Közélet

2007.11.05. 18:28

Agyonszigorított otthonszülés

Az otthonszülés szabályozására készül az Egészségügyi Minisztérium. Sokan azonban attól félnek, így épp a lényeg, a háborítatlanság, természetesség vész el.

Szilvási Zsuzsa

— Márciusra várom következő gyermekemet, szeretném őt is otthon világra hozni — mondja az az ötgyermekes édesanya, aki első két babáját még kórházban szülte, azóta azonban otthon ad életet a kicsiknek. — Jól tudom, mekkora különbség van a kórházi és az otthoni szülés között, bár korábban eszembe sem jutott, hogy ne orvosi segítséggel, kórházban szüljek. Valójában az orvosok hozzáállása, a tiltások és korlátok kényszerítettek rá, hogy így döntsek. Harmadik gyermekem születésekor egyedül a férjem segített, később hivatásos segítőket is hívtunk. Most azonban nem tudom, miként fog világra jönni a hatodik baba, hiszen elmúltam 35 éves, így eleve nem engednék az otthon szülést. Pedig össze sem lehet hasonlítani a kórházi körülmények közötti és az otthoni szülést. Kiszolgáltatottság nélkül, saját tempómban, elkerülve a fölösleges beavatkozásokat hozhattam világra gyermekeimet, így pedig épp a háborítatlanságot veszik el tőlünk!

A szolnoki Kiss Olga dúlaként maga is segíti a háborítatlan szüléseket és vitatja a mostani szabályozások szükségszerűségét.
— A tervezett szabályozások miatt pont a lényeg vész el — mondja. — Mi az anya és a baba érdekeit szem előtt tartva kísérjük végig a szülés öntörvényű folyamatát, miközben az orvosok túlzottan is biztonságra törekedve, talán néha szükségtelenül beavatkoznak. Ha szülészorvos jelenléte szükséges az otthon szüléshez, épp a természetesség sérül, hiszen az orvos teljes szemléletét meg kellene változtatni ahhoz, hogy elfogadja, egy élettani folyamatba nem feltétlenül kell beavatkozni. Akár egy ötkilós, farfekvéses baba is világra jöhet gátmetszés nélkül, a lényeg, hogy ne befolyásoljuk a szülés természetes ritmusát. Szolnokon és a környéken is nagyobb igény lenne az otthonszülésre, a lehetőségek azonban nagyon behatároltak. Ugyanakkor fontos, hogy én egyetlen várandós asszonyt sem az otthon szülésre szeretnék rávenni. Arra biztatok mindenkit, hogy a saját igényeinek leginkább megfelelő módot válassza gyermeke világra hozásához.

Az Egészségügyi Minisztérium a Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégiummal közösen dolgozza ki, milyen feltételekkel szülhetnek otthon a kismamák. Ennek részletei már körvonalazódnak. Az egészségügyi tárca januártól vezetné be azokat a szabályokat, amelyek alapján a kismamák otthon is világra hozhatnák gyermeküket. A szakmai kollégium továbbra sem ajánlja az otthon szülést, de ha valaki mégis ezt választja, szigorú feltételeknek kell megfelelnie. A kollégium végleges javaslatában például pontosan körülírják majd kik azok, aki otthon szülhetnek. Eddig tisztázatlan volt, hogy kik vezethetnek le otthoni szülést. A kollégium végleges javaslata ezt is pontosítja majd, így csak 10 éves szakmai gyakorlattal rendelkező orvos vezethetné a szülést és csak olyan szülésznő lehetne jelen, akinek szintén 10 éves tapasztalata és főiskolai végzettsége van.

Azoknak a kismamáknak, akik otthon akarnak szülni, be kellene szerezni az ÁNTSZ-engedélyét. Biztosítani kellene azt is, hogy olyan műszerek álljanak rendelkezésre, amelyek a szülés közben ellenőrizni tudják a kismama és a magzat állapotát. Az otthon szülésről tudnia kell majd a legközelebbi kórháznak, előtte értesíteni kell a mentőszolgálatot is, hogy ha bármilyen komplikáció adódna, azonnal segíthessenek. Várhatóan a társadalombiztosítás támogatná majd azokat, akik megfelelnek a feltételeknek és kórházon kívül akarnak szülni. Egyelőre azonban tisztázatlan, hogy az otthon szülők pontosan mekkora összeget kapnának és hogyan.

— Gyanítom, hogy nemigen lesz olyan szülész a térségben, aki vállal majd otthon szülést — mondja dr. Úri Szabó Károly, a szolnoki Hetényi kórház szülészeti osztályának főorvosa. — Ehhez ugyanis a kórházban elérhető biztonságot kellene megteremteni otthoni körülmények között. Nem szabad elfelejteni, hogy nem ok nélkül szűntek meg a korábbi szülőotthonok sem. Bármilyen komplikáció lépett fel, ezekben hiányzott a megfelelő szakmai háttér, nem volt megfelelő a biztonság. Lehet ugyan a természetességre, a szülés ősi mivoltára hivatkozni, manapság azonban az asszonyok többsége már arra törekszik, hogy biztonságban hozza világra egészséges gyermekét.

— azok a nők, akiknek a méhén korábban már végeztek valamilyen műtétet

— akiknek magzata medencefekvésű

— akik ikreket várnak

— akik elmúltak 35 évesek

— akiknek magzata várhatóan meghaladja a 4200 grammot -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!