Közélet

2007.09.12. 15:43

Kőolaj a Jászságból?

Nem elképzelhetetlen, hogy a Jászságban néhány éven belül meg kell szoknunk a „bólogató” kőolajkutak látványát. A napokban ugyanis ígéretesnek látszó kutatófúrásokat kezdtek a Jászárokszállás Jászberény közötti határban.

SZOLJON

A térségben már az ötvenes évek közepén megkezdődött a kőolaj kutatása, amely kisebb-nagyobb megszakításokkal a hetvenes évek végéig tartott. — Egy hosszabb szünet után 2004-ben Jászberényben és környékén szeizmikus méréseket végeztünk, amely megalapozta a mostani kutatási tevékenységet — tudtuk meg Söreg Viktortól a Mol Nyrt. illetékes kutatásvezetőjétől.

Iparűzési adót hozhat a kőolaj

Az esetleg sikeres kutatás közvetlen hatását nagyon nehéz megjósolni — tudtuk meg Söreg Viktor kutatásvezetőtől —, mert a szénhidrogén-ipari tevékenységhez kötődő feladatok nagy része, mint például kutatás, termelés, finomítás, feldolgozás stb., elvégzése nagyon speciális technikai hátteret és szaktudást igényel. A termelés közvetlen élénkítő hatást a beszállítói oldalra gyakorolhat, míg az iparűzési adó révén az önkormányzat számíthat bevételre.

A szakember érdeklődésünkre elmondta, hogy a szénhidrogének közül alapvetően kőolaj kutatásáról van szó a Berény és Árokszállás közötti határban, de nem kizárt a földgáz felfedezésének lehetősége sem. A jelenleg is zajló fúrást a tervek szerint két héten belül befejezik, ezt követően pedig az ígéretesnek vélt rétegek vizsgálatát egy speciális berendezés fogja elvégezni még idén. A társaság elképzelése, hogy jövőre egy másik kutatófúrást is végeznek a térségben.

— Milyen esélyt látnak arra, hogy kitermelhető mennyiségű szénhidrogént találnak a Jászságban?
— A fúrásos kutatások célja már minden esetben gazdaságosan kitermelhető szénhidrogének felfedezése. A korábbi kutatófúrások eredményei és az új szeizmikus mérések alapján elkészítettük a térség új földtani- és szénhidrogén-földtani modelljét. Erre alapozva döntöttük el, hogy a területen folytatjuk, illetve felújítjuk a fúrásos kutatást. A térség Magyarországon a viszonylag kevésbé kutatott területek közé tartozik, ezért a mostani és a tervezett új fúrások eredményei alapvetően fogják meghatározni a további kutatási lehetőségeket és fő irányokat.
Ha egy kicsit kilépünk a tágabb környezetbe, akkor elmondhatjuk, hogy intenzív és nagyon sikeres szénhidrogén-kutatást végez a MOL Nyrt. a területen. Nagykáta, Tóalmás és Gomba térségében az elmúlt nyolc — tíz év legjelentősebb hazai kőolaj-előfordulásait fedeztük fel. Elmondhatjuk, hogy a kutatás nagyon is intenzív a környezetben és a Jászberény — Jászárokszállás közötti tevékenység annak kiterjesztését jelenti.
A környékben élők nagy várakozással tekintenek a jelenleg is zajló munkálatok felé.

— Nem csak a Jászságnak, de az egész ország gazdaságának jól jönne, ha valóban olajat találnának a határban — mondta a jászárokszállási iparos, Csikós László. — Igazi szerencseként élhetnénk meg a dolgot, hisz nem bővelkedünk nyersanyagforrásokban.
— Az egyetlen „gond” az egészben, hogy nem a jászdózsai határban fúrják az olajkutat — jegyzi meg viccesen a dózsai Zsidei Andrásné művelődésszervező, könyvtáros. — Úgy gondolom, hogy mindenképp pozitívan hatna a helyi gazdaságra az, ha a környéken kőolajat termelnének ki. — Első hallásra nagyon pozitívnak tűnik a dolog — válaszolta érdeklődésünkre a Pusztamonostoron kályhákat-, gázkészülékeket-, fürdőszoba berendezéseket értékesítő vállalkozó, Tusor Ferenc. — A gond, hogy túl egyszerűnek, egyértelműnek tűnik mindez. Márpedig nálunk semmi sem az, hiszen korábban arról hallottunk, hogy óriási gázmezőt találtak hazánkban, annak kitermelést mégsem olyan egyszerű megkezdeni. Egyébként a gazdaságnak biztosan nagy lökést adhatna a kitermelés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!