Közélet

2007.09.27. 09:05

Szolnokot árban mostanra lekörözte Cserkeszőlő

A nyár nem hozott nagy változást a lakáspiacon. Még mindig többen adnának el lakást, mint ahányan vennének. Így a megyében is alacsonyabbak az ingatlanárak.

SZOLJON

— Hirdetjük már egy ideje lakásunkat, ám eddig csak érdeklődő akadt, vevő nem — mondja Kovács Zoltánné. A szolnoki asszony nincs egyedül gondjával. Hiszen Szolnokon, de a megyében is a kereslet alatta marad a kínálatnak a lakáspiacon.

Vidéken olcsóbb

A megyén belül igencsak nagy eltérések vannak a lakásárakban. Hiszen míg Szolnokon 8-10 millióért kétszobás társasházi lakás vásárolható, addig ezért a pénzért némi túlzással máshol egy utcát lehet venni. Tiszapüspökiben 3-4 millióért kínálnak családi házat. De a Szolnokhoz közeli Kőtelken vagy Nagykörűben is 5-6 millióért vásárolható ház. A felkapottabbnak számító Szajolban, Rákóczifalván, Abonyban azonban már 10-15 milliót kérnek egy szebb családi fészekért. A szakértők szerint az árakat sok minden befolyásolja, így mindenekelőtt a munkalehetőség és a közlekedés.

— A többség továbbra is elsősorban a kisebb lakást keresi. De míg korábban az egyszobásak voltak kelendőbbek, most inkább a kétszobásak találnak gyorsabban vevőre — mondja Gávris Jánosné. A szolnoki Kvalitás Ingatlaniroda vezetője szerint azonban megyeszékhelyen is van egy réteg, mely a nagyobb, szebb lakásokat keresi. Persze az se mindegy, hol van a lakás. Szolnokon például kialakulni látszik egy új, felkapott övezet. Néhány évtizede a Tabán, aztán a Széchenyi-városrész kertes házas övezete, majd a Zagyva-parti lakópark volt keresett, az utóbbi időben a Városmajor úti volt szovjet laktanya helyén folynak nagyobb építkezések, nemrég pedig a Széchenyi-lakótelep és a vasút közötti részen jelentek meg a ingatlanfejlesztők. A korábbi kisebb, düledező házakat lebontva indultak el lakásépítések.

Az építési kedv egyébként is megnőtt a megyében. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén az első hat hónapban 563 építési engedélyt adtak ki, míg az elmúlt év azonos időszakában 435-öt. Ez közel 30 százalékos növekedés. Szolnokon, ahol a legtöbb lakás épül, évek óta változatlan, 215-230 ezer forintos négyzetméteráron mennek el az új lakások. Cserkeszőlőn viszont ennyiért talán szóba sem állnának a vevőkkel. A termálvizéről országszerte ismert településen a fürdő közelében 260 ezertől 400 ezer forintig terjednek a négyzetméterárak. Ám a fürdőtől távolabb is 250 ezer forintos négyzetméterenkénti árat kérnek a lakásokért.

— Elsősorban a társasházi lakásokat keresik. A vevők ugyanis más településekről érkeznek, akik itt nem akarnak kerttel bajlódni — mondja a cserkeszőlői polgármesteri hivatal építési előadója. Nagy Kálmán szerint éppen ezért a régebbi családi házakat nehezebb is eladni a településen. Új társasházi lakásból viszont jelenleg is 250 épül. Jászberényben a néhány évvel ezelőtt elfogadott általános rendezési terv a város jelentős részét a hagyományos „jász fésűs”, illetve a „jász halmazos” településforma szerint sorolta be — mutatott rá Bányai Zoltán ingatlanszakértő. A kedvezőtlen építési feltételek, a szigorú előírások miatt az elmúlt évek tapasztalata szerint alaposan visszafogta azoknak a vásárlási szándékát, akik öt-nyolc millió forintot szántak az építési telekre. Jászberény külső kerületeiben így megélénkült a piac. A használt ingatlanok piaca nincs „túlpörgetve”, de azt sem lehet mondani, hogy pang.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!