Közélet

2007.11.29. 15:11

Édesített borcsodák - legálisan

A jövőben is javíthatják a bor minőségét a must cukrozásával a magyar borászok. Az Európai Bizottság azonban rendkívüli esetben sem engedne a másfél százalékból.

forrás: VGO

Áttörésről számolt be Gráf József agrárminiszter kedden Brüsszelben az EU borágazati reformjáról szóló tárgyalásokon. Az uniós javaslatok között ugyanis már nem szerepel, hogy a reform életbe lépése után egyáltalán ne lehessen cukrot tenni a mustba az alkoholfok javítására. A vita így már csak arról szól, mennyit lehessen. Magyarország szeretné az eredeti két százalékot megtartani, az Európai Bizottság viszont egyszázalékos felső szintet javasol, amihez rendkívüli esetben még fél százalékot lehetne hozzáadni. Maga a bor cukrozása tilos, az hamisításnak, pancsolásnak minősül, ugyanakkor a jelenlegi szabályozás megengedi a hazai bortermelőknek, hogy ha rosszabbnak ígérkezik az adott évjárat, répacukorral vagy nádcukorral javítsák a must cukorfokát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!