Közélet

2007.09.20. 08:45

Kinek kell a betondzsungel és kinek a kertes ház?

Egy belvárosban élő ember a világért sem költözne ki a egy városszéli lakótelepre, de ez fordítva is igaz. Az emberek többsége szereti lakóhelyét, persze változtatni mindenki tudna még saját környezetén.

SZOLJON

Betondzsungelnek tartom a Széchenyit — mondta Kiss József, aki Szolnok
külterületén él egy kertes házban. — Nekem bezártságérzésem van a panelban, ahol egymás hegyén hátán élnek az emberek — fűzte hozzá. — Soha nem költöznék oda.

Van, aki másként gondolkodik. — Nagyon szeretünk a Széchenyi lakótelepen élni, nem tudom sokan miért szólják le ezt a városrészt — mondta Orgovány Melinda. — A helybéli gyerekeket nem kell hajnalban kelteni minden reggel, mert közel van az óvoda és az iskola.

Szandán is akad még tennivaló

A szandaszőlősiek szeretik a környéken levő nyugalmat, csendet és békét. Azt viszont már nem, hogy a közlekedés katasztrofális. Reggel nyolc órára csak nagy nehézségek árán lehet bejutni Szolnokra. — Jó lenne egy bevásárlóközpont itt Szandán is, mert innen nem indulnak ingyenes buszjáratok a nagyobb bevásárlóhelyekre. A kismamáknak, kisgyermekes anyukáknak nagyon nehéz eljutni bárhova is autó nélkül — mondta Gergi Pálné helyi lakos. — Ezen kívül problémát okoz, hogy rengetegszer van áramkimaradás. Sokan áramtalanítják a lakást induláskor, mert volt már, akinek elromlott az erősítője ilyen alkalmakkor. Gerginé elmondta, hogy régebben sokkal kertvárosiasabb jellege volt Szandaszőlősnek. — A Martfűre közlekedő kamionforgalom miatt nagy a zaj és a vezetők nem tartják be a sebességkorlátozó táblát sem. Néha olyan, mintha motor -és autóverseny kellős közepén lennénk.

 A városközpontba néhány perc alatt be lehet érni a 24-es autóbusszal, szerencsére nagyon gyakran közlekedik — folytatta. — Amellett, hogy számos üzlet épült a lakótelepen, szépen parkosítják is a környéket. Nagyon szép a gimnázium előtt nemrég felállított szökőkút — tette hozzá a fiatal hölgy. Melinda arról is beszámolt, hogy jó a lakótelep közbiztonsága, sokszor járőröznek arrafelé a rendőrautók. Azok a roma családok pedig, akik nem tudtak beilleszkedni, mára már elköltöztek.

— A gyerekek egészségesen élhetnek, mert rengeteg a játszótér és a szabad terület. A lakótelephez közel kiépített nyársalóhelyeket és erdei
ösvényeket sok ''szécsényis'' család látogatja. Jó lenne egy strand is a
Széchenyin, biztosan egész évben kihasznált lenne. Géczy József a Széchenyi lakótelep melletti új építésű kertes házban lakik.
— Szeretek itt élni, távol az város zajától — mondta. — Sajnos csak autóval érdemes itt közlekedni, mert a buszmegállóhoz közel fél órát kell
gyalogolnunk. Megkönnyítené az itteniek életét egy buszjárat a Kaán Károly úton — jegyezte meg. — Ezen kívül az utakat sem ártana felújítani, mert bár nemrég készültek el, már kátyúsak. Estefelé pedig nem ajánlatos errefelé sétálgatni, mert rengeteg kutya van szabadon errefelé, néha én is tartok a támadástól.

Szepesi Sándor a Várkonyi téri lakóház tizenötödik emeletén él családjával. — Szandaszőlősön éltem korábban, ott nőttem fel — kezdte. — Bár hiányzik a kertes ház nagyon, nem költöznék el innen, már harminc éve lakom itt. A folyosón a szomszédok jól ismerik egymást, gyakran beszélgetünk. A lift szerencsére nem szokott elromlani, mert én vagyok a gondnok — tette hozzá a férfi. — Pár perc alatt ott vagyunk mindenhol, a piacon is gyakran vásárolunk. Ha egy kis zöldre vágyunk, kimegyünk a Zagyvapartra — mesélte. Az egyetlen problémát az éjszaka hangos autók okozzák Szepesi Sándornak. Mint mondta, sokszor hallja, hogy csikorgó kerekekkel közlekednek az autósok a házuk előtti körforgalomban.

lakótelepre, de ez fordítva is igaz. Az emberek többsége szereti

lakóhelyét, persze változtatni mindenki tudna még saját környezetén. Szandán is akad még tennivaló A szandaszőlősiek szeretik a környéken levő nyugalmat, csendet és békét. Azt viszont már nem, hogy a közlekedés katasztrofális. Reggel nyolc órára csak nagy nehézségek árán lehet bejutni Szolnokra. — Jó lenne egy bevásárlóközpont itt Szandán is, mert innen nem indulnak ingyenes buszjáratok a nagyobb bevásárlóhelyekre. A kismamáknak, kisgyermekes anyukáknak nagyon nehéz eljutni bárhova is autó nélkül — mondta Gergi Pálné helyi lakos. — Ezen kívül problémát okoz, hogy rengetegszer van áramkimaradás. Sokan áramtalanítják a lakást induláskor, mert volt már, akinek elromlott az erősítője ilyen alkalmakkor. Gerginé elmondta, hogy régebben sokkal kertvárosiasabb jellege volt Szandaszőlősnek. — A Martfűre közlekedő kamionforgalom miatt nagy a zaj és a vezetők nem tartják be a sebességkorlátozó táblát sem. Néha olyan, mintha motor -és autóverseny kellős közepén lennénk. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!