Közélet

2007.11.08. 11:50

A tüdőrák nem válogat: pokollá vált a 19 éves fiú élete

Magasvérnyomás, AIDS, rák és még sorolhatnánk azokat a napjaink gyógyíthatatlan betegségeit, melynek már hallatán is kiver minket a veríték. Pláne, ha nálunk diagnosztizálta az orvos.

Király Krisztina

Titusz 19 éves, főiskolás fiatal. Informatikusnak készül. Amikor pedig a szabadideje engedi, a barátaival beszélget vagy éppen internetezik.  Látszólag úgy telnek a mindennapjai, mint minden kamasznak.

Ám a fiatal fiú életében van egy szörnyű fekete folt, ami beárnyékolja a vidámnak tűnő perceket, és ami örökre eltörölte a kedves mosolyt arcáról.

Idén januárban a mindig makkegészséges fiú egészségi állapota hirtelen romlani kezdett. Rettenetes, kínzó fájdalmak gyötörték, de orvoshoz sokáig nem akart menni. Aztán márciusban mégis rászánta magát.
- Az év elején iszonyatosan elkezdtem köhögni – emlékszik vissza  tragikus története kezdetére Titusz.  – Először azt hittem, hogy megfáztam, és nem is foglalkoztam vele különösebben. Amikor azonban a szívem is szúrni kezdett, és egyre gyengébbnek éreztem magam, felkerestem a kunhegyesi tüdőgondozót.  Megröntgeneztek, és egyből kiderült, nagy a baj. A felvételen ugyanis csak egy nagy, fekete folt látszott.  Ez azt jelentette, hogy a tüdőm tele van folyadékkal. Azonnal Szolnokra küldtek, ahol még aznap kezelni kezdtek. 

Csi-kung: energiával a betegség ellen

Titusz betegségének híre hamar elterjedt. Azóta egyre több ismeretlen magánszemély próbál segíteni rajta. A napokban egy idegen hölgy kereste meg telefonon a fiút, és egy budapesti előadásra invitálta, melyett egy igen elismert professzor tart. A bemutató témája a rákgyógyítás a japán csi-kung módszer segítségével. Ez a fajta természetes gyógymód energiával tölti fel a belső szerveket és segít leküzdeni a rákos megbetegedést.

Tituszt tíz napon keresztül kezelték Szolnokon. Ez alatt számos vizsgálatot végeztek el rajta, és a rettenetes gyanú végül beigazolódott: a fiú tüdőrákban szenved. Fájdalmas kórházi procedúra vette ekkor kezdetét. Titusz élete egyik napról a másikra pokollá vált. Az állandó vérvételek, a gyógyszeres kezelések, és a kemoterápia nagyon megviselte. Utóbbi mellékhatásaként rengeteget fogyott, arca sápadt lett, sűrű, gesztenyebarna haja pedig kihullott.  Ám övé maradt az, amit semmi sem vehet el tőle: a kedvessége, és jósága.
- Szolnokról Debrecenbe küldtek, mondván, hogy ott korszerűbb eszközökkel tudnak kezelni – mesélt tovább Titusz a könnyeivel küszködve.  – Két teljes hónapon át kórházban feküdtem. Iszonyatos fájdalmaim voltak, az ottani körülmények pedig még jobban elkeserítettek.  Az igazi megrázkódtatás azonban akkor ért, amikor rákos áttétet diagnosztizáltak a mellhártyámon is. Miután hazaengedtek, hónapokig állandó lázam és fájdalmam volt.  Háromszor kaptam sugárkezelést, de mondhatni semmit sem segített.  Azóta oxigénpalack segít a légzésben, illetve háromfajta fájdalomcsillapítót szedek.  Ma már összefolynak az éjszakák, és a nappalok. Nem tudok aludni, csak szenvedek és forgolódok.  Étvágyam nincs és az evés is nehezemre esik.

Titusz nem maradt egyedül gyógyíthatatlan betegségével. Családtagjai, barátai tartják benne a lelket. A napokban meglátogatták őt volt osztálytársai is, hogy tudassák vele, egy percig sem hagyják magára.
- Soha sem adom fel – suttogta halkan a fiú. – Reménykedem. Mert a remény hal meg utoljára. Bár nem hiszem, hogy bármi vagy bárki is tudna már segíteni rajtam. Ám ha mégis van ilyen, kérem jelentkezzen! Örülök, hogy ennyien mellettem állnak és segítenek.  Köszönök nekik mindent. A sorstársaimnak pedig azt üzenem, hogy soha ne adják fel, küzdjenek, amíg tudnak, amíg az erejükből telik. Ragadjanak meg minden lehetőséget, mert nincs mit veszíteniük.  Nincsenek különösebb vágyaim: rendes munkát, családot, két gyereket szeretnék, ehhez viszont egészség kell. 

Rendkívül fontos a daganatos betegségek gyógyítása során a korai felismerés. Éppen ezért ne féljünk, vagy szégyelljünk orvoshoz fordulni, és segítséget kérni, ha úgy érezzük, valami nem stimmel ott belül.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!