyozni az állattenyésztés veszteségét. A sertés és a baromfi ára olyan, hogy ciklusokban emelkedik és csökken. Így vannak jobb és rosszabb évek. Ez most rossz esztendő az állattartóknak.
— Sokat jár vidéken, találkozik emberekkel. A kormányzat eddigi reformintézkedéseiről meglehetősen kedvezőtlenek a vélemények. Hogy látja, kellően előkészítették ezeket a kormányzati lépéseket?
— Arra, hogy az egészségügyet átalakítsuk biztosan szükség van. Az, hogy az oktatást a modern körülményekhez igazítsuk szintén szükséges. Azt gondolom viszont, hogy ezeken a területeken egy picit óvatosabban kellene haladni, mert az emberek nélkül nem megy ezeknek a végrehajtása. Akikért csináljuk, azokkal mindenképpen meg kellene értetnünk, pontosan mit akarunk. El kellene magyaráznunk, hogy mi a következő lépés és mi az eredménye.
— Ezek szerint lassítaná az átalakítás tempóját?
— Németországban az egészségügyi reform tíz évig tartott, pedig jobb alapokról indultak mint mi. Elképzelhető, hogy egy év alatt is végre lehet hajtani egy teljes reformot, nem vagyok ennek szakértője, de úgy látom, hogy az emberek nem értik a reform lényegét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!