Közélet

2007.09.19. 12:25

Visszatér a kályha, kemence becsülete?

Ha téli fűtésről van szó, a magyar családokat már jó néhányszor megvezették, félreinformálták bölcs és kevésbé bölcs vezetőink. Hogy mást ne említsünk, a hatvanas években, a hetvenesek elején mindenki az olajkályhák hasznos és nélkülözhetetlen voltáról regélt. Mondván: olcsó, ide nem gyűrűznek be a nyugatra jellemző áremelkedések.

SZOLJON

Később kiderült, begyűrűzött, nagyon is érintett bennünket az áremelés. Azután következett a vezetékes gázfűtés. Tiszta, könnyen kezelhető, olcsó. Így is volt egy ideig, aztán minden a feje tetejére állt, egymást követték a gázáremelések.

Oda jutottunk, egyre több az olyan család, aki valahogy szeretné kivédeni azt, hogy a havi gázszámla ne kerüljön tízezrekbe. Természetesen főleg azok, akik ezt tehetik, mert kertes házakban laknak. Kácsor Imre őstermelő Tomajmonostorán. Érdekes, sajátos, megfontolandó a véleménye a zimankó kivédéséről. — Úgy is védekezünk, hogy közelebb húzódok az asszonyhoz. Visszatérve a kérdésre, a villanykályha sem olcsó, most is havi 13 ezer forintot fizettem érte. Ugyanakkor a többi helyiségben mással melegítek. Most vettem két köbméter fát tízezerért, így köbmétere sokkal olcsóbb, mint a Tüzép-telepeken mázsára. Egyébként még a fűrészport is hasznosítom egy dobkályhában. Most épül a házunk, és a párommal azt tervezzük, oda már a gázt is bevezetjük. Ugyanakkor nem mondunk le az egyéb, más jellegű fűtési lehetőségekről sem.

Vidéki Tüzép-árak

Lignit 900 Ft/mázsa (az árban a fuvarköltség is benne van)

Magyar kockaszén 1800 Ft/mázsa

Orosz kockaszén 2600 Ft/mázsa

Tőzegbrikett 2750 Ft/mázsa

Lengyel borsó 3600 Ft/mázsa

Akácfa felvágva 2200 Ft/mázsa

Egyéb fa, tölgy stb. 1900 Ft/mázsa

A fuvarköltség általában mázsánként 200 Ft körül alakul.

Pálvölgyi József 64 esztendős, egyedül élő tomaji lakos. Ami a bevételét illeti, 34 év 116 nap munkaviszony után havi 59 ezer 300 forintot hoz neki a postás.
— Valamikor tehetősebb voltam, olajkályha duruzsolt idebenn. Aztán annyira és annyiszor emelték az árakat, hogy kidobtam a kályhát. Azután rendbetetettem, megtapasztattam a kemencét, és most attól melegszem. Ha didergős az idő, délután kettőtől négy óráig fűtök. Olykor négy kévét meg gallyat, máskor tíz kévét is egyszerre.
— Mennyibe kerül a csutkaszár?
— Ezt ingyen adják, csak a fuvar ára az enyém. Általában évi ezer-ezerkétszáz kéve elég. Ilyenkor, törés után szoktam beszerezni a télire valót, ha már a rendszerváltás úgy kibánt velünk, hogy az árak már nyugatiak.

Kis Jutka és öttagú családja Kunhegyesen lakik. A szülők mindketten dolgoznak, de nem keresnek annyira sokat, hogy ne gondoljanak arra, miképpen vészelhetnék át a téli zimankót. Hogyan kerülhetik ki azt, hogy a gázszámla havi húsz-harmincötezer forint legyen.
— Szerencsére meghagytuk a korábbi, szilárd tüzelésű kazánt és rendszert. Ilyenkor, amikor már a reggelek és az esték didergősek, úgy varázsolunk a lakásba valamilyen enyhébb levegőt, hogy begyújtunk a kazánba. Most még napi húsz-harminc kiló elég. Ezt tesszük a nagy hidegben is, rásegítünk a kerti hulladékfával a gázra. Így abból kevesebb fogy, a fa meg ingyen van.

A szintén kunhegyesi Kis Sándor köbméterre vette a tűzrevalót.
— Tizenötezret fizettem három köbméterért, és további nyolcezerért hazahozták. A munkát nem számítom, így az egész akció huszonhárom ezerbe került. Nálunk is megmaradt a régi központi fűtés. Ha kicsik a mínuszok, hetven kiló fa elég, ha nagyobbak, kell hozzá egy kis szén is. Úgy számolom, ez a mennyiség az előttünk lévő három-három és fél hónapra elég. Így a havi fűtési díj nem huszonöt-harmincezer, hanem tízezer körüli. Nagy a különbség azoknál, ahol minden forint számít.
Természetesen mindezen olcsóbb megoldások aligha a sokemeletes házakra, hanem a kertes lakásokra értendők. Vajon mostanság, az első emberhónap derekán viszik, veszik-e már a téli tüzelőt? Erről Gorzás Lukácsot kérdeztük, aki évek óta dolgozik a szenes, fás szakmában.

— Ilyentájt nagyobb tételekben, huszonöt-harminc mázsát visznek. Már akinek van ennyi pénze. Aztán később, a fújja-hordja időkben érkeznek a taligás-kerékpáros vásárlók harminc-ötven, száz kilóért. Ők is nagyon fontosak. Bizony, a rendszerváltás óta egyre több keres fel bennünket, mert minden településen akadnak házak, amelyekben szénnel, fával melegítenek kályhákban. Fa, szén pedig akad mindegyik telepen. Szerencsére az idei ősz eddig a szebbik arcát mutatta. Ugyanakkor az első emberhónap már csak olyan, mint a kutya vacsorája. Bizonytalan, és az is benne a pakliban, hogy hol csurog rólunk a verejték, máskor meg már elkel a meleg. Főleg reggel és este. És, hogy ez mennyibe kerül, attól is függ, milyen házban él a didergő. Kertesben vagy emeleten, ahol csak a gáz melegít. Melegíthet.

Magyar kockaszén 1800 Ft/mázsa

Orosz kockaszén 2600 Ft/mázsa

Tőzegbrikett 2750 Ft/mázsa

Lengyel borsó 3600 Ft/mázsa

Akácfa felvágva 2200 Ft/mázsa

Egyéb fa, tölgy stb. 1900 Ft/mázsa

A fuvarköltség általában mázsánként 200 Ft körül alakul. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!