Közélet

2007.10.14. 13:00

Sikeres volt az idei hagymaszüret

A tavalyi, a belvizes földek miatti szerény eredmények után, 2007-ben elfogadható és átlagos volt a termés az ország második legnagyobb hagymatermesztő vidékén, a Jászságban; az idei szüret sikeres befejezését egész napos szakmai és szórakoztató programmal ünnepelték meg szombaton Jászladányon.

SZOLJON

Mintegy 60 hektárról átlagosan 280-290 mázsa étkezési vöröshagymát takarítottak be a gazdák, így a termés mennyisége 17 ezer mázsa körüli - mondta el a térség legnagyobb termesztő cége, a Jászföld Mezőgazdasági Zrt. elnök-vezérigazgatója. Ezek a mutatók a 2006-os évhez viszonyítva mindenképpen jónak mondhatók, hiszen az akkori nagy belvízborítás miatt csak a partosabb részeken lehetett a fűszernövényt termelni, abból pedig a Jászságnak ezen részén kevés található, - tette hozzá Dankó István.

Tájékoztatása szerint jelenleg 250-260 család foglalkozik a hagymatermesztéssel, korábban ennél jóval több, 400-500 családnak is megélhetést adott a vele való foglalatosság. Egy-egy kiugró évben a termés mennyisége elérte a 40 ezer mázsát is. A szakember szerint a leszüretelt hagyma értékesítésével nincs gond, többségét a kereskedők még helyben nagyobb tételekben felvásárolták. A kilogrammonkénti ár 80-100 forint körül mozog, szemben a tavalyi 65-70 forintos árral.

A Jászföld Mezőgazdasági Zrt. vezetője jelezte: a belvízkárok miatt elszenvedett veszteségüket az idénre sikerült kiheverni, így jövőre várhatóan több gazdának adnak lehetőséget a hagymatermesztésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!