Közélet

2007.10.08. 13:50

Mamutcsaládra leletek?

Nem csak az őslénykutatásban, de a jégkori vadászcsoportok életének megismerésében is óriási jelentőségű előrelépést jelenthet a felsőszetgyörgyi mamutleletek további vizsgálata.

SZOLJON

A Jászfelsőszentgyörgy határában megtalált mamutcsontokat először ugyan Mártának nevezte el a dr. Kertész Róbert régész vezetésével dolgozó csoport, de mostanra nagyon úgy tűnik, hogy nem csak egy, hanem több állat maradványait is rejtette a föld. Az elmúlt napok újabb vizsgálatai azt erősítik, hogy a nőstény mellett egy mamuthím, illetve egy mamutborjú csontjai is voltak.

— A lelőhelyen elvégzett fúrássorozat megerősítette, hogy az először megtalálthoz hasonló csonthalmokat kell keresnünk a későbbiekben is — mutatott rá érdeklődésünkre dr. Kertész Róbert a szolnoki Damjanich János Múzeum kutatója. — Feltételezésünk szerint egy jégkori vadászcsoport helyezte el a földben a csontokat.

Még nincs döntés a leletek bemutatásáról

A kutatás fázisában, a megtalált leletek értékelésének időszakában járunk, dr. Kertész Róbert így nem tudott egyértelmű választ adni arra, hogy hol és milyen körülmények között ismerkedhet meg a nagyközönség a mamutcsontokkal, mikor állítják ki azokat. „Az biztos, hogy a jászfelsőszentgyörgyiek mindent elkövetnek azért, hogy falujukban alakítsanak ki egy mamut múzeumot. Már rengeteg segítséget kaptunk munkánk során eddig is a falubeliektől, a helyi közbeszéd része lett a mamutlelet”— fogalmazott dr. Kertész Róbert.

— Elhelyezte? Egyfajta éléskamra lehetett egykoron?
— Biztos, hogy nem egy éléskamra vagy egy jégverem volt, mert akkor a csontok közvetlen környezetében az emberi megtelepedés nyomaira utaló jeleket is találnunk kellett volna. Ezzel szemben egyetlen kőszerszám, cserépdarab sem került elő innen, viszont nem csak egy, hanem több mamut maradványait is megtaláltuk egymásra helyezve. Az egyes állatok csontjai pedig anatómiai rendben voltak a földben.
— Mire utalhat mindez?
— Azt tudjuk, hogy a csontlelet helyszínétől úgy fél kilométerre egy jégkori vadásztelep maradványait tárták fel korábban. Ennek fényében nagyon elképzelhető, hogy egy mamutvadász csoport életéhez szervesen kötődő szertartási helyszínt találtunk meg a szentgyörgyi határban. A mamutcsontok mellett ugyanis nemhogy az emberi megtelepedés nyomat nem találtuk meg, de más állatok csontja sem került elő. A tüzetesebb vizsgálattal nagyon valószínű, hogy a tizenhat-, tizennyolcezer évvel ezelőtt élt vadászok szellemi életéről is sokat megtudhatunk, közelebb kerülhetünk a jégkori ember hitvilágához. Ezért is fontos volna az ásatások folytatása.
— Most hol tart a leletmentés?
— A helyszíni kutatást egyelőre felfüggesztettük. A megtalált csontokat Veszprémbe szállítottuk, ott zajlik ezek konzerválása. Az adakozásból, az önkormányzatok és a vállalkozók adományaiból összegyűjtött pénz mostanra már elfogyott, a konzerválást végző vállalkozás meghitelezte számunkra a munkát. Mindenképp pályázni fogunk arra, hogy finanszírozni tudjuk a konzerválást illetve, hogy tavasszal folytathassuk a terepmunkát. Szeretnénk teljes egészében feltárni a területeket. Az ugyanis, hogy az őslények maradványai egyben a vadásznépek kultúrájának egy szeletéről is tudósíthatja a kutatókat valóban különlegessé teszi a lelet együttest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!