Közélet

2007.10.10. 15:48

Bejelentették: Szolnokra költözik a Stadler vonatgyár!

Immáron biztos: ma megállapodtak a város és a Stadler vezetői. Hivatalosan is bejelentették, hogy a Flirt motorvonatokat gyártó cég Székesfehérvár helyett Szolnokot választotta. A megyeszékhelyen csütörtökön összehívnak egy rendkívüli közgyűlést is, melyen aláírják az erre voatkozó szerződést.

SZOLJON

A motorvonatairól világhírűvé vált Stadler immár 65 éves múltra tekint vissza. A céget mérnöki irodaként Ernst Stadler alapította 1942-ben, Zürichben. Az első villany- és dízelmozdonyok 1945-ben gördültek ki a társaság szerelőműhelyéből. Személyszállító vonatokat 1984 óta gyárt a cég. Magyarországi leányvállalatukat 2005-ben alapították meg. A Stadler Rail Group igazi sikerét a FLIRT és GTW motorvonatok hozták meg. A csoport eddig minden olyan tendert megnyert, amelyen a Flirt motorvonattal indult, így sikeresen pályázott több nemzetközi tenderen, többek között Németországban, Hollandiában, Svájcban, az USA legnagyobb államának számító Texasban és Magyarországon is. A MÁV például harminc plusz harminc FLIRT motorvonatot rendelt meg a cégtől. Ezek egy részét fogják majd Szolnokon gyártani.

A svájci Stadler-csoport Szolnokon építi fel alumínium vasúti kocsitesteket gyártó üzemét mintegy 10 milliárd forintos beruházással - jelentette be Kiss Péter kancelláriaminiszter szerdán azt követően, hogy megbeszélést folytatott Peter Spuhlerrel, a Stadler Rail Group elnök-vezérigazgatójával Budapesten. Kiss ezzel lényegében megerősítette a székesfehérvári önkormányzat korábbi értesülését.

A miniszter elmondta: a svájci befektető hosszú távon tervezi magyarországi jelenlétét, és beruházás révén induláskor több mint 100, a későbbiekben mintegy 400 új munkahelyet teremt.

Farkas Tamás, székesfehérvári polgármesteri kabinet munkatársa elmondta: az önkormányzat többször is tárgyalt a MÁV motorvonat tenderén győztes cég vezetésével, minden szükséges információt biztosított számára, s a visszajelzések mindig pozitívak voltak. Hozzátette: a beruházás helyszíneként a svájci cég által preferált - az Ikarus gyár területén levő ipari parkban, Széles Gábor érdekeltségéhez tartozó - terület vételára feltehetően nem volt versenyképes az üzem építésére kiválasztott Szolnok ajánlatával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!