Közélet

2007.11.16. 09:49

Fertőzött földet tisztítanak Törökszentmiklóson

A törökszentmiklósi Vörösmarty úton lakók lassan fellélegezhetnek, hiszen szakemberek tisztítják meg azt a fertőzött földet, amit a közeli gyáregységből érkező vegyszeres folyadék szennyezett meg.

Németh Gergő

Mint arról már beszámoltunk, környezetvédelmi kármentesítés kezdődött az egykori Lehel Hűtőgépgyár törökszentmiklósi üzemének területén és közvetlen környékén, ahol több tízmillió forintért mintegy 35 ezer négyzetméter földterületet tisztítanak meg a korábban talajba jutott triklór-etiléntől. Az egykori állami tulajdonú gyárban az 1970-es évek közepétől az 1990-es évek elejéig fém alkatrészeket zsírtalanították festés előtt triklór-etilénnel, amelyet használat után az akkori környezetvédelmi engedélyeknek megfelelően földbe süllyesztett kádban tároltak. A vegyszer a kezelés, a szállítás és a használat során szándékosság nélkül kis mennyiségben a talajba került, és 2000-ben a tulajdonosváltást megelőző felmérés során kimutatták a gyáregység területén.

Emellett a környék 15 méternél nem mélyebb, fúrt és ásott kútjaiban, valamint a talajvízből elillanva, néhány lakóház légterében is érzékelhető volt. A törökszentmiklósi gyáregység jelenlegi tulajdonosa, a Carrier és a telepet a Leheltől 1991-ben megvásárló Electrolux megállapodtak, hogy a több évig is elhúzódó környezetvédelmi kármentesítést az utóbbi, svéd tulajdonú cég finanszírozza. Az eset mondani sem kell, hogy nagy port kavart a lakók körében. Egyrészt volt, aki keveselte a kártérítés összegét, akadt aki félt amiatt, hogy később nem tudja értékesíteni ingatlanját, illetve attól, hogy a földcserével teljesen fölbolygatják otthonukat.

Az Electolux megbízásában a kármentesítésben tevékenykedő cég képviselője korábban honlapunknak elmondta, minden egyes érintettet megkerestek és megegyeztek velük. Persze több megoldás is létezett: vagy nem engedik tisztítatni a földet, vagy igen, illetve az ingatlant eladják a jászárokszállási Carriernek. Két család vállalta a — a lakásuk teljes felbolygatásával járó — földcserét, míg kettő nem. A legveszélyeztetettebb házak többségét a tulajdonosok eladták, s a városban másikat vásároltak. Az értékesített ingatlanokat lebontották. — Mi körülbelül három évvel ezelőtt újítottuk fel teljesen a házat — mondta el az utcában lakó Fodor Józsefné. — Aztán vagy két éve derült ki, hogy a hűtőgépgyárból alánk csorgott valamilyen veszélyes folyadék, amitől a föld szennyezett lett. A cég vállalta, hogy ezt a földet megtisztítattja és tartották is magukat az ígéretükhöz. Ehhez azonban felbontották a ház aljzatát,  hatvan centiméter mélyen. Mintegy három hónapig, amíg a munkálatok zajlottak albérletben laktunk. Persze ez közel se volt olyan, mint az igazi otthonunk, de kifizették az albérletet és minőségi módon helyreállították a lakást. Fodorék lakása alá lett csövezve, melynek két kivezetése van, hogy ami gáz vagy folyadék maradt még a földben az el tudjon párologni. A vegyszer hatását maguk is tapasztalták a kertben: a gyümölcsfák kipusztultak, s zöldségből sem teremett nekik az utóbbi időben. Míg egykoron krumpliból rengeteg volt a kertben, addig most jó ha fél kilónyit fel tudnak szedni.

gyáregységből érkező vegyszeres folyadék szennyezett meg. Németh Gergő -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!