Közélet

2007.11.06. 16:27

Az autókiállítás főszervezője kizsebelte az alkalmazottait?

Mai napig várják a pénzüket a 17. Szolnoki Autó-, Motorkerékpár- és Versenyautó-kiállítás alkalmazottai. László József azonban elmondta, csak azokat nem fizették ki, akik nem végezték el a munkájukat.

Hutter Zsófi

— Még mindig nem kaptam egy forintot sem — kezdte Halápi Sára, aki hostessként dolgozott a kiállításon. — A megbeszéltek alapján, mindennap meg kellett volna kapnunk a fizetésünket és az alkalmi munkavállalói kiskönyvet is, hiszen azzal dolgoztunk. A megállapodás szerint 18 000 forint járt volna a három nap után, ehhez képest a kiskönyvbe 6 900 forint volt beragasztva.

Hatvanezres számlát hagytak?

Megkerestük László Józsefet a László Motorsport SE elnökét, hogy reagáljon az ellene felhozott vádakra. Mint elmondta, sem a hostess lányok nagy többségével, sem a biztonsági céggel nem volt megelégedve: — Olyan viselkedést engedtek meg maguknak, melyet egy ilyen rendezvényen nem szabadna. A lányok egy része nem teljesítette a feladatát, nem olyan öltözékben dolgoztak, mint amilyenben kellett volna, ráadásul engedély nélkül 60. 000 forintos számlát hagytak a büfében. Azokat a dolgozókat, akik rendesen elvégezték a rájuk bízott feladatot kifizettem, akik pedig nem kaptak fizetést és ezt nem értik meg, azok forduljanak a Munkaügyi Bírósághoz, majd ott kiderül, hogy kinek van igaza, illetve, hogy jár-e a fizetés. Az a rágalom pedig, hogy nem létezik az egyesület, nevetséges. Ugyanis ha valóban nem létezne, nem is lehetne adószáma.

Ez azt jelenti, hogy egy napért kaptunk (volna) 2 300 forintot. Azok után, hogy még vasárnap sem kaptunk egy fillért sem, felhívtam László Józsefet és közöltem vele, hogy feljelentem, ha nem fizet ki minket. Ennek ellénére sem csinált semmit, úgyhogy megtettem a szükséges lépéseket.

Mint azt Sára elmondta, információi szerint a László József által működtetett cég nem is létezik. Ez azért is problémás lehet, mert így az általa használt pecséten egy nem létező egyesület neve szerepel.
— Felháborítónak tartom, hogy senkit nem fizettek ki az autókiállítás rendezői — kezdte a kunhegyesi Molnár Andi, aki szintén hostessként dolgozott a rendezvényen. — Először azt ígérték, hogy minden este megkapjuk a pénzünket, később pedig azt mondták, hogy vasárnap este, miután kiürítik a csarnokot, kifizetnek minket. Ennek ellenére mai napig nem kaptunk egy fillért sem, ráadásul az alkalmi munkavállalói kiskönyveinket is visszatartották, és mint kiderült, azt írták bele, hogy a munkavégzés nem történt meg. Ami azért érdekes, mert képekkel is tudom bizonyítani, hogy ott voltam a kiállításon. Nem értem, hogy van bátorsága egy vállalkozónak ilyet művelni egy városi rendezvényen.

Megkerestük a rendezvényt biztosító cég vezetőjét is, aki elmondta, hogy ők szintén nem kapták meg a fizetésüket. — A kiállítás előtt kötöttük meg a szerződést az egyesülettel— tudta meg honlapunk Balázs Lóránttól, a Trezor-véd Kft. ügyvezető igazgatójától. — A megállapodás úgy szólt, hogy a rendezvény előtt kifizetik a pénz felét, és a kiállítás végén pedig a másikat. Ez a mai napig nem történt meg, ami azt jelenti, hogy 271 000 forinttal tartoznak nekünk. Feljelentést egyelőre nem tettünk, de nagyon úgy áll a helyzet, hogy nekünk sem lesz más választásunk.

