Közélet

2007.09.25. 15:24

Hogy csökkenhető a fűtésszámla?

Lassan újra itt van a fűtési szezon. Ha eddig nem tettük, nem árt még most gyorsan felkészülni a hideg napokra. Amennyiben megtesszük a megfelelő előkészületeket, nagyon sok pénzt takaríthatunk meg (nem csak idén, de az elkövetkező teleken is).

SZOLJON

Magyarországra sajnos általánosan jellemző, hogy a rosszul szigetelt házak országa. Annak idején, a múlt század közepén jelentős eredmény volt, hogy beindult a tömeges lakásépítkezés. Ennek egyik következménye, hogy ma a lakások, lakóházak az ötven évvel ezelőtti műszaki színvonalat tükrözik: elavultak az ajtó- és ablakszerkezetek, rosszul szigeteltek a falaink. Elmaradt a rendszeres karbantartás, hogy a felújításukról ne is beszéljünk.
Nehéz megbecsülni a pontos értéket, de évente több tízmilliárd forintra rúghat az az összeg, amit feleslegesen költünk fűtésre. Pedig az épületek hatékonyabb szigetelésével, korszerűbb ajtók, ablakok beszerelésével akár negyedével csökkenthetnénk a fűtésszámlát.

A megtakarítás szemlélet kérdése is. Európa fejlett országaiban a lakásokat, közintézményeket nem fűtik 20-21 Celsius-foknál melegebbre. Nálunk ez az érték sokszor meghaladja a 24 fokot, noha ahhoz, hogy egyetlen Celsius-fokkal melegebb legyen, hat százalék többlet hőenergia szükséges. Nem nehéz kiszámolni, hogy ha 24 Celsius-fok helyett csak 20 fokra fűtenénk fel telente lakásunkat, ezzel az egyetlen apró lépéssel a fűtésre fordított jelentős energiamennyiség egynegyedét megtakaríthatnánk.

Jó tudni, hogy...
- egy háztartás teljes energiaköltségének 60-70 százaléka fűtésre, 10-15 százaléka melegvízre, 8-12 százaléka hűtésre, tíz százaléka az elektromos berendezések üzemeltetésére, 2 százaléka pedig világításra megy el.
- lakásonként évente akár negyven ezer forintba is belekerül „az utca fűtése”.
- a huzatos lakások nemkívánatos szellőzése akár harminc százalékkal is megnövelheti a lakás fűtési költségeit.
- egy átlagos lakóház esetében megfelelő szigeteléssel 160 ezer forint megtakarítás is elérhető – egyetlen évben.
- Magyarországon az irodák, iskolák és lakások fűtésére évente átlagosan hetven százalékkal több energia megy el, mint a 15 régi uniós államban.
- akár harminc százalékkal is javíthatja az energia hasznosításának hatékonyságát, ha hagyományos kazánját újabbra cseréli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!