A rendezvénynek helyet adó sportcsarnokot működtető Sportcentrum Kht. ügyvezető igazgatóját is kérdeztük a történtekről. Rózsa József azonban elmondta, hogy ügyvédi javaslatra egyelőre nem nyilatkoznak az ügyben.

Voltak lányok, akiket kifizettek

— Én megkaptam a pénzemet — kezdte Szintai Eszter a kiállításon dolgozó lány. — A hostessek közül csak engem és egy másik lányt fizettek ki. Ugyan a megbeszélésen azt mondták, hogy mindennap meg fogjuk kapni az összeget, de nem így történt. De úgy vagyok vele, hgy mi még szerencsésnek is mondhatjuk magunkat, hogy megkaptuk a fizetésünket — tette hozzá.

Annyit azonban elárult, hogy felszólító levelet elküldték, de válasz egyelőre nem érkezett. Azonban ha a határidő lejárta után sem kapnak választ, eljárást indítanak az egyesület ellen. Mint kiderült a rendezvény hangtechnikájáért felelős cégnek már az elején gyanús volt a megbízó egyesület.

— Amikor elküldtem László Józsefnek a szerződést, különféle módosításokkal küldte azt nekem vissza — mondta el Csernovszky Kálmán, a Geoprofil Bt. cégvezető-helyettese. — Mivel én minden alkalommal előre kérem a fizetés felét, rendevény után pedig a másikat, most sem tettem másként. Ő viszont ebbe nem egyezett bele, ezért azt kértem tőle, hogy akkor mindennap fizessen. Mivel ez sem volt neki túl szimpatikus, én viszont nem hagytam annyiban az egészet, úgy döntött, hogy egy napi fizetésemnek a felét ideadja. Ekkor kaptam tőle 50 000 forintot, ugyanis a három napra 300 000 forint+Áfát kellett volna fizetnie. Szombaton is és vasárnap is követeltük a bérünket, de nem voltak hajlandóak fizetni. Ráadásul olyan hangnemben beszéltek velünk, mintha legalábbis mi tartoznánk az ő cégének. Egyszerűen nem tudom megérteni ezt a fajta viselkedést. Borzalmas, hogy mindezek mellett még van bátorságuk így viselkedni. Egyelőre nem tettem feljelentést, de megígértem a többi károsultnak, hogy ha kell bármiben támogatom őket, és tanuskodom is, ha szükség lesz rá.

Hutter Zsófi Hatvanezres számlát hagytak? Megkerestük László Józsefet a László Motorsport SE elnökét, hogy reagáljon az ellene felhozott vádakra. Mint elmondta, sem a hostess lányok nagy többségével, sem a biztonsági céggel nem volt megelégedve: — Olyan viselkedést engedtek meg maguknak, melyet egy ilyen rendezvényen nem szabadna. A lányok egy része nem teljesítette a feladatát, nem olyan öltözékben dolgoztak, mint amilyenben kellett volna, ráadásul engedély nélkül 60. 000 forintos számlát hagytak a büfében. Azokat a dolgozókat, akik rendesen elvégezték a rájuk bízott feladatot kifizettem, akik pedig nem kaptak fizetést és ezt nem értik meg, azok forduljanak a Munkaügyi Bírósághoz, majd ott kiderül, hogy kinek van igaza, illetve, hogy jár-e a fizetés. Az a rágalom pedig, hogy nem létezik az egyesület, nevetséges. Ugyanis ha valóban nem létezne, nem is lehetne adószáma. Voltak lányok, akiket kifizettek — Én megkaptam a pénzemet — kezdte Szintai Eszter a kiállításon dolgozó lány. — A hostessek közül csak engem és egy másik lányt fizettek ki. Ugyan a megbeszélésen azt mondták, hogy mindennap meg fogjuk kapni az összeget, de nem így történt. De úgy vagyok vele, hgy mi még szerencsésnek is mondhatjuk magunkat, hogy megkaptuk a fizetésünket — tette hozzá.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